שתף קטע נבחר
 

במשרד רה"מ מבטיחים: מחירי הדירות יירדו

מנכ"ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר לא צופה התרסקות כמו בארצות הברית, אבל בטוח בהמשך המשך ירידות המחירים. אטיאס קרא לאוצר לוותר על מיסוי בהשכרת דירות כדי להכניס לשוק גופים מוסדיים

"מחירי הדירות ימשיכו לרדת. לא תהיה התרסקות כמו בארצות הברית, אבל ללא ספק תהיה המשך ירידה", כך אמר הבוקר (ג') הראל לוקר מנכ"ל משרד ראש הממשלה בוועידת הנדל"ן והתשתיות של כלכליסט. 

 

כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן :

 

לוקר הסביר שקיים טיפול משמעותי כיום בצד ההיצע עם יעד של שיווק 60 אלף דירות בשנה הקרובה – שיעור שגבוה פי 2.4 מהממוצע בחמש השנים האחרונות. "קיים היום היצע של שנה שלמה של דירות שלא נמכרו אך יש בעיה מצד הביקוש", הסביר. "המחירים יקרים מדי היום.

 

"בשנת 2008, העשירון השישי היה זקוק להכנסה של 9,900 שקל כדי לעמוד בתשלום ממוצע של משכנתא", הוסיף לוקר. כיום צריך אותו עשירון שישי הכנסה נטו של 16,900 שקל כדי לשלם משכנתא עבור דירה ממוצעת. ציבור הרבה יותר קטן מסוגל היום לקנות במחירים האלה. האם הוא ישלים את החסר באשראי? כנראה שלא. 48.8% מהאשראי במשק מופנה לנדל"ן וקשה להאמין שזה יגדל".

 

אטיאס: לוותר על מיסוי דירות שכורות

שר אריאל אטיאס, שדיבר גם הוא בוועידה, קרא להכניס את הגופים המוסדיים לשוק השכירות כדי להציף את השוק המלאי דירות להשכרה, ובכך להקל על מצוקת הדיור. "האוצר צריך לוותר למוסדיים על מיסוי, כך שהם יקבלו כ 7% תשואה", אמר. "אנחנו לא צריכים לשכנע את הציבור לשכור דירות, אלא צריכים לשים על המדף. הציבור יחליט אם הוא רוצה להשכיר".

 

אטיאס טען שמשבר הדיור התחיל בשנים 2009-2008 עכב התנהלות כושלת של המדינה בשנים עברו, אז שווקו רק 20 אלף יחידות בשנה. כעת הוא טוען כי המגמה שונה לחלוטין והמחסור מצטמצם עם שיווק של של כ 40 אלף יחידות דיור בשנה.

 

"היום בונים בישראל 83 אלף יחידות דיור", אמר. "הרוכשים יודעים שיש יותר סחורה להתמקח עליה. זה פתרון קשה. ככה אנו ממשיכים את הדרך". למרות זאת טען אטיאס, כי "יש ירידה בהתחלות הבניה. ברבע ראשון של 2012 יש ירידה בהתחלות בניה. כי יש פחות כסף לרכוש. צריך לתת אשראי ליזמים על מנת שיהיו פרויקטים".

 

יור" בנק הפועלים: אין בועת נדל"ן

בהמשך דבריו חזר אטיאס על תוכניתו לדיור ציבורי, לפיה יזמים יקבלו הנחה במחיר הקרקע וישאירו דירות ברשות המדינה. "במחאה החברתית דיברו רק על מעמד הביניים, אבל יוקר המחייה משפיע הרבה יותר על החלשים, שקולם לא נשמע", ציין. "בכל מכרז של המנהל, היזם צריך להשאיר 5% מהדירות בידי המדינה. חשוב לתמוך בזה. אם תהיה תמיכה ציבורית זה יביא לתמיכה למעלה. זה צדק חברתי אמיתי".

 

דורון כהן, מנכ"ל משרד האוצר התנגד להצעתו ואמר כי המשרד צריך לשמור על אמינות על מנת שלא להגיע למצב בו מצויות מדינות כמו קורסות כמו יוון.

 

יאיר סרוסי, יו"ר בנק הפועלים טען שאין בועת נדל"ן. "עליה במכירות ועליה בביקוש לשכירות מעידים שאין בועה", אמר. "החזרת התיאבון להשקעה של הסקטור הפרטי, תביא לצמיחה. אי הוודאות עוצר את התחלות הבניה. ואם נשמור על כ-40 אלף התחלות בניה. המשק העולמי במשבר, אך ישראל היא מהמדינות שדילגו על משבר ב 2008. אם נייצר וודאות נוכל להישאר מחוץ לטווח הסופה".

 

ניסים בובליל, נשיא התאחדות בוני הארץ, הלין על מחסור חמור בכוח אדם. "המחסור בעובדים ומהנדסים מביא לכך שבמקום לגמור דירה בשנה, זה לוקח שנתיים וחצי". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
הראל לוקר מנכ"ל משרד ראש הממשלה
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
שר השיכון אטיאס
צילום: גיל יוחנן
מומלצים