שתף קטע נבחר

בעל הדירה שהוצתה: 'נגד זרים? זה סכסוך שכנים'

אברהם שהשכיר את הדירה שהוצתה לאזרחים מאריתריאה, טוען כי למוצאם אין קשר למקרה. לדבריו, הוא הגיש תלונה דווקא נגד אחד השכנים: "הוא רצה לקנות ממני נכס בבניין וסירבתי"

הכתובת "צאו מהשכונה" שרוססה על קיר הבניין בירושלים בו הוצתה דירה לפנות בוקר (יום ב') עוררה טענות על גזענות ושנאת זרים, אך בעל הבניין מתעקש: "מדובר בסכסוך שכנים". הוא גם הכחיש את העדויות כי קיבל איומים על שהשכיר דירה לאריתריאים. "נשפץ את המקום והם יחזרו להתגורר בו", הבהיר.

 

שנאת זרים בירושלים? הדיווחים האחרונים:

דירה ובה זרים הוצתה בירושלים: ארבעה נפגעו

הצתת דירת הזרים: "בעל הבית קיבל איומים"

 

חרף הטענות כי מאחורי ההצתה, בה נפגעו ארבעה זרים מכוויות ומשאיפת עשן, עומדים חרדים שביקשו לסלק אותם מהשכונה, מעלה בעל הבניין אברהם גרסה אחרת: "מדובר בסכסוך שכנים ואין כל קשר לעובדים הזרים. אחד השכנים רצה לקנות ממני נכס בבניין וסירבתי". לדבריו, הוא הגיש על כך תלונה במשטרה.

 

אחד האזרחים האריתריאים שנפגעו בשריפה, היום (צילום: נועם דביר) (צילום: נועם דביר)
אחד האזרחים האריתריאים שנפגעו בשריפה, היום(צילום: נועם דביר)
 
גם את טענות אחד מבעלי העסקים באזור, לפיהן נאמר לו ש"אם לא יסגור את הבניין, הוא יישרף", הכחיש אברהם מכל וכל. "לא קיבלתי שום איומים", הדגיש. "הייתה פעם אחת שהשכנים ביקשו ממני בצורה יפה לפנות את אחת הדיירות כי היא לא התאימה למקום, וכך עשיתי". לדבריו, גם ההאשמות שהדיירים הזרים מתגוררים במקום בתת-תנאים משוללות כל יסוד. "המקום הזה קיים כבר עשרות שנים, ולא היו שום טענות".

 

במשטרת ירושלים ציינו ביחס להתפתחות החקירה כי האפשרות שההצתה נעשתה על רקע גזעני היא "הטיעון העיקרי שנחקר, אך יחד עם זאת נבדקים כיוונים שונים". בינתיים, משעות הבוקר הפך הבניין ברחוב יפו למוקד עלייה לרגל, בעיקר של חרדים שביקשו לראות בעיניהם את הנזק. חלקם אף עודדו את המעשה ואמרו: "מדובר באנשים שיודעים לקחת את החוק לידיים. אתם לא חיים איתם, לא אכפת לכם". 

 

אלולה דברסיי, בן 22 מאתיופיה שנפגע בשריפה, שיחזר: "ישנתי במיטה כשלפתע הבחור מאריתריאה שישן בחדר לידי החל לצעוק שיש בלאגן גדול. הרחתי ריח כבד של עשן. פתחתי את הדלת של החדר והכל עלה בלהבות. ניסיתי להתקשר למשטרה אך לא ענו. שברתי את החלון בחדר בניסון לצאת ממנו ולהימלט מהאש אבל יש בו סורגים. נכנסתי לשירותים ולקחתי דלי, מילאתי איתו במים ושפכתי אותם על הדלת בניסיון לכבות את האש. הכל היה חשוך תוך כדי זה נפלתי ונפצעתי ביד. כשהגיע אמבולנס הוא פינה אותי לבית חולים".

 

הנזק שנגרם לבניין. "נשפץ והם יחזרו לגור בו" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הנזק שנגרם לבניין. "נשפץ והם יחזרו לגור בו"(צילום: גיל יוחנן)

 

הבניין מבחוץ. "נבדקים גם כיוונים אחרים" (צילום: שרותי כבאות והצלה ירושלים) (צילום: שרותי כבאות והצלה ירושלים)
הבניין מבחוץ. "נבדקים גם כיוונים אחרים"(צילום: שרותי כבאות והצלה ירושלים)

 

כשהוא עומד במטבח השרוף בדירה, אמר דברסיי: "לא נשאר לנו כלום, הכול נשרף. אין לי בגדים או שמיכה". הוא הוסיף כי הוא מאוד מפחד ואינו יודע היכן יעבור את הלילה. "איבדתי את כל כספי כי המכנסיים שבו הם היו נשרפו", סיפר.

 

למקום הגיעו גם תושבים שביקשו לסייע לעובדים הזרים בהבאת שמיכות, בגדים ואוכל, אולם לדברי אחד הזרים שנפגע בשריפה, "הדיירים האחרים מפחדים לחזור לפה". מרהאווי מוברטו היה בקומה השנייה של הבניין בעת פרצה השריפה, ואחיו שדובר עברית תרגם את עדותו על שאירע: "ישנתי למעלה כשהרחתי ריח של עשן. ניסיתי לברוח מהדירה ונפלתי במדרגות. נכוויתי ביד מהאש ונפגעתי ברגל ובגב מהנפילה. לא חשבנו שדבר כזה יקרה".

 

אחד הדיירים במקום, טקלה סנדק, שהגיע מאריתריאה לישראל, סיפר מוקדם יותר כי "אין פה פחד או שנאה. אנחנו גרים כאן בירושלים בשקט ולא מפריעים לישראלים". סנדק, המטפל בקשישים בבירה, אמר כי תנאי המחיה שלו ושל חבריו קשים מאוד: "יש יותר משבעה אנשים בחדר. גם כאלה שגרים ברחובות ולא מצליחים למצוא עבודה".

 

גם אחד מבעלי העסקים בסמוך טען: "זה בניין שלא ראוי למגורים. הוא השכיר להם כאן את הדירות בתנאים תת-אנושיים". הוא סיפר עוד כי הזרים הפכו למטרד עבור התושבים הוותיקים. "הם פתחו כאן מועדון, שם הם משמיעים מוזיקה בלילות ובשבתות. הם גם שיכורים", אמר. "השכנים הדתיים התלוננו והגיעו לכאן אנשים מישיבות. הם הזהירו את בעל הבית שלא להשכיר להם".

 

בהכנת הידיעה השתתף נועם (דבול) דביר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכתובת על קיר הבניין
צילום: גיל יוחנן
הכבאים בזירה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים