"המורדים" התקפלו, החוק נדחה: האולפנה תפונה
גבעת האולפנה בדרך לפינוי לאחר שהכנסת דחתה את "חוק ההסדרה". 69 הצביעו נגד ו-22 בעד. בכירי הקואליציה שהבטיחו לתמוך התקפלו. סגנית השר גילה גמליאל לא השתתפה בהצבעה, וכך גם אדלשטיין, קרא והרשקוביץ. מחוץ למליאה: עימותים ומעצרים
חסימות כבישים, הפגנות, מחאות - ודחייה. חוק ההסדרה, שהתחיל ברעש פוליטי גדול, הסתיים היום (ד') בכנסת בקול ענות חלושה - ובבריחה של פוליטיקאים מהצהרותיהם. לאחר אינספור ויכוחים פוליטיים, הצהרות "מחייבות" ודיונים משפטיים, ולעיני יציעים מלאים עד אפס מקום במתיישבים, דחו חברי הכנסת את "חוק ההסדרה", שנועד למנוע את פינויה הצפוי של שכונת גבעת האולפנה בבית אל. 69 חברי כנסת התנגדו לחוק, לעומת 22 חברי כנסת שהצביעו בעדו, בתוצאה שהמחישה באופן בולט את הפער בין הצהרות הפוליטיקאים לפני ההצבעה - לבין מעשיהם בפועל.
הצעת חוק ברוח דומה הורדה מסדר היום מבעוד מועד, וצפויה להעסיק שוב את המערכת הפוליטית בימים הקרובים. "החוק לא ישריש, אלא יחליש", השיב השר בגין ליוזמי החוק ולתומכיו, כשבמקביל, חזרו בהם תומכי החוק אחד אחרי השני, אם בשל איום הפיטורים של ראש הממשלה, ואם בשל "פתרון הולם שהוצג לסוגיה". ynet העביר שידור חי ממליאת הכנסת.
מיד בתום ההצבעה, החלו מאות מפגינים למחות סמוך לבניין הכנסת, במה שהפך עד מהרה לעימות אלים בינם לבין כוחות שיטור ומג"ב. חמישה בני אדם נעצרו במהלך האירועים
עוד בערוץ החדשות של ynet:
חוק ההסדרה עלה לדיון בעקבות החלטתו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לקיים את הוראת בג"ץ למדינה, לפיה יש לפנות חמישה מבתי שכונת האולפנה בבית-אל כיוון שנבנו על קרקע פלסטינית פרטית. נתניהו מתכוון להעתיק את המבנים שבמחלוקת לשטח צבאי בהתנחלות בית אל, והתריע בפני השרים וסגני השרים כי מי שיצביע בעד החוק - יפוטר. ח"כ יעקב כ"ץ (האיחוד הלאומי) הבהיר מבעוד מועד כי בכל מקרה יעלה לדיון רק חוק אחד - בעוד ההצעה המקבילה תוסר ותעלה לדיון בשבוע הבא.
"כמו קוסם ששולף שפן מכובע, כך שלף לפתע ראש הממשלה והשרים את הטענה לפיה מדינת ישראל תעמוד בפני תביעה בינלאומית", תקף יוזם החוק, ח"כ זבולון אורלב (הבית היהודי) את נתניהו. "בואו ולא נהיה תמימים. הצבעתכם תהיה לרע או לטוב, ותגדיר לכם את הערכים שבשמם בחרתם לשרת את הציבור. כל כך הרבה דיבורים על המסור והניסור ושכחנו לדבר על המסר והמוסר".
השר בני בגין הגיב בשם הממשלה, ואמר כי "איננו מנמנמים על הזכות של העם היהודי לארצו. אנו נמשיך אותה הלכה למעשה ביישוב שטחנו. על פי מדיניות הממשלה, אנחנו מרחיבים את היאחזותנו בחבלי מולדת אלה גם בתנאים קשים מאוד. אנחנו משתרשים ומעמיקים שורש, מתנחלים ומנחילים כבר דור שלישי". במהלך דבריו, הוצא מהמליאה ח"כ מיכאל בן ארי (האיחוד הלאומי).
