נתניהו נגד חוק ההסדרה: "לא לזלזל בהאג"
אחרי שליברמן וישי הביעו תמיכה בחוק ההסדרה, התייצב ראש הממשלה מול חברי הכנסת הזועמים מסיעתו והסביר מדוע יש לפנות את גבעת האולפנה. "ההגנה על התנחלויות קשה בזירה הבינלאומית", אמר. רגב תקפה: "אנחנו הולכים שמאלה"
ראש הממשלה בנימין נתניהו סופג בצהריים (יום ב') מהלומה נוספת מהימין בעניין גבעת האולפנה בבית אל. יו"ר ש"ס אלי ישי ויו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן הודיעו שיתמכו בחוק ההסדרה. בתגובה הזהיר נתניהו כי חוק ההסדרה יפגע בהתיישבות: "האלטרנטיבה בדמות חוק ההסדרה עלולה הייתה להשיג את ההפך - גם פינוי השכונה וגם פגיעה בהתיישבות. אנחנו באים עם פתרונות שיחזקו את ההתיישבות, החלופה בדמות חוק עלולה לגרום נזק להתיישבות".
עוד בנושא חוק ההסדרה:
מתיחות בקואליציה: "חוק ההסדרה יכול לעבור"
נתניהו מתכוון לפנות את גבעת האולפנה 'תוכנית הניסור': בעיה בהעברת בתים לשטח צבאי
נתניהו אמר בישיבת הסיעה: "אנחנו ממשלה שמכבדת את שלטון החוק ומחזקת את ההתיישבות. אין סתירה בין שני הדברים. גם אם לחלק מהאנשים החלטת בג"ץ קשה, אנחנו צריכים לכבד אותה. נפגשתי היום עם שתי משפחות משכונת האולפנה - מלח הארץ. מג"ד בצנחנים, עוד רס"ן במיל', שתי מורות וילדה קטנה שקוראים לה אהבה".
בהמשך, אחרי שחברי כנסת הביעו תמיכה בחוק ההסדרה והתעמתו עמו, הבהיר נתניהו: "לא באנו בשקיקה לנושא הזה. היה סחף בינלאומי אדיר נגד בנייה ביהודה ושומרון - ועמדנו בזה בכבוד. ההגנה על התנחלוית קשה בזירה הבינלאומית. אני מציע לא לזלזל בבית הדין בהאג".
הוא השווה את הבעיה לתופעת המסתננים: "אם היינו בונים גדר לא היינו רואים את השיטפון של הסודנים. כך גם בנושא הבינלאומי. לא רואים את השיטפון הבינלאומי. לא יכולים לא ליישם את החלטת בג"ץ. יש כאן גם שיקולי לגיטימיות ולגיטימציות בינלאומיות. אסור שתהיה לנו בעיה בתוך הליכוד, כי תמיד הליכוד הפיל את עצמו. תנועות שנלחמות את עצמן מפילות את עצמן. אין כאן שום כוונת זדון. צריך לעשות כאן איחוי קרעים".
השר משה (בוגי) יעלון אמר בישיבת הסיעה כי "אנחנו לא צריכים להוכיח שאנחנו תומכים בהתיישבות. המספרים מדברים בעד עצמם ודו"ח טליה ששון הושלך לפח ההיסטוריה. פה, אין ספק שנכשלנו והסתבכנו". יחד עם זאת, במהלך הדיון הודיע השר יעלון כי בכוונתו להתנגד לחוק ההסדרה.
השר גדעון סער אמר כי עמדתו תיקבע רק לאחר הצגת המכלול כולו, לרבות עמדת היועץ המשפטי לממשלה לגבי תביעות עתידיות אפשריות. "תנו אשראי לראש הממשלה", אמר עם זאת לעמיתיו, "הוא עוד פועל. בחרנו בראש הממשלה כדי להוביל. נכון שכולנו נבחרנו, אבל להוביל נבחר רק אחד, וזה לא רק עניין פורמלי. המארג צריך לתת חיזוק להתיישבות, חיזוק לבית אל ולמתיישבים, ולמנוע את הסחף שיש חשש ממנו".
