שתף קטע נבחר
 

טבע: "קיבלנו מיליארדים אבל תרמנו לישראל"

אייל דשא בוועדת הכספים: "אנחנו פועלים במסגרת החוק לעידוד השקעות הון". יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני: "לא ניתן לאוצר לעשות כסף קל על גבי החלשים ומעמד הביניים"

"לא ניתן לאוצר לעשות כסף קל בקיצוצים או על גבי החלשים ומעמד הביניים". כך אמר הבוקר (ב') יו"ר ועדת הכספים של הכנסת, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), בדיון שערכה הוועדה. את הדברים אמר לאחר ששוחח אמש עם שר האוצר, יובל שטייניץ, בתום פגישתו של האחרון עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שבמהלכה הוצגו הגזירות הנדרשות כדי לעמוד במסגרת תקציב המדינה לשנת 2013.

 

 

במהלך הדיון ציין ח"כ גפני כי הוא תומך בהגדלת מס החברות ב-1% ובהטלת מס יסף על הכנסות העשירים; אולם הבהיר כי הוועדה תידרש "לבודד את העזים" שהאוצר ינסה להכניס להצעותיו לפני שתדון בגוף התקציב המהותי.

 

לדברי גפני, "העזים" הן לא הצעות מהותיות אלא פיקטיביות שהאוצר מכניס לתקציב, במחשבה שיהיה לו מה להוציא כדי להצטייר כמי שנענה ללחצים. גפני הדגיש כי העלאת מס החברות תהיה העלאה קלה "שלא תורגש כמו שלא הורגשה הפחתת המע"מ בחצי אחוז לפני שנתיים". הוא ציין כי הדיונים המהותיים בוועדה יתחילו לאחר שתוכניות האוצר יתגבשו ויובאו לאישור הממשלה.

 

אייל דשא: "לא פנינו לאף אחד, לא ביקשנו הנחות"

הדיון המהיר בוועדת הכספים נערך בעקבות בקשתה של ח"כ זהבה גלאון (מרצ) לדון בכוונת החברות הגדולות לייצא לחו"ל רווחים שהצטברו לכ-100 מיליארד שקל, לאחר שנהנו מהטבות לפי החוק לעידוד השקעות הון. ואולם, גפני גילה כי שר האוצר ביקש ממנו להסיר את הנושא מסדר היום. זאת מאחר שלדברי השר - באוצר טרם החליטו כיצד להתמודד עם כוונת החברות, ובכל מקרה ההחלטה תחייב הצעת חוק שתובא לאישור הכנסת - ואז יתקיים הדיון.

 

גפני הבהיר כי הוא השיב לשטייניץ שהוא אינו יכול לדחות בקשה של חברת הוועדה. "אמרתי לו: 'אנחנו לא הולכים לשנות סדרי בראשית, ואם צריך חקיקה נתמודד אתה כשתגיע'". גלאון אמרה כי כוונת החברות היא "ניסיון שערורייתי לייצא את הרווחים שלהן. הן רוצות לשלם מס מופחת, כשהאוצר יכול לגבות מהן מס בסדר גודל של 15-25 מיליארד שקל, ולסתום את החור בתקציב פי חמש מכל הגזירות שהאוצר מבקש להטיל בתקציב".

 

גלאון שאלה: "מדוע האוצר מנהל אתם מגעים במקום לקבוע להן שומה ולגבות את המס המגיע להן? למה בכלל מבקשים להתגמש אתן? אם הן לא רוצות לשלם את המס - שישקיעו את הכסף בישראל. אם קוראים לכספים האלה 'רווחים כלואים' וטוענים שהכסף לא זמין, לא צריך לשחרר אותם. יש גבול לעידוד השקעות הון. הכנסת צריכה להתערב בפרשה, למרות שהיא לא מתערבת בגביית מסים. אחרת זו תהיה סחיטה באיומים".

 

נציגי האוצר טענו בתגובה כי טרם התקבלה החלטה בסוגיה זו - לא על ידי השר ולא בדרג המקצועי. לדבריהם, קיים בחוק עיוות שלא קבע הוראות בקשר לזה, ובעצם מדובר ב"עודפים חשבונאיים". הם סירבו לנקוב בהיקף הכספי של ה"עודפים" ורק הודו שמדובר ב"סכומים גבוהים מאד".

 

אייל דשא, נציג חברת טבע, אחת החברות המעורבות בסוגיה והיחידה שהופיעה לדיון, אמר: "לא פנינו לאף אחד, לא ביקשנו הנחות ולא יודעים מה ההצעות שעלו". לדבריו, החברה וכל הקשורים איתה משלמים את המס המגיע מהן, כולל מס חברות של 4%. "אנחנו פועלים במסגרת החוק לעידוד השקעות הון, וקיבלנו הטבות במיליארדי שקלים. רוב הכסף הושקע בארץ - שלושה מיליארד שקל שרובם הלכו על מחקר ופיתוח. המספרים לא גדולים כמו שפורסמו", הוסיף.

 

גפני סיכום ואמר כי "אנחנו נכנסים לתקופה קשה ערב תקציב 2013, שיחייב הגדלת הכנסות בסכומים אסטרונומיים. האוצר חייב להעביר חקיקה שתביא את הפתרון הכי טוב לגבות הכי הרבה מס ממי שיש לו - מבלי שיפשטו את הרגל. לכל היותר יהיו לו פחות רווחים וישלמו פחות דיבידנדים. רשמנו את דברי שר האוצר, שמתכוון לגבות את המס מהרווחים הכלואים. הוועדה דורשת לגבות את הסכום המקסימלי במקום להטיל גזירות על הציבור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני
צילום: גיל יוחנן
אייל דשא, נציג חברת טבע
מומלצים