שתף קטע נבחר

 

תנו לילד את האייפד: בדקנו 10 אפליקציות ספרים

הם גם ככה משתלטים לנו על הצעצועים האלקטרוניים, אז לפחות שיפיקו מזה משהו. לכבוד שבוע הספר בדקנו עשר אפליקציות ספרים לילדים - מה הן אפשרויות המשחק וההקראה, איזו נותנת ערך מוסף לסיפורים הקלאסיים וכמה כל זה עולה?

היום זה קורה גם בגיל שנה וחצי: יום אחד אתם מציצים לסלון ומוצאים את הפעוט שלכם, זה שעדיין אינו מסוגל לבצע פעולות מוטוריות מורכבות במיוחד כמו לעלות בעצמו במדרגות או להתלבש, למשל, מחזיק את האייפד שלכם, מחליק את אצבעו השמנמנה על המסך כדי לפתוח את הנעילה - ומגיע היישר לתיקיית המשחקים שלו.

 

נרצה או לא, הילדים שלנו מגלים את הטכנולוגיה המתקדמת בשלב מוקדם בחייהם, ותובעים לממש את זכותם המולדת עליה. זאת אומרת, את הטלפון הנייד או את האייפד שלכם - ועכשיו!

 

איך לעודד את הילדים לקרוא?

 

אז אם הם כבר מבלים מול המסך הקטן והקטן יותר, או שכולכם מבלים יחד באוטו בנסיעה, אפשר להשתמש בו כדי לחשוף אותם לסיפורים הקלאסיים והפופולריים של מיטב הסופרים, כמו מרים רות, לאה גולדברג ומאיר שלו. באפליקציות החדשות אפשר למצוא ייצוג גם לסופרים עכשוויים כמו אמי רובינגר ורינת פרימו, ואלה מספקים אפשרויות חדשות ומלהיבות כדי "לשאוב" את הילד לעולם הסיפור.

 

לכבוד שבוע הספר, בדקנו עשר אפליקציות ספרים המיועדות לילדים - איזו הכי תשמח את הילד שלכם, ותיתן לכם חמש דקות של שקט?

  

1. אבא עושה בושות

 

מה: הספר הפופולרי של הסופר מאיר שלו, החביב על מבוגרים וילדים כאחד, ובאיוריו של יוסי אבולעפיה.

 

אפשרויות השימוש: קריאה עצמית, הקראת הספר אוטומטית על ידי קריינית, משחק זיכרון בשלוש רמות קושי.

 

בדקנו: הן בהקראה עצמית והן בהיעזרות בקריינית, בפני הילד ניצבות אותן אפשרויות לגעת במסך ולהפעיל את הדמויות. כל דמות המופיעה בעמוד מגיבה ללחיצה, וחלק מהמסכים מאפשרים אף טלטול או הטיה של המכשיר כדי ליהנות מהתרחשויות נוספות, למשל הסעת האופניים של אבא או הזזת הילדים בגן המשחקים לכל מקום אחר שהילד רוצה.

 

הקריינות מוצלחת, אפשרויות ההפעלה רבות וחוויית הקריאה נעימה ביותר. 

 

מחיר: $3.99 לאייפון/אייפד, 15 שקל לאנדרואיד, "עברית לילדים"

 

   

2. איה פלוטו

 

מה: הספר הקלאסי והאהוב שצייר ארי רון לאה גולדברג תרמה לו את חרוזיה.

 

אפשרויות השימוש: הקראה עצמית, הקשבה לקריין המקריא את הספר, הקראה בדפדוף אוטומטי.

 

בדקנו: בין שבהקראה עצמית או הקשבה לקריין, האפליקציה מספקת אותן אפשרויות משחק לאורך המסכים השונים, בנגיעות פשוטות בלבד המניעות את הדמויות באופן בסיסי מאוד ומפיקות מהן קולות, בצפרדע ובפרה למשל.

 

כוחו של הספר הפופולרי נשמר כמובן גם כאן, אך העובדה שמדובר בגרסה סלולרית אינה מקנה לו ערך נוסף רב במיוחד, בשל מיעוט אפשרויות המשחק.

 

באופן מוזר, הדפדוף בין המסכים השונים נעשה משמאל לימין, הפוך מכיוון הקריאה.

 

מחיר: $2.99 לאייפון/אייפד, 15 שקל לאנדרואיד, "בוק קיד"

 

 

3. הבית של יעל

 

מה: הספר הקלאסי ורב-המכר של מרית רות ובאיוריה של אורה איל (ששמן נעדר מהאפליקציה, למרבה הצער).

 

אפשרויות השימוש: קריאה עצמית, הקראת הספר אוטומטית על ידי קריינית, הקלטה של ההורה או של הילד מספר את הסיפור ולאחר מכן הקשבה לקולו.

 

בדקנו: בתחילת השימוש באפליקציה ניתן להכניס את שמו של הילד, ממש כמו שרושמים אותו בעמוד הראשון בספר. חבל שבניגוד לשם הילד, שמה של מחברת הספר דווקא אינו מופיע בשום מקום, ואינו מוקרא על ידי הקריינית.