השר דן מרידור אמר: "לראש הממשלה אסור להיכנס לשדה המוקשים הזה שמנסים להכניס אותו. הוא עושה נכון שהוא לא נכנס. אחד הדברים הקשים ביותר זה ההסברה של ההתנחלויות בחוץ לארץ. להסביר למה יש התנחלויות על אדמה פרטית - זה דבר כמעט בלתי אפשרי". הוא הוסיף כי "כל אחד צריך לחשוב כאילו שהוא ראש ממשלה שמפר החלטה של בית המשפט".
ח"כ ציפי חוטובלי אמרה כי "המאבק הוא לא על חמישה בתים, זה מאבק בדה-לגיטימציה המשפטית מול מפעל ההתיישבות. החלת חוק תכנון ובנייה על יהודה ושומרון, והפסקת המצב האבסורדי בו צריך לקבל אישור משר הביטחון על כל פעולה - נדרשים. תנועת הליכוד נכוותה ברותחין בעקירה מגוש קטיף, ועליה להיזהר בפושרין". היא דרשה להעניק לשרים חופש הצבעה.
"להפסיק את מכבסת המילים - זה הרס"
ח"כ יריב לוין הוסיף: "צריך להפסיק את מכבסת המילים ולקרוא למה שקורה העתקה. זה הרס השכונה. בנוסף, אין שוויון בפני החוק באיכפת צווי הריסה. בסוף זה מצטבר ויש ערך לנראות. הרסנו את גוש קטיף, פינינו את מגרון, וכל פעם הייתה סיבה מוצדקת. בסוף זה מצטבר".
בהמשך התעמתה גם ח"כ מירי רגב עם ראש הממשלה. "94 חברי כנסת בקואליציה זה יותר מתשעה שופטים בבג"ץ", אמרה, "חוקת הליכוד מדברת על ריבונות בכל השטחים. ההצעה כרגע מדברת על הליכה שמאלה מחוקת הליכוד". נתניהו עקץ את מי שהייתה דוברת צה"ל בזמן פינוי גוש קטיף: "כך היה גם בהתנתקות, לא?". רגב השיבה: "לשמחתי לא הייתי בין מקבלי ההחלטות. התפקיד שלי זה להצביע בעד החוק ולא נגד ההתיישבות".
חברי כנסת שאלו את נתניהו אם בכוונתו לפלג את הליכוד, והוא הכחיש. "מה כל השמועות האלה?", שאל והבהיר שהוא אינו עומד מאחוריהן.
יו"ר ש"ס השר אלי ישי אמר בישיבת סיעתו: "לאחר התייעצות עם הרב עובדיה יוסף, הוחלט כי סיעת ש"ס תתמוך בחוק ההסדרה". שר החוץ וסגן ראש הממשלה, אביגדור ליברמן אמר מוקדם יותר בכנס לשכת רואי החשבון באילת: "אנחנו חושבים שעדיף למצוא פתרון ולא ליצור משבר, אבל אם לא יימצא שום סידור הגיוני, נצביע בעד חוק ההסדרה. אני גם מחזק את הצעד של ראש הממשלה לגבי ההחלטה שאם מפונה בית ביו"ש, ייבנו במקומו עשרה בתים אחרים שיחזקו את המסר שאי אפשר לפגוע ולהפסיק את ההתיישבות ביו"ש בתרגילים כאלה".
עם זאת, גורם בש"ס אמר כי לא יהיה משבר קואליציוני בגלל הפינוי בשכונת גבעת האולפנה. לדבריו, "הרב עובדיה יוסף הורה לעשות הכול כדי להביא לפתרון שימנע את הריסת הבתים, אך לא להגיע למשבר קואליציוני בגלל הנושא לפני ההכרעה על חוק טל החדש". משמעות הדברים, אם תהיה הצבעה חופשית על ההסדרה - ש"ס תתמוך. אם תופעל משמעת - הח"כים יצביעו בעד והשרים ייעדרו מההצבעה.