לדברי בגין, "החוק לא יעמוד גם אם יוחק. הוא אינו מושיע ולא יושיע, הוא איננו קרש הצלה אלא קנה קש. החוק לא יועיל להתיישבות, אלא יזיק לה. לא ישריש אלא יחליש".
במקביל לדיון בכנסת, ניסו לחסום כמה מאות בני נוער את הצומת הסמוך לבית המשפט העליון, במחאה על כוונת הממשלה לפנות את השכונה. במקום היו מעט שוטרים שניסו לפנות את המפגינים, אך הצלחתם הייתה מוגבלת בתחילה, והכביש נחסם לסירוגין. במהלך ניסיונות החסימה, פרצו מספר עימותים וחילופי מהלומות בין נהגים כועסים לבני נוער. עומס תנועה נרשם בציר שמוביל מהאזור עד לכניסה לעיר.
בסופו של דבר, הצביעו חברי הכנסת של ש"ס בעד, בעוד שרי המפלגה נעדרו מהמליאה. מורדי הליכוד - סגני השרים איוב קרא וגילה גמליאל והשר יולי אדלשטיין - נעדרו אף הם. חברי הכנסת של ישראל ביתנו התנגדו לחוק, מלבד דוד רותם שתמך, ואנסטסיה מיכאלי, עוזי לנדאו ואלכס מילר, שבחרו להיעדר.
חברי הליכוד אופיר אקוניס, זאב אלקין, דני דנון, ציפי חוטובלי, חיים כץ, יריב לוין ומירי רגב תמכו בחוק. השר דניאל הרשקוביץ מהבית היהודי נעדר, וסגני השרים של יהדות התורה, יעקב ליצמן ומנחם אליעזר מוזס, בחרו להיעדר אף הם בשל איום הפיטורים.
בימים האחרונים, הודיעו באופן חד משמעי השרים אדלשטיין ודניאל הרשקוביץ, וסגני השרים גמליאל ואיוב קרא כי הם מתכוונים להצביע בכל מקרה בעד החוק. גמליאל דיברה על "מחויבות מצפונית לפני מחויבות סיעתית", ואילו אדלשטיין הודיע שלא יירתע מאיומים.
חברי סיעת ישראל ביתנו התנגדו לחוק, בהתאם להצהרתו של שר החוץ, אביגדור ליברמן. "הסיעה תסתפק במתווה ראש הממשלה שהוצג לה בימים האחרונים כפתרון לפינוי גבעת האולפנה", אמר בפתח ישיבת ועדת חוץ וביטחון. "כל בר דעת יתמוך בהצעה לבנות בתים חדשים ביהודה ושומרון, בהקמת ועדת שרים להתיישבות ובקביעה חד משמעית של היועץ המשפטי לממשלה שמקרה זה לא יהווה תקדים בעתיד לפינויים נוספים".
ליברמן התייחס בדבריו להודעתו של נתניהו על הקמת ועדת שרים לענייני התיישבות שהוא יעמוד בראשה. בכך, ניסה ראש הממשלה לפייס את שרי הימין, ולהפקיע משר הביטחון, אהוד ברק, סמכויות בענייני התיישבות שהיו עד היום
בסמכותו הכמעט בלעדית. בלשכת ראש הממשלה הבהירו בהקשר זה כי ברק מעודכן בהחלטה על הקמת הוועדה.
לפי "חוק ההסדרה", שכונה בתחילה "חוק מגרון", אם בעל קרקע ביהודה ושומרון לא פנה בתוך ארבע שנים מרגע הקמת שכונת המגורים על השטח שבבעלותו לבית המשפט, לא יפונו המבנים שנבנו עליו. הצעת החוק המתיימרת להגן על מחזיקים במקרקעין מתייחסת רק לבנייה בגדה ורק לשכונות שבהן לפחות 20 יחידות דיור. נתניהו חושש כי חוק כזה, שיכשיר את שכונת גבעת האולפנה, יעורר ביקורת בינלאומית גדולה מאוד.