שתף קטע נבחר
 

כרמן במצדה: היכל התרבות של הטבע

הכל כבר מוכן לקבל את פני האלפים שיגיעו לצפות בהפקת הענק של "כרמן" בפסטיבל האופרה הבינלאומי שיתקיים למרגלות המצדה. רגע לפני השידור החי שיעביר לכם ynet, קבלו תמונות מרהיבות מהחזרות האחרונות

צהריים בנגב והמדבר לוהט. תחת שמש קופחת מתזז כבר כמה שבועות הצוותים הטכניים של "כרמן", הפקת הענק של פסטיבל האופרה הבינלאומי שייפתח מחר (ה') בערב - ותועבר גם בשידור ישיר ב-ynet החל מהשעה 21:30. הם עוברים שוב ושוב על הפרטים הקטנים, קושרים קצוות, לא משאירים דבר ליד המקרה. תוך שהמתחם האלגנטי, שייארח בימים הקרובים עשרות אלפי בני אדם, רוחש עובדי במה פעלתניים, משקיפים עליהם בשקט ההרים המאובקים והמצדה.

 

משתתפי ההפקה בחזרות במדבר (צילום: אליעד לוי) (צילום: אליעד לוי)
משתתפי ההפקה בחזרות במדבר(צילום: אליעד לוי)

 

זו השנה השלישית בה מתקיים הפסטיבל למרגלות המצדה. בכל פעם מחדש הוא מופיע כאילו כלום באמצע שום-מקום-מדברי. בכל פעם מחדש, הוא נעלם כדי לא להשאיר אחריו סימן וזכר זאת על פי דרישותיהם של ארגוני הסביבה. "זה נכון שבשנה השלישית אפשר כבר לדבר במושגים של מסורת וריטואלים קבועים - ובכל זאת, זה נס שמעורר בכולנו התרגשות בכל פעם מחדש", אומרת חנה מוניץ, מנכ"לית בית האופרה הישראלי ויוזמת הפרויקט ששם את ישראל על המפה הבינלאומית גם בתחום זה.

 

"כיוון שכל שנה אנחנו מחויבים להחזיר את השטח לקדמותו בתום הפסטיבל, כל שנה אנחנו מתחילים מאפס וזה כשלעצמו מוסיף לחוויה מימד של התחדשות", היא אומרת.

 

בניגוד להפקות האופרה הקודמות למרגלות המצדה, הפעם ביקש הבמאי ג'אנקרלו דל-מונקו צוקרמן, לקשור בין המקום לבמה. "החלום שלי היה להעלות הפקת אופרה ענקית שתיטמע בטבע שמקיף אותה. בשנתיים הראשונות נצמדנו למה שאנחנו מכירים וזה מתייחס גם לתפאורה. השנה, בפעם הראשונה, הבמה נראית כמו חלק מהמקום עד כדי כך שכשמתבוננים בה לא רואים איפה נגמרת עבודתו של אלוהים ואיפה מתחילה עבודת האמנות", אומרת מוניץ.

 

אופרה באווירת מערבונים (צילום: אליעד לוי) (צילום: אליעד לוי)
אופרה באווירת מערבונים

 

100 משאיות הובילו לטובת העניין טונות של חול מדברי צהוב. קונסטרוקציות ברזל תומכות בגבעות, הרים ודיונות מעשה ידי אדם, שהוצבו על הבמה ומסביבה. "הצוות הטכני שלנו מקצועי, מיומן ומתורגל בכל מיני הפקות אבל לבנות הרי חול ודיונות, זה חדש", מצטחקת המנכ"לית ומונה בהמשך את עשרות הסוסים והחמורים שהובאו במיוחד לטובת ההפקה, הרכבת והקטר שנבנו על מסילת פסים והכרכרות שגם הן חלק מאווירת המערבונים שבמאי ההפקה ביקש לייצר.

 

"יש באופרה הזו הכל: מתח בין אנשים, אהבה, שנאה, קנאה ותשוקה. כל אלה מתקיימים לא רק בסביליה ואפשר להעתיק אותם לכל מקום ולכל סביבה", מדגישה מוניץ, "בהפקה שלנו הסיפור נטוע בנוף מיתי וקסום ומשתמש בו כמות שהוא, ללא אפקטים או גימיקים".

 

עבור ג'נקרלו דל מונדו מדובר בהתנסות ראשונה בהפקות תחת כיפת השמים. "זו חוויה יוצאת דופן", הוא אומר, "העדפתי שלא לכפות על המקום במה מלאכותית אלא להשתמש בתנאים הטבעיים ליצירת הסט שהשטח מכתיב. כוכבת ההפקה ומי שתיכנס לנעליה של הצוענייה הסוערת, כרמן, היא זמרת המצו-סופרן ננסי פביולה הררה.

 

"כרמן היא מותג שיצא מגבולות הזמן"  (צילום: אליעד לוי) (צילום: אליעד לוי)
"כרמן היא מותג שיצא מגבולות הזמן"

 

זו לא הפעם הראשונה שבה מופיעה הזמרת, ילידת האיים הקנאריים, בישראל. למעשה את צעדיה הראשונים על במה מקצועית עשתה כאן ולפני כעשור השתתפה בהפקה קודמת של "כרמן" בבית האופרה הישראלית בתל אביב.

 

"אני מכירה את בית האופרה בתל אביב היטב. זו היתה אחת התחנות הראשונות בקריירה שלי", אומרת הררה, "קודם לכן ביקרתי בישראל במסגרת סדנת האופרה שייסדה ביפו, ג'ואן דורנמן. התקופה הזו זכורה לי כאחת המוצלחות והחשובות בחיי ואני עדיין שומרת על קשר עם ג'ואן".

 

כרמן לדידה יצאה כבר מזמן מגבולות המקום והזמן שבתוכם צמחה הדמות. "כרמן היא מותג", היא אומרת, "זו דמות שהפכה לאוניברסלית ולכן היא יוצאת מהגבולות הגיאו-תרבותיים. זו אישה חופשייה, מניפולטיבית ומחושבת שמשחקת ברגשות של אחרים. כרמן היא על זמנית".

 

במצדה אמנם ביקרה בעבר כתיירת אך עבור הררה מדובר בהופעת בכורה תחת כיפת השמיים וההתרגשות מרובה. "מבחינה מקצועית כל מופע שאינו בתוך אולם עם אקוסטיקה מובנית, הוא אתגר", היא אומרת ומדגישה, "המקום הזה הותיר אותי ללא מילים בשל היופי, העצמה והאנרגיות שיש בו. אני חושבת שזו הולכת להיות חוויה אדירה".

 

אופרה בחצר האחורית של מדינת ישראל  (צילום: אליעד לוי) (צילום: אליעד לוי)
אופרה בחצר האחורית של מדינת ישראל

 

מתוך 50,000 רוכשי הכרטיסים הצפויים להגיע לחמשת המופעים של "כרמן" כמו גם למופע חד-פעמי באתר של עידן רייכל, הצליחה האופרה למשוך גם קבוצה של 3,500 תיירים מאירופה וצפון אמריקה. דב ליטבינוף, ראש המועצה האזורית תמר, השותפה בפרויקט מראשיתו, מודה שהצלחת האירוע בהיקפים שכאלה הצליחה להפתיע גם אותו.

 

"כשחלמנו על קיום פסטיבל האופרה הבינלאומי למרגלות המצדה, לא האמנו שמכאן יצמח פרויקט בסדר גודל כזה שיהפוך את ים המלח מהחצר האחורית של מדינת ישראל, לחלון הראווה הבינלאומי שלה. בכל העולם מדברים על המותג החדש שיצרנו בהיכל התרבות של הטבע ולמרגלות המצדה", הוא אומר ומוסיף: "זה אירוע של פעם בחיים שבו נפגשים במקום הכי קסום בעולם נוף מרהיב ויכולות אנושיות עילאיים".

 

אם אופרה בהגדרתה היא הדיווה הגדולה של אמנויות הבמה, מה יותר טבעי

לה מחיבור לאתר ארכיאולוגי היסטורי שטובל באתוס כמו המצדה. "זה חיבור שהוכיח את עצמו", מוסיפה מנכ"לית בית האופרה ואומרת: "יש לנו בישראל את האתרים ההיסטוריים הכי עתיקים, מרהיבים ומושכי עין ולב אז למה לא להפוך אותם למוקד עלייה לרגל גם במובן התרבותי?"

 

הצלחנו להביא למדבר השנה כמעט 50,000 איש. אנחנו מדברים על אופרה ולא על מופע של מדונה וזה מעיד על הכוח שיש בחיבור שבין המקום לבין האמנות הזו. בכל שנה מחדש נשימתי נעתקת והעיניים מתמלאות בדמעות מהכמות העצומה הזו של אנשים שהתכנסו לחוויה משותפת באמצע המדבר. לפעמים גרעין רעיון שמתממש הופך גדול יותר מהרעיון עצמו. זה מה שקרה פה".

 

האופרה תועבר כאמור מחר (ה') בשידור חי ב-ynet, שמאפשר לראשונה גם לצופים מישראל ומהעולם לצפות באירוע שלמרגלות המצדה. בנוסף לשידור, יוצבו מסכי ענק גם בשלושה מוקדים שונים ברחבי הארץ לטובת חובבי אופרה. המסכים ימוקמו באמפי תיאטרון "גן המלך" בנתניה, ברחבת מוזיאון באר שבע ובגן השלושה בעמק המעיינות.  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אליעד לוי
כרמן שלא הכרתם. אופרה באווירת מצדה
צילום: אליעד לוי
צילום: אליעד לוי
אופרה על אישה חופשיה ומניפולטיבית
צילום: אליעד לוי
לאתר ההטבות
מומלצים