שר הביטחון ויו"ר מפלגת העצמאות אהוד ברק התייחס אף הוא בישיבת סיעתו לנושא חוק ההסדרה ואמר כי "נדרשת תבונה רבה בכל המעשים מהסוג הזה, מדינת ישראל איננה פועלת בחלל ריק. הרעיון שניתן לעשות חוק שיתקן בדיעבד פסק דין חלוט של בית המשפט העליון, הוא דבר לא נכון. אנחנו בסיעת העצמאות מתנגדים לחוק כפי שהוא עשוי או עלול אולי לעלות ביום רביעי. אנחנו חושבים שאין לו מקום".
אחר הצהריים פנה יו"ר האיחוד הלאומי יעקב (כצל'ה) כץ לברק מעל בימת הכנסת וביקש ממנו שגם אם בתי האולפנה יפונו, הם לא ייהרסו. "למה להרוס את בתי האולפנה?", שאל, "תנו אותם לערבים, תנו אותם לנוצרים, תנו למוסלמים, אבל למה להרוס?".
מי שעוד תומך בהצעת החוק הוא יו"ר הכנסת, ח"כ ראובן ריבלין (ליכוד). "זהו נושא מצפוני ממדרגה ראשונה", אמר ריבלין בישיבת נשיאות הכנסת והודיע כי החוק יעלה ביום רביעי הקרוב להכרעה במליאה. "צפוי דיון סוער וקשה, אך אנו נקפיד על סדרי התנהלותו קלה כבחמורה, ולא נאפשר לרגשות להשתלט עליו. זהו נושא מצפוני ממדרגה ראשונה, וכל הכרעה שתיפול תחייב את כולם".
ריבלין הודיע שיתמוך בהסדרת שכונת האולפנה באמצעות חוק אם לא יימצא פתרון אחר, והוסיף: "יש להתאים את החוק לצדק, אין לפתור עוול באמצעות עוול אחר".
לפי חוק ההסדרה, שכונה גם חוק מגרון, אם בעל קרקע ביהודה ושומרון לא פנה בתוך ארבע שנים מרגע הקמת שכונת המגורים על הקרקע שבבעלותו לבית המשפט, לא יפונו המבנים שנבנו עליה. מתנחלים וחברי כנסת מימין מבקשים לקדם את החוק, לנוכח פסיקת בג"ץ לפיה שכונת האולפנה בבית אל תיהרס עד 1 ביולי.
"אם תפנה יהודים - תיעלם"
בשעות הבוקר צעדו מאות מתנחלים ותושבי בית אל מגבעת האולפנה לעבר מאהל המוחים נגד הפינוי הצפוי סמוך לבית המשפט העליון בירושלים, במטרה להצטרף לשובתי הרעב במקום. לאחר מכן קיימה הנהגת המחאה מסיבת עיתונאים, שבה הושמעה קריאה לראש הממשלה לבטל את הפינוי הקרוב ולאפשר חופש הצבעה בכנסת ביום רביעי בהצבעה על חוק ההסדרה.
יו"ר מועצת יש"ע דני דיין אמר במסיבת העיתונאים כי "היועץ המשפטי
לממשלה ניסר אמש את מתווה ראש הממשלה שתכנן לנסר את הבתים בבית אל. מה שנשאר עכשיו לראש הממשלה זה רק להרוס את הבתים וזה ברור לכולם. אנחנו אומרים לנתניהו 'העבר את חוק ההסדרה'".
יו"ר המועצה האזורית שומרון גרשון מסיקה אמר כי "אין לאן לברוח יותר, אין פתרון אחר חוץ מחוק ההסדרה, אי אפשר למסמס את זה יותר. עוד ועוד ח"כים, סגנים וסגני שרים מצביעים בעד, אנחנו בדרך הנכונה".
ח"כ יעקב כ"ץ (האיחוד הלאומי) פנה לראש הממשלה: "אם תרים את ידך על השכונות, אתה לא תהיה ראש ממשלה. כל ראש ממשלה שעקר יהודים ופגע בהתיישבות נעלם, שרון כמה חודשים לאחר ההתנתקות, הוא אמנם חי אבל הוא נעלם, וגם אולמרט שבשיא כוחו תכנן את ההתכנסות נעלם, וגם אתה תיעלם אם תפנה יהודים. שרה נתניהו תדאג שראש הממשלה יירשם כמי שיצביע בעד חוק ההסדרה, החוק הזה יעבור".