 

אפשרויות המשחק בשעת הסיפור מצומצמות ושמורות לנגיעה פשוטה במסך כדי להזיז קלות את יעל, לגלות אותה מתחת למפת השולחן או לגרום לה להצביע, להשמיע קולות החיות והטרקטור ועוד. בהשמעת הקולות ניתן לשלוט על הווליום גם מתוך האפליקציה עצמה.

 

הקריינות נעימה והאפשרות להקליט את קולך המקריא את הסיפור עבור הילד נהדרת (בתקווה שתהווה תחליף רק כאשר ההורה אכן אינו נמצא...). גם לילד זאת הזדמנות מצוינת לספר בעצמו את הסיפור ולשמוע את קולו לאחר מכן.

 

חסרה אפשרות לחזור לעמוד הבית מכל מסך שהוא באפליקציה.

 

מחיר: $3.99 לאייפון/אייפד, 15 שקל לאנדרואיד, "ספריית אצבעונית - Touchoo"

 

 

4. שירי ביאליק לילדים

 

מה: שמונה משירי ביאליק המוכרים לילדים כמו "קן לציפור", "נד נד", "רוץ בן סוסי" ועוד, בליווי איורים של שחר קובר.

 

אפשרויות השימוש: קריאת השירים עם אפשרויות הפעלה על המסך ומשחק זיכרון בשלוש רמות.

 

בדקנו: השירים אינם מוקראים על ידי קריין (למרבה הצער, זו אינה אפשרות באפליקציה), אלא כל מסך מלווה בנעימת השיר, והמילה המתאימה מודגשת ומתחלפת לפי קצב המנגינה. בכל שיר מתפרק האיור המלווה אותו לשישה חלקי פאזל, ועל הילדים לגעת בהם ולמשוך אותם אל מקומם הנכון. כשמושלם הפאזל מתנגנת שוב הנעימה, בסגנון סינתיסייזר למדי, והציור מתעורר לחיים באנימציה. מעט חבל שבכל שמונה השירים הפעילות המוצעת היא פאזל בלבד.

 

בנוסף, כמצופה מאפליקציה שמנגישה לילדים של היום את שירי ביאליק המוכרים והאהובים, יש בתחילה פרטים ביוגרפיים וכלליים על המשורר הלאומי.

 

מחיר: $1.99 לאייפון/אייפד, 7 שקלים לאנדרואיד, "עברית לילדים"

 

 

5. פילים בכל הצבעים

 

מה: אחד הספרים הפופולריים של הכותב והמאייר אמי רובינגר, המוכר בספריו המשעשעים שגם בגרסה המודפסת יש בהם לא מעט משחק, כמו "חיות מבולבלות", "חתול גדול חתול קטן" ו"אין אריות כאלה".

 

אפשרויות השימוש: קריאה עצמית, הקראת הספר אוטומטית על ידי קריין, משחק זיכרון בשלוש רמות קושי ומשחק צבעים הדורש להתאים לפיל אפור את צבע הנכון בכל פעם. בתפריט "עזרה" ניתן לקרוא פרטים על המחבר ועל הספר.

 

בדקנו: הספר הולחן לשיר משעשע שמתנגן בתחילת האפליקציה, ולאחר מכן אפשר בכל מסך להפעיל את הפילים ולהרקיד אותם וכן את דמויות החיות שסביבם. את הפיל הכתום הפטפטן, למשל, מפעילים בלחיצת אצבע (ואז מחפשים מהר איך לעצור את הקשקשת...), את הפיל החום יש להרכיב מחלקיו הפזורים סביב, את הפיל הוורוד מנדנדים בהטיית המסך ועוד. בסוף הסיפור יש לשבץ את הפילים כל אחד במקומו, על פי צבעו.

 

נראה שהושקעה במחשבה במיצוי האפשרויות מכל עמוד. האפליקציה מאפשרת הפעלה רבה של הדמויות, ובצורה מתוחכמת יותר מעבר ללחיצה פשוטה על המסך. המשחקים מחברים את הילד לסיפור ולחרוזים, וההנאה מרובה.

 

מחיר: $3.99 לאייפון/אייפד, 15 שקל לאנדרואיד, "עברית לילדים"

 

  

 

6. דירה להשכיר

 

מה: אחד מספרי הילדים המפורסמים ביותר, מאת לאה גולדברג ובאיוריו של שמואל כץ. על המוזיקה באפליקציה אחראי דיוויד ברוזה, והמספר הוא רמי ברוך.

 

אפשרויות השימוש: קריאה עצמית, הקראת הספר אוטומטית על ידי הקריין, הקלטה של ההורה או של הילד מספר את הסיפור ולאחר מכן הקשבה לקולו.

