הסנגור הציבורי: הרשות לשיקום האסיר קורסת
התקציב הדל והעיכוב בחקיקה להסדרת מעמדה כבר גרמו למנכ"ל להתפטר, ועתה גם הסנגור הציבורי הארצי מתריע בפני הממשלה על הבעיות, רגע לפני שהרשות לשיקום האסיר מפסיקה פעילותה. "זה פשע כלפי האוכלוסיות הכי מוחלשות במדינה"
עוד בערוץ החדשות:
מאבק חדש: עיריית י-ם נגד "מאהל האולפנה"
עיריית חיפה: מעסיקים מסתננים? העסק ייסגר
במכתב ששלח לשר האוצר יובל שטייניץ, לשר הרווחה משה כחלון וליועץ המשפטי לממשלה עו"ד יהודה וינשטיין, כתב ספיר כי "תהליך רב שנים של הקפאת תקציב הרשות הוביל בימים האחרונים לסף קריסה ולהודעה על אפשרות של הפסקת פעילותה".
"אני פונה אליכם במטרה להתריע מפני הפגיעה באלפי אסירים שנמנע מהם שיקום ראוי ובאינטרס הציבורי למניעת הישנות עבירות", המשיך הסנגור, "כמו גם מפני בזבוז המשאבים הנגרם מהיעדר שיקום. כל זאת לאור היעדר מימון נאות של הרשות לשיקום האסיר".
מצבה הקשה של הרשות לשיקום האסיר הביא כבר לפני שבועיים את המנכ"ל ד"ר חיים אילוז להודיע על התפטרותו לשר הרווחה כחלון. "אני עושה זאת בלב כבד אחרי שנכנסתי לתפקידי מתוך תחושת שליחות חברתית", הסביר אילוז ל-ynet. "זאת, לאור העובדה שבמשך כמעט עשור תקציב הרשות לא השתנה, למרות הגידול בהוצאות והצרכים ההולכים וגדלים של האסירים המשוקמים".
הרשות לשיקום האסיר פועלת במסגרת חוק הרשות מ-1983, מכורח "חוק שחרור על תנאי", שהסדיר את סוגיית שחרור אסירים על תנאי והתווה את שיקולי ועדות השחרורים בבואן להחליט בדבר שחרור מוקדם. בין היתר, אמונה הרשות על סיוע לאסירים בקליטה מחדש בקהילה, פיתוח של שירותי עזר לשיקום האסיר ותיאום בין משרדי הממשלה, הרשויות המקומיות וגופים אחרים בנושאים הקשורים לתחום.
"התפקיד העיקרי של הרשות הוא הגנה על הציבור מעבריינות, והשיקום הוא התפקיד המשלים", הסביר המנכ"ל המתפטר. "הוכחנו לאוצר שבתקציב הקטן והבלתי נתפס שלנו שהיקפו 14 מיליון שקלים, אנו חוסכים למשק קרוב ל-300 מיליון שקלים בעלויות פשיעה".
האוצר: משרד הרווחה יכול להעביר כספים
ספיר הוסיף כי קשיי התקציב של הרשות מונעים שחרור מוקדם מ-2,500 אסירים השנה, וכן מאפשרים לתקצב הצבת רכזים ב-46 יישובים בלבד, במקום ב-240. "מדובר בפשע של משרד האוצר כלפי האוכלוסיות הכי מוחלשות במדינת ישראל וכלפי הציבור הישראלי", האשים אילוז. "ביזיון שבמדינת ישראל רשות סטטוטורית לא מסוגלת לבצע את תפקידה שנקבע בחוק".בעיות אלו, לצד התמשכות הליכי החקיקה להסדרת מעמדה של הרשות בהתאם לדרישת משרד האוצר, יצרו משבר שעלול עתה להביא להפסקת פעילותו המקצועית של הגוף. המשמעות: אסירים המפוקחים על ידי הרשות יוחזרו לדיון מחודש בוועדת השחרורים, אסירים חדשים לא יתקבלו לתוכניות שיקום, ופעילות הוועדות להכנת דרכי שיקום לאסירים תופסק.
גם השר כחלון התריע על המשבר במכתב ששלח בשבוע שעבר לממונה על התקציבים במשרד האוצר, גל הרשקוביץ. הוא הלין על כך שהתקציבים לרשות לא עודכנו חרף בקשות חוזרות ונשנות מצדו, והוסיף כי מאחר שלא נראה כי משרד האוצר מתכוון לשנות את עמדתו ביחס להעברת התקציבים הנדרשים להמשך פעילותה של הרשות, "הנני מודיע כי האחריות עליה מועברת בזאת למשרד האוצר".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "לפני כשנתיים משרד הרווחה יזם רפורמה ברשות לשיקום האסיר במטרה לשפר את תפקוד פעולות שיקום האסירים. בהתאם לכך, הוחלט על ביצוע רפורמה שתשלב את הרשות עם משרד הרווחה במטרה לשפר את ניהול הרשות וליצירת סינרגיה של פעילותו עם משרד הרווחה תוך הגדלת התקציבים המיועדים לשיקום אסירים במשרד. לצערנו, מסיבות שונות הרפורמה לא מקודמת והמצב נשאר על כנו. עם זאת, משרד הרווחה ככל שיבחר, יכול לתגבר את הרשות לשיקום האסיר במסגרת התקציב שאושר לו בכנסת לשנים 2012-2011".