יוג'ין קספרסקי: ''פליים הוא סכנה לעולם"
מנהל חברת האבטחה הנקראת על שמו קיים מסיבת עיתונאים בת"א על רקע גילוי ווירוס העל שתקף באיראן. ''עצרו את זה לפני שיהיה מאוחר מדי'', אמר בנוגע ללוחמה קיברנטית והשווה את היום שאחרי המתקפה שצפוייה להגיע לסרט מת לחיות 4
''זו לא לוחמה מקוונת, זה טרור קיברנטי", כך אמר הבוקר יוג'ין (יבגני) קספרסקי, מנהל חברת האבטחה קספרסקי על הווירוס פליים. הדאגה שלו? מירוץ חימוש קיברנטי בו ילמדו מדינות העולם
לייצר תוכנות דומות ו''זה יהיה סוף העולם". קספרסקי תיאר את תרחיש האימה שלו במסיבת עיתונאים שהתקיימה במסגרת כנס הסייבר של סדנת יובל נאמן. "יש הרבה מערכות מחשוב סביבנו ואנחנו תלויים בהן'', אמר, ''ואני חולק את הסיוטים שלי איתכם ועם ממשלות - עיצרו את זה לפני שיהיה מאוחר מדי".
לפני כחודשיים מומחי אבטחה ובהם חברת קספרסקי גילו וירוס חדש לגניבת מידע. הווירוס המכונה להבה (Flame) נמצא באלפי מחשבים במזרח התיכון כאשר מספר המחשבים הגדול ביותר שהודבק על ידי הווירוס נמצא באיראן, אחר כך ברשות הפלסטינית ואז בסודן וסוריה. איראן הודתה כי הווירוס הצליח לחדור למחשבים המשמשים את תעשיית הנפט החשובה, אך המידע שאבד אוחזר. "אין דיווח על פגיעה באף גוף ממשלתי אחר", לפי איראן.
כשנשאל איך ייראה היום שאחרי מתקפה מקוונת גדולה, אמר קספרסקי שזה יהיה דומה לסרט מת לחיות 4, סרט האקשן מ-2007 שבו ברוס וויליס בדמותו של ג'ון מקליין יוצא להציל את ארצות הברית מטרוריסט מקוון שמשחק עם מערכות קריטיות ורמזורים כדי לפגוע באזרחים. קספרסקי התייחס לדמיון למת לחיות 4 בבלוג שלו כבר באוקטובר האחרון, עוד לפני חשיפת פליים.
הפעם הראשונה שמישהו דיבר על הסרט הזה ברצינות? הטריילר למת לחיות 4
"כשאני מדבר על תרחיש כזה אני מקווה שהוא לא יקרה", אמר קספרסקי ל-ynet. ''ויכול להיות שבאמת שום דבר לא יקרה. מהצד השני יש את סוף העולם והמציאות תהיה במקום כלשהו באמצע. השאלה כמה היא תהיה קרובה לסוף העולם. אני פרנואיד אבל אופטימי".
קספרסקי אמר שהחברה שלו עוסקת רק בגילוי הטכני של הוירוס ואין זה מתפקידו או תפקידה של לפענח את זהות התוקפים. הוא תיאר את התגלגלות האירועים וסיפר כי קיבל מידע על חברות אנרגיה באיראן שנפגעו, אך שלא הצליח ליצור איתן קשר ישיר, אלא רק דרך מתווכים. קספרסקי סיפר שבהתחלה האשימו את החברה שלו, ולכן פתח בחקירה פנימית שהובילה לחקירה מקיפה יותר, שבמהלכה פנה גם ל-ITU, ארגון התקשורת הבינלאומי של האו"ם, שיחקור את העניין.
בשביל לגלות מי מאחורי הוירוס, הסביר קספרסקי, "יש צורך בשיתוף פעולה בינלאומי. אפשר לאתר את מקור הווירוס, אבל אני לא יודע אם ינסו לעשות את זה", הוא אמר. קספרסקי העריך שעלות הפיתוח של פליים היא פחות מ-100 מיליון דולר, שהוקדשו בעיקר למשכורות ולשכירת משרדים. איך יתכן שחמש שנים לא שמענו על נזק גדול שהפליים עשה? קספרסקי הסביר שהיו הפסקות חשמל פה ושם בכל מיני מקומות, ושקרו נזקים שפשוט לא דיווחו עליהם במקומות שונים בעולם.
"כשפליים היה בידינו פחדנו מאוד", אמר קספרסקי, " זה פרויקט רציני ומקצועי מאד וזה מוכיח שצריך לעשות משהו נגד לוחמה ופגיעה מקוונת''. קספרסקי הסביר כי מדינות רבות ובהן ישראל, יכולות לייצר אמצעי דומה או זהה ושמדינות שאין להן יכולות כאלה, יכולות להעסיק מהנדסים או לחטוף כאלה ולהעסיק פעילי רשת בתחום''.
קספרסקי הזהיר כי נשק קיברנטי מאוד דומה לנשק ביולוגי מהסיבה שאם ''מטילים'' אותו, יכול להיות שגם המדינה שלך תיפגע. מצד שני, בגלל שותפות הגורל קל יותר לרתום מדינות למאבק בדרך הלוחמה הזו. לשיטתו של קספרסקי זה בדיוק מה שצריך לעשות. ''על הממשלות לדבר ביניהן כדי ליצור שיתוף פעולה, בדיוק כמו שנעשה בהתנגדות לנשק אטומי, כימי וביולוגי'', סיכם.