שתף קטע נבחר

 

'כנסי לפייסבוק': תיירות נדרשו לספק גישה לשב"כ

על פי דיווח ב-AP, שמסתמך על עדויות של תיירות אמריקניות, כולל הבידוק בנתב"ג חיטוט ממוחשב בחשבונות המייל וברשתות החברתיות. סירוב לשתף פעולה מוביל לגירוש, הסכמה גוררת בדיקה יסודית של מידע אישי. השב"כ: פעלנו בהתאם לחוק

גישה לפייסבוק ולחשבון הדואר האלקטרוני או גירוש מישראל - אלו האפשרויות שמציבים בודקים ביטחוניים בכניסה לארץ בפני תיירים "מסומנים", שחשודים במעורבות בפעילות פרו-פלסטינית, כך מדווחת היום (ג') סוכנות הידיעות AP. 

 

עוד בערוץ החדשות של -ynet:

 

עם נחיתתה של סנדרה תמרי, תיירת אמריקנית ממוצא פלסטיני, בנמל התעופה בן גוריון, הפנה אותה איש ביטחון למחשב סמוך שעליו עמוד הכניסה ל-GMAIL, וביקש ממנה להתחבר לחשבונה האישי, על בסיס החשד שהיא מעורבת בפעילות פרו-פלסטינית. על פי סוכנות הידיעות, כשזו סירבה, היא גורשה במהירות מישראל.

 

כוחות שיטור ממתינים לפעילים בנתב"ג (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
כוחות שיטור ממתינים לפעילים בנתב"ג(צילום: ירון ברנר)
 

על פי הדיווח, המקרה האמור אינו נדיר. "ישראל מנסה להצדיק את תדמיתה הביטחונית המהוללת באבטחת נמלי תעופה באמצעות טוויסט מעידן לוחמת הסייבר", התלוננו תיירים. המהלך מכוון בעיקר נגד ערבים או מוסלמים בעלי היסטוריה של פעילות פרו-פלסטינית. בשלב זה, היקפו לא ברור, אולם בשבועות האחרונים, ציינה סוכנות AP, שלוש נשים אמריקניות גורשו בהסתמך על הצעד הזה.

 

בשנים האחרונות, הפך נתב"ג לזירת מאבק נוספת, שמעמתת לעתים תכופות יותר ויותר בין פעילים פרו-פלסטינים לבין רשויות הביטחון. מאז השתלטות צה"ל על "המרמרה" בלב ים, לפני כשנתיים, נוטרלו על ידי ישראל מספר "מטסי מחאה" - האחרון שבהם לפני כחודשיים. על פי תכנון ארגוני המחאה השונים, מטסים נוספים יעשו דרכם לישראל בשנים הקרובות, בתדירות הולכת וגוברת.

 

דיאנה בוטו, שייעצה בעבר לרשות הפלסטינית, טוענת כי נוהל בדיקת חשבונות המייל הפך עם השנים מאקראי לנפוץ יותר. לדבריה, לפחות אדם אחד מכל שלוש קבוצות התיירים שליוותה בשנה האחרונה לישראל התבקש להתחבר לחשבון המייל האישי שלו עם נחיתתו.

 

בנוסף לדברי דואר, נטען, מנסים הבודקים לאתר פרטים על לוח הזמנים של הביקור, מאמרים שנקראו ועדכונים ברשתות החברתיות. "הבעיה היא שאין דרך לומר בכנות שאתה עומד לבקר בגדה המערבית מבלי ליפול למלכודת ביטחונית", התלוננה בוטו, תושבת סנט לואיס, שהתבקשה אף היא להתחבר לחשבון הדואר האישי שלה באחד מביקוריה. "אתה יכול להסתכן ולשקר או לומר את האמת ולהעמיד את עצם כניסתך בסכנה".

 

"הבודקים גילו את כתובת הדואר שלי כשבחנו מסמכים אישיים", אמרה. "אז הם סובבו את מסך המחשב שלהם לכיווני ואמרו לי להתחבר. כשסירבתי, כינו אותי טרוריסטית משום שאני בטח מסתירה משהו".

 

"יותר אמריקנית או יותר ערבייה?"

מלבדה, עמדה גם נאג'ווה דואהמן, פלסטינית בת 25 מניו יורק, בפני בודקת ביטחונית שאכפה את כלי החקירה האמור. היא נחתה בנתב"ג לחופשה בת שבוע ב-26 במאי והתבקשה להתחבר לחשבון ה-GMAIL שלה. "שאלתי אם זה חוקי, אבל היא דחקה בי להתחבר ואיימה שאגורש אם אסרב. הבודקת סרקה אחר מילות קוד כמו 'הגדה המערבית' או 'פלסטין' ושאלה אותי בלעג אם אני יותר אמריקנית או יותר ערבייה".

 

לדבריה, לאחר מספר דקות "של השפלה", שבהן נרשמו גם כתובות המייל ופרטי חבריה, פנתה לבודקת ואמרה לה:

"אני חושבת שקראת מספיק". חברתה לטיול, סאשה א-סראבי, סיפרה ל-AP כי היא נלקחה הצדה על ידי בודקת אחרת, שבחנה בפירוט את עמוד הפייסבוק שלה. השתיים, שסיפורן נחשף לראשונה בבלוג "Mondoweiss", נחקרו במשך שעות וכניסתן לישראל נדחתה. הן הושמו בבידוד וגורשו לארצות הברית ביום שלמחרת. לדבריהן, בקשתן לשוחח בטלפון עם שגרירות ארצות הברית סורבה אף היא.

 

השב"כ הגיב לדברים ואמר לסוכנות הידיעות כי תמרי אכן נחקרה, אך סוכניו פעלו בהתאם לחוק. מרשות שדות התעופה נמסר כי אין מדובר בתחום האחריות שלהם.

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתפה שחר חי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
היערכות ביטחונית למטס המחאה
צילום: יובל חן
פעילים מפגינים בנתב"ג
צילום: רויטרס
מומלצים