שתף קטע נבחר

 

בגלל הכולסטרול: איך עוצרים בזמן מחלת כלי דם?

אלפים בארץ, בעיקר מעל גיל 50, סובלים מהיצרויות בכלי הדם המרוחקים מהלב. זה מתחיל בהצטברות שומנים ומסתיים בחסימת כלי דם חיוניים. התוצאה: הפרעות בזקפה, אובדן ראייה ואף קטיעת גפיים. מה הם הסימנים המוקדמים ואיך מטפלים?

זה מתחיל בכאבים ועלול להסתיים באסון: אלפים בישראל סובלים מחסימת כלי דם הנגרמת בשל הצטברות שומנים השוקעים בדפנות כלי הדם הקטנים, חוסמים אותם ועוצרים את אספקת החמצן לאיברים. תהליך זה הולך ומתקדם עד כדי פגיעה קשה באיברים, עיוורון, הפרעות בזקפה, פגיעה בראייה ואף צורך בקטיעת גפיים.

 

קראו עוד על מחלות כלי דם:

  

על פי נתונים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, כ-5% מהאוכלוסייה מעל גיל 50 סובלת ממחלות לב וכלי דם, המהוות את גורם התמותה השני בשכיחותו בישראל. חלק מהחולים, סובלים גם מהיצרות בכלי הדם הפריפריים, אלה המרוחקים מהלב.

 

מחלה בכלי הדם הפריפריים נגרמת בשל טרשת העורקים, תהליך המתחיל למעשה כבר בילדות. הוא נגרם מעודף כולסטרול ושומנים אחרים השוקעים בדפנות כלי הדם, גורמים לחסימת כלי הדם, להגבלה בזרימת החמצן ולפגיעה באיברי המטרה שאליהם מוליכים כלי הדם החסומים.

 

בקבוצת הסיכון לפתח את המחלה נמצאים מבוגרים מעל גיל 50. עישון בהווה או בעבר מעלה את הסיכון ללקות במחלה עד פי ארבעה. התופעה שכיחה מאוד בקרב חולי סוכרת, אצל כשליש מכלל החולים בה מעל גיל 50. בקבוצות סיכון נוספות נמצאים הלוקים ביתר לחץ דם, כולסטרול גבוה, או כאלה שבמשפחתם היסטוריה של מחלות כלי דם, מחלות לב או שבץ מוחי.

 

מחלת כלי דם פריפריים עלולה לגרום למגוון תסמינים, את חלקם ניתן לזהות מבעוד מועד. ד"ר אלכסנדר בלנקי, המנהל הרפואי של מרכז Bigs Medic למחלות כלי דם ולב ומנהל היחידה לרדיולוגיה פולשנית במרכז הרפואי רבין, מציין כי המחלה גורמת לתסמינים הבאים או חלקם:

 

  • כבדות ועייפות ברגליים.
  • התכווצויות שרירים וכאבים ברגליים בפעילות או במנוחה.
  • כאבים ברגליים או בכפות הרגליים המקשים בשינת הלילה.
  • פצעים בכף הרגל שהחלמתם אורכת זמן רב.
  • חיוורון או הופעת צבע כחלחל בכף הרגל או ברגל.
  • טמפרטורה נמוכה ברגל אחת בהשוואה לרגל שנייה, או הרגשת קור חריגה באזור הרגליים.
  • צמיחת ציפורניים לא תקינה.
  • ירידה בצמיחת השיער ברגליים.
  • כאבים באזור העכוז.
  • ירידה ביכולת הזקפה.

 

כדי למנוע את הידרדרות המחלה, ממליץ ד"ר בלנקי לקיים אורח חיים בריא הכולל הפסקת עישון, שמירה על משקל תקין וביצוע פעילות גופנית הכוללת כ-45 דקות הליכה ביממה לפחות. בנוסף יש לוודא כי ערכי השומנים בדם, הסוכר ולחץ הדם מאוזנים.

 

אצל אלה שכבר לקו במחלה, ניתן כיום לטפל בחסימת כלי הדם באמצעות צנתור ללא הרדמה. במהלך הצנתור ניתן להגיע אל כלי הדם החסומים, להרחיב אותם ובכך לשפר את זרימת הדם ולמנוע סיבוכים עתידיים.

 

האבחון מתבצע על ידי מומחה לכירורגיית כלי דם, אשר במקרה הצורך מפנה לטיפול המתאים.

 

"אבחון וטיפול מוקדם מונעים סיבוכים עתידיים של המחלה הפוגעת ברבים", מסביר ד"ר בלנקי. "על ידי בחינת ההיסטוריה הרפואית והמשפחתית, בדיקה גופנית מקיפה ובדיקות ממוחשבות ניתן זהות את המחלה ולהציע טיפול שמשפר את איכות החיים ומונע סיבוכים.

 

"מעל 6,000 איש עוברים כריתות רגליים בשנה. מהמספר העצום הזה אפשר להבין שמספר החולים גדול הרבה יותר. כל החוכמה היא להגיע לטיפול לפני, מיד עם הופעת התסמינים הראשונים.

 

הטיפול הוא קצר, אורך כשלוש שעות, האשפוז הוא למשך הלילה וניתן לחזור לעבודה תוך כיומיים. הטיפול בפירוש מציל חיים ומונע את הצורך בטרגדיית כריתת הגפה".

  


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עישון בהווה או בעבר מעלה את הסיכון ללקות במחלה עד פי ארבעה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים