פטור ממס על שכירות? ועדת הכספים לא נלהבת
האוצר מנסה למצוא פתרונות למשבר הדיור, אך בוועדת הכספים התקשה לקדם את הצעת החוק לתת למוסדיים פטור מלא ממס על הכנסות מהשכרת דירות לטווח ארוך. יו"ר הוועדה גפני תקף: "החוק אינו מידתי. עכשיו אני רוצה פתרון אמיתי למצוקת הדיור"
האוצר התקשה אתמול (ג') לקדם בוועדת הכספים של הכנסת את הצעת חוק שלו לתת לקופות הגמל פטור מלא ממס על הכנסות מדמי שכירות על השכרת דירות מגורים לטווח ארוך. זאת, כתמריץ לעידוד הגופים המוסדיים להשקיע בארץ בבניית דירות להשכרה לתקופות ארוכות, על פי אחת מהמלצות פרק הדיור בדו"ח ועדת טרכטנברג.
כתבות נוספות בנושא בערוץ הנדל"ן :
- אטיאס: לוותר על מיסוי דירות שכורות
- אושר: פטור ממס להשקעה בדירות להשכרה
- שטייניץ מציע: פטור ממס על שכירות לטווח ארוך
גופים אלה מרבים היום להשקיע בבנייה להשכרה, אבל רק בחו"ל בתירוץ שהתשואות שם גבוהות ממה שיקבלו בארץ.
הצעת הפטור ממס מצטרפת להסרת החסם בשיווק הקרקע לבנייה להשכרה, שנכללת בהמלצה אחרת בדו"ח, לפיה מכרזי הקרקע להשכרה ישווקו ללא מחיר מינימום. אומדן העלות התקציבית של ההטבה, כתוצאה מהפסד ההכנסות בקרקע, הוא כ-600 מיליון שקל בשנה. לא נמסר אומדן של עלות הפסדי המס על ההכנסות מדמי ההשכרה.
יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, אמר כי לא ניתן לקדם את החוק לקריאה שנייה ושלישית כלאחר יד. על פני הדברים, נראה לו שהחוק אינו מידתי ולא שוויוני, נוכח התנגדויות שעלו מצד איגוד לשכות המסחר וטענות על קיפוח עמיתים לשעבר של קופות הגמל - שהעדיפו להוציא משם את חסכונותיהם ולהשקיע אותם בדירות להשכרה אשר חייבים במס על הכנסה מעל תקרה לא גבוהה (כ-5,000 שקל בחודש).
"מצוקת הדיור נבעה מכישלון קולוסאלי של הממשלה"
ואולם, עיקר ביקורתו של גפני הוטחה באוצר ש"מתיימר לסייע בעזרת החוק בפתרון מצוקת הדיור", כפי שעלה מדברי רכז השיכון באגף התקציבים, אריאל יוצר. גפני גם חשד במניעי החקיקה אם האוצר מוביל אותה ולא רשות המסים, כאשר מדובר רק בפטור ממס. במהלך הדיון הציע לאוצר למשוך את הצעתו, כך שהרשות תביא הצעה משלה. הוא אמר כי הוועדה חייבת לקיים דיונים נוספים לבירור פרטי החוק, מניעיו והשלכותיו.
גפני אמר כי נראה לו שהאוצר הכתיב את ההמלצות לוועדת טרכטנברג, אבל הספק בדבר השפעת החוק על מצוקת הדיור החל מכרסם אצלו כשנציג האוצר העיר כי הם מתנגדים לבנייה תקציבית של דיור ציבורי. "הממשלה חייבת להכניס את היד לכיסה כדי לסייע בפועל בהוזלת מחירי הדירות, כפי שעשתה לפני שנים", אמר גפני. "לא נוכל להסתפק בחוקים שלא יזיקו - אבל גם לא יועילו".
הוא תקף: "מצוקת הדיור נבעה מכישלון קולוסאלי של הממשלה. אני לא סומך כמו אחרים על כוחות השוק שיעשו את שלהם, ללא התערבות הממשלה. הוועדה אישרה עד כה חוקים וצעדים שהם בסדר כשלעצמם ונמכרו אולי דירות בודדות, שחלקן אולי היו נמכרות בכל מקרה. הממשלה חייבת לבוא עם פתרון כולל ויצירתי".
המוסדיים: "לא יכולים להציל את משבר הדיור"
נציג האוצר אמר כי החוק נולד מחקירת שוק השכירות. לדבריו, כ-26% ממשקי הבית שוכרים דירות, אבל המשכירים מעדיפים חוזים לשנה - כדי להעלות את שכר הדירה, או להבטיח את הדירות לבני משפחה. לעומתם, 85% מהשוכרים מעדיפים חוזים לטווח ארוך. "חיפשנו משקיעים ומצאנו שהקבלנים אינם באים בחשבון. הם רוצים תשואה של 13%-15% להשקעה, כשדמי שכירות מניבים תשואה של 3%-4%", אמר.
לדבריו, בדיקת האוצר העלתה כי המוסדיים מסתפקים בתשואות יותר נמוכות, בתנאי שגם הסיכון יהיה נמוך. עם זאת, תשואה ממוצעת של 3.5% לא תכניס אותם לענף, להבדיל ממשקיעים פרטיים המקבלים פטור ממס על הכנסה משכירות עד 4,900 שקל ומשלמים מס של 10% על הסכום שמעל לתקרה. על כן מוצע בחוק שהפטור ממס למוסדיים על דמי השכירות יחול על השכרה ל-20 שנה, וללא אפשרות של העברת הדירה לבעלות השוכר.
המוסדיים לא התלהבו מהצעת החוק. נציגם, רונן סלומון, מנהל תחום פיננסים ושוק ההון באיגוד לשכות המסחר, אמר כי "האוצר הולך רחוק מדי עם התקוות שהוא תולה בחוק. המוסדיים לא יצילו את המדינה ולא יפתרו את משבר הדיור. הם לא רוצים לקחת סיכון גדול מדי. אני גם לא רואה מנכ"ל קופת גמל מחזר על הפתחים לגבות דמי שכירות".
סלומון ציין כי הזכאות לפטור מוגבלת ותלויה במינימום דירות שייבנו להשכרה, והסיכון גבוה בפריפריה יותר מאשר במרכז. "זה פרויקט חדשני ואנחנו נתקשה לקחת את הסיכון מבלי לדעת את כל ההשלכות, מה גם שהמגבלות עשויות להוביל לאבדן היתרון שבפטור ממס. גם לוקח זמן לבנות את הפרויקטים ולמוסדיים חסרה המומחיות לדבר", הסביר.
האוצר: "בפריפריה המצב יותר קשה"
דעות חברי הוועדה היו חלוקות. ח"כ שי חרמש (קדימה) אמר כי "קופות הגמל מקבלות הזדמנות של כניסה לשוק סולידי עם תשואה בטוחה לטווח ארוך, שלא באה על חשבון דבר אחר. הקופות במצוקה בתחום אפיקי ההשקעה לטווח ארוך, ובגלל התשואות הנמוכות הן מחפשות פרנסה בשדות זרים. משקיעות באג"ח קונצרנים ומפסידות הון עתק".
רכז הקואליציה, ח"כ ציון פיניאן (ליכוד), טען כי "הצעת החוק בעייתית. היא עשויה להיות אפקטיבית רק באזורי המרכז ולא בפריפריה, שם מחירי הדיור נמוכים משמעותית". נציג האוצר, אריאל יוצר, אישר בעקיפין את דבריו כשפירט את היישובים המיועדים לבנייה להשכרה - לעת עתה רק במודיעין, ברעננה ובראש העין. "בפריפריה המצב יותר קשה כי התשואות נמוכות יותר", אמר יוצר.
גפני הודיע שלא יעמיד את החוק להצבעה לפני הבירור שיעשה על מניעי החוק והשלכותיו עם אגף התקציבים ורשות המסים באוצר, ועם משרד המשפטים. הוא ביקש מנציגיהם להציג לוועדה בישיבה הבאה את התייחסותם לחוסר השוויוניות שבהצעת החוק, עקב מתן הפטור למוסדיים בלבד ולא למשקיעים אחרים, חברות ופרטיים. עוד ביקש לקבל תמונה מפורטת יותר של האתרים שבהם מתכוונים ליישם את החוק.
"עברתי מספיק הצעות חוק שאינן מזיקות - עכשיו אני רוצה פתרון אמיתי למצוקת הדיור", אמר לאוצר בסיכום ביניים. "הוא לא יבוא אם לא תכניסו יד לכיס ותביאו כסף. בחוק שאתם מציעים אין הוצאה ממשלתית, אלא רק ויתור על הכנסות ממכירת קרקעות ומס הכנסה. אנחנו לא מוכנים להמשיך לשגות באשליות שפתרנו את מצוקת הדיור".