 

בדקנו: הקריינות של ברוך היא אחת הטובות שנתקלנו בהן באפליקציות. מגע במסך מפעיל מעט את דמויות החיות ומפיק מהן קולות - אך לא מעבר לכך. נעים לשמוע את הסיפור בלוויית האיורים המוכרים, אך הגרסה האלקטרונית יכלה להפיק מהיצירה הקלאסית הזו לילדים הרבה יותר, למשל לאפשר לילד "לסדר" את החיות במגדל בן החמש קומות ועוד.

 

ניתן לשלוט בווליום גם מתוך אפליקציית הסיפור עצמה.

 

מחיר: $3.99 לאייפון/אייפד, 15 שקל לאנדרואיד, "ספריית אצבעונית - Touchoo"

 

 

7. סיר הסירים

 

מה: הספר הקלאסי ורב-המכר של אלונה פרנקל, אשר מאז 1975 נגמלו בעזרתו מחיתולים אלפי פעוטות.

 

אפשרויות השימוש: קריאה עצמית, הקראת הספר אוטומטית על ידי קריינית ומשחק זיכרון בשלוש רמות קושי. בתפריט "עזרה" ניתן לקרוא פרטים על המחברת ועל הספר.

 

בדקנו: בשמיעת הסיפור וגם בקריאה עצמית אפשר ללחוץ על הדמויות ולהפעיל אותן: נפתלי מצחקק וקופץ כשנוגעים בו, אמו מנופפת לשלום, אפשר לנער את החבילה הגדולה שהביאה סבתא ולשמוע את הסיר מקרקש, להריץ את נפתלי לסיר, להטות אותו כדי לראות את הקקי, להדיח את המים בשירותים ועוד ועוד.

 

השימוש באפליקציה מאפשר גם טלטול והטיה של המסך, וכל "עמוד" בספר מספק פעולה משעשעת ומעניינת כלשהי. הקריינות נעימה וחוויית השימוש כולה מעולה. ומתי נראה גם את גרסת האפליקציה לציונה?

 

מחיר: $3.99 לאייפון/אייפד, "עברית לילדים"

 

 

8. אבן ופיל

 

מה: סיפור ואיורים מאת דורית לשניק, שנולד מראש כספר אינטראקטיבי.

 

אפשרויות השימוש: הקראה על ידי קריינית בדפדוף עצמי או אוטומטי. אין אפשרות להקראת עצמית.

 

בדקנו: הסיפור עצמו נחמד וכך גם האיורים, אך אפשרויות המשחק והמגע מצומצמות ביותר. ניתן לראות היכן לגעת במסך באמצעות לחיצה על "רמז" שבתחתית המסך, אך התזוזות המופקות מינימליות ומאכזבות למדי, ולעתים לא עובדות כלל. 

 

מחיר: חינם לאייפון/אייפד, "ספרים לילדים"

 

 

9. מעשה בחמישה בלונים

 

מה: הסיפור הקלאסי והפופולרי מאת מרים רות בליווי איוריה של אורה איל.

 

אפשרויות השימוש: הקראה עצמית, הקשבה לקריין המקריא את הספר, הקראה בדפדוף אוטומטי.

 

בדקנו: כמו ב"איה פלוטו" מבית אותו יוצר, גם באפליקציית "מעשה בחמישה בלונים" מסופקות לילד אפשרויות מגע לאורך המסכים השונים המניעות את הבלונים והדמויות באופן בסיסי ביותר ומפיקות מהם קולות.

 

"מעשה בחמישה בלונים" מלהיב את הילדים בכל צורה שבו יגיע, אך מיעוט אפשרויות המשחק מעט מאכזב, וכך אפילו קול פיצוץ הבלון שהופך באפליקציה לצליל אחד לגמרי.

 

גם כאן הדפדוף בין המסכים השונים נעשה משמאל לימין, הפוך מכיוון הקריאה.

 

מחיר: $2.99 לאייפון/אייפד, "בוק קיד"

 

 

10. זהבה ושלושת הדובים

 

מה: אגדת הילדים הקלאסית על זהבה ושלושת הדובים.

 

אפשרויות השימוש: הקראה עצמית, הקשבה לקריינית בדפדוף עצמי או אוטומטי.

 

בדקנו: לחיצה על רוב הדמויות והפריטים באיורים היפים מעירה אותם בתנועה ובצליל, והאיור כולו קם לתחייה. כשנוגעים בפריטים מסוימים, מציינת אותם הקריינית בשם (למשל דשא או שביל). עם זאת, כשלוחצים עליהם מוקדם מדי, מה שקורה לא מעט כשמדובר בפעוטות חסרי סבלנות, הדבר מתנגש בקריינות ויוצר בליל קולות בלתי מזוהה.

 

גם כאן הדפדוף ימינה, באופן שלחלוטין אינו אינטואיטיבי.

 

מחיר: חינם לאייפון/אייפד, "ספרים לילדים"

 

 

  • הכותבת היא מבקרת ספרי ילדים ב-ynet, בעלת M.A בספרות




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אפשרויות חדשות ומלהיבות כדי "לשאוב" את הילד לסיפור
צילום: עמית מגל
מומלצים