שתף קטע נבחר
 

נתניהו: אסור למסות את המעסיקים יותר מדי

בעוד הממשלה דנה באפשרות להעלות מסים, נתניהו מבהיר את עמדתו. כשלצדו שר האוצר ומזכ"ל ה-OECD, הוא אמר שאסור להגזים בהעלאות מס, "כי אז אין טעם לעבוד ולהרוויח". האוצר: החוסר המצטבר בגבייה הוא 11.3 מיליארד שקל

על רקע הערכות בדבר העלאות מסים כואבות בשנת 2013, משגר היום (ג') ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מסר ברור לפיו ההעלאות יהיו מתונות. נתניהו אמר היום לכתבים כי לא שינה את עמדתו, שלפיה מיסוי גבוה מדי פוגע בצמיחה.

 

 

"הסיבה שאנחנו הצלחנו להימנע ממיתון שמדינות אחרות בעולם שקעו בו בשנים האחרונות אינה שהאוויר בישראל טוב יותר אלא ששלטנו בהוצאה, לא נתנו לגירעון בתקציב לחרוג ולא נתנו למסים להרקיע שחקים, כי ידענו שכך לא נקבל יותר רווחים אלא פחות רווחים. אילו מדינות אחרות בעולם היו דבקות בעקרונות שאנחנו דבקנו בהם הן לא היו במצב שהן נמצאות בו היום", אמר ראש הממשלה במסיבת עיתונאים שקיים ביחד עם שר האוצר, יובל שטייניץ, ומזכ"ל ה-OECD (הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי), אנחל גורייה.

 

נתניהו וגורייה (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
נתניהו וגורייה(צילום: אוהד צויגנברג)

 

נתניהו ציין, כי העקרונות שסייעו לכלכלת ישראל לצמוח בשנים האחרונות הם: הכנסת תחרות לענפים שונים, שמירה על המשמעת התקציבית והימנעות ממה שראש הממשלה כינה "מיסוי עד לרמה של מיתון". לדבריו, "הסכנה הגדולה בישראל, לדעתי, היא הטענה שעולה לאחרונה שלפיה יש ניגוד בין כלכלה חופשית לצדק חברתי. אין ניגוד בין כלכלה חופשית לצדק חברתי כי בלי כלכלה חופשית אין צמיחה.

 

"אם אתה ממסה מעסיקים יותר מדי אז לא כדאי להם לעבוד, לא כדאי להם להרוויח, הם לא משלמים מיסים ולמדינה אין כסף". לדברי נתניהו, הצמיחה של השנים האחרונות היא זו שאיפשרה לממשלה להגדיל קצבאות לקשישים שאינם מסוגלים לעבוד.

 

שטייניץ: קודם כל צמיחה ואבטלה נמוכה

שר האוצר שטייניץ הוסיף, כי בפגישתו אמש עם מזכ"ל ארגון ה-oecd הוא קיבל אזהרה מפורשת על כך שהמשבר הכלכלי באירופה עשוי להתרחב. "קיבלנו אזהרה חמורה - יש סכנה שהמשבר העולמי יתחזק והאיום על אזרחי ישראל עדיין קיים. לכן המטרה שלנו היא להשיג צמיחה סבירה ואבטלה נמוכה".

 

בנוגע לקיצוצים הקרובים בתקציב אמר שטייניץ: "אנו עומדים כעת בפני דילמה שמבחינתי היא אינה דילמה כלל: או שניתן מה שאנחנו יכולים, כאשר סדר העדיפויות הוא קודם כל צמיחה ואבטלה נמוכה, או שניתן יותר ממה שהמגבלות מאפשרות לנו ונגיע למצב שנמצאות בו מדינות כמו יוון וספרד. מבחינתי אין דילמה, ניתן מה שאפשר לתת במסגרת המגבלות וקודם כל נשמור על אזרחי ישראל, שזה אומר לדאוג שגורלם לא יהיה כמו גורלם של אזרחי אירופה". 

 

גוריה: ישראל לא חייב צעדים דרסטיים של העלאות מס

שר האוצר וראש הממשלה אמרו את הדברים בעקבות פגישה שקיימו הבוקר עם מזכ"ל ה-oecd. גוריה דיבר גם הוא היום עם כתבים, וציין כי הוא ממליץ לממשלת ישראל לשמור על המסגרת התקציבית. "כאשר השווקים רואים חולשה וחוסר החלטיות הם מכים. מה שקורה היום זה שהשוק משגר טילים מונחי חולשה, וחשוב למדינה לא לשדר סימני חולשה כאלה".

 

לדברי גוריה, ישראל לא חייבת ללכת לצעדים דרסטיים של העלאות מס על מנת לשפר את מצבה הכספי וניתן גם להשיג תוצאות באמצעות רפורמות מבניות כמו התייעלות בשירות הציבורי, התייעלות של שוק העבודה, שינויים במבנה המס, שיפור מערכת החינוך וטיפול בריכוזיות במשק.

 

"ממשלות תמיד אומרות לי: 'אלו צעדים ארוכי טווח, ואנחנו זקוקים לצעדי חירום קצרי טווח'. אבל תופתעו לדעת שהרבה פעמים צעדים ארוכי טווח יכולים להניב תוצאות בטווח הקצר".

 

החריגה בהוצאות: 10-7 מיליארד שקל

בתוך כך, מנתונים שהגיעו ממשרד האוצר היום עולה כי לממשלת ישראל יש חוסר מצטבר של 11.3 מיליארד שקל בגביית מסים לאחר שבחודש מאי גבתה המדינה 18.3 מיליארד שקל במסים ואגרות, ירידה של חצי מיליארד שקל לעומת מאי 2011. 

 

בנוסף, על פי הערכות בנק ישראל, הוצאות הממשלה בשנת 2012 חורגות בסכום של 7-10 מיליארדי שקלים מהתקרה המותרת על פי חוק התקציב.

 

משמעות הדבר, שלממשלה אין כרגע אפשרות לחפות על החוסר בגביית מסים באמצעות קיצוצים בתקציב, ולפחות 60% מהסכום החסר בקופת המדינה יצטרכו לבוא מהעלאות מס או משיפור ביכולות הגבייה של רשות המסים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
בנימין נתניהו, הבוקר
צילום: אוהד צויגנברג
צילום: אוהד צויגנברג
יובל שטייניץ
צילום: אוהד צויגנברג
צילום: אוהד צויגנברג
אנחל גורייה
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים