מנורה: מתווה עסקת פרטנר תמוה
הגופים המוסדים האחרים, פסגות ומיטב, מסרו כי העסקה נראית "בלתי סבירה". מנגד, בעל השליטה בחברת לפידות אומר שאם ההצעה למכור את פרטנר במיתווה הנוכחי תיפול, "הגופים המוסדיים יצטרכו לתת הסברים למשקיעים"
בתחילת השבוע סקיילקס שבשליטת אילן בן דב דיווחה כי הושג הסכם למכירת השליטה בחברה להאצ'יסון, אך היום (ה') נראה כאילו השלמת העסקה, או לפחות המתווה הנוכחי שלה, נקלעה לקשיים. יסמין אורנשטיין אנליסטית ראשית במנורה, אחד מגופים המוסדים המחזיקים באיגרות החוב של סקיילקס, התייחסה בשיחה עם "כלכליסט" למתווה המתגבש ואמרה כי "המטרה שעומדת לנו מול העיניים היא לפעול על מנת להגן על בעלי החוב ולספק להם את התמורה הטובה ביתר להשקעה".
- יש עסקה: בן דב מחזיר את פרטנר להאצ'יסון
- לאחר השתלטות האצ'יסון - סגן חדש ליו"ר פרטנר
לא כולנו מנהלים ומיעוטנו מוכשרים. דעה
לדבריה, "מצד אחד השוק חושב שהעסקה טובה למחזיק האג"ח של סקיילקס ולראייה - העליות החדות בשוק באיגרות חוב אלו. מצד שני, זה בהחלט תמוהה איך בעלי החוב של החברה בת נדרשים לבצע תספורת ובמקביל בעלי המניות של החברה אם נהנים מתרומה כל כך גדולה". אורנשטיין הוסיפה כי "אנחנו בהחלט רוצים לדון, להיפגש ולבחון את המתווה שפורסם. אמנם העסקה נראית כאילו היא הולכת בכיוון הנכון, אך בהחלט יש פה מקום להידברות".
פסגות דורש לזמן בדחיפות אספות מחזיקי אג"ח
ההתנגדות של הגופים המוסדם לעסקה החלה עם פסגות, שהוא המחזיק הגדול ביותר של אג"ח סקיילקס. "לא ייתכן שבעלי המניות של סקיילקס צפויים לקבל תשלום תמורת חלק מהמניות שבידם במסגרת עסקת האצ'יסון, בעוד שבעלי האג"ח נדרשים לוותר על חלק מהחוב כלפיהם", כך לפי מכתב ששיגר בית ההשקעות לנאמנים של חברת סקיילקס.
בפסגות, דורשים לזמן בדחיפות אספות מחזיקי אג"ח ולמנות נציגות לבעלי אג"ח. "מתווה העסקה מנוגד לעקרונות פסגות בנושא הסדרי חוב ולכן נראה כי פסגות, הרואה לנגד עינה את טובת לקוחותיה, לא תוכל להסכים למתווה הנוכחי", נכתב.
ממיטב, המחזיק גם הוא באיגרות החוב של החברה נמסר כי "מיטב עוד לומדת את פרטי העסקה. מבחינה ראשונית של מתווה העסקה, העסקה נראית בלתי סבירה למחזיקי האג"ח של סקיילקס".
מנהלי הקרנות יחויבו למכור אג"חים של סקיילקס
חברת דירוג האשראי מעלות חתכה אתמול את דירוג האשראי של סקיילקס ב-12 דרגות מ-"+BBB" ל-"CC" עם תחזית שלילית, וזאת על רכישת השליטה בחברה על ידי האצ'יסון.
עקב כך צפויות מכירות לאיגרות החוב של סקיילקס בהיקף של עשרות מיליוני שקלים. הסיבה למכירות הצפויות קשורה בתקנות של רשות ניירות ערך, לפיהם קרנות נאמנות שבחרו שלא להוסיף סימן קריאה לשם הקרן מתחייבות לכך שהקרן לא תחשף לאג"ח שאינו מדורג בדירוג השקעה נמוך מ"BBB".
מיכל אבטליון, מנכ"לית כלל נאמנויות אמרה, כי "זה מתפקידנו לעמוד על הרגלים האחרויות. זה לא עניין של מה בכך, לא ניתן לעבור עליו בתרדמת".
"המוסדיים יצטרכו לתת הסברים"
מנגד, יעקב לוכסנבורג, בעל השליטה בחברת לפידות שרכשה אג"ח של סאני וסקיילקס ב-35 מיליון שקל לפני כחודש, אמר לכלכליסט: "אם ההצעה למכור את פרטנר במיתווה הנוכחי תיפול, הגופים המוסדיים יצטרכו לתת הסברים למשקיעים, משום שאינני מעריך שיהיה גוף אחר שיקנה את פרטנר".
לוכסנבורג מחזיק בעיקר באג"ח של סאני ולא של סקיילקס, כך שדבריו באים במידה מסויימת מפוזיציה, אולם כאיש שוק הון ותיק ומחושב, הוא סבור שההצעה מצויינת גם למחזיקים של אגרות החוב של סקיילקס.
"הרי אם אילן בן-דב היה בא ומציע בשבוע שעבר למוסדיים תספורת של 27% הם היו מסכימים. הוא הביא מיתווה יותר טוב מזה. הוא הביא תספורת של 30% רק על חצי כמות. אני הופתעתי לטובה. אין מה להגיד. לא ציפיתי לזה. אני מניח שהמוסדיים ירצו לקבל עוד דברים. אבל כל אחד צריך לשבת עם עצמו ולחשוב אם הוא לוקח או לא לוקח את ההצעה. גם אילו שלא מסכימים אני מניח שיקבלו עוד 2-3% תוספת ויסכימו בסוף. המדהים זה שזו הצעת רכש וולונטרית. אני מעריך שתהיה היענות גבוהה".
יש גופים שסבורים שניתן לקבל הרבה יותר.
בלי ההצעה הזו, מחזיקי האגח סקיילקס הלא מובטחות היו מקבלים הרבה פחות. מישהו חושב שיש קונים אחרים לפרטנר? עובדה: גופים אחרים הסתובבו חצי שנה ולא נתנו שום הצעה. אם חושבים בצורה בוגרת צריך ללכת לעיסקה. יש פה אחריות לנהל את כספי הציבור.. כל ועדת השקעות צריכה לשבת ולהחליט".
יש כאן בעיה. בן-דב ובעלי המניות של סקיילקס מקבלים לפני בעלי החוב. זה אירוע תקדימי.
"שלא יסתכלו על הכיס של אילן בן-דב אם קיבל או לא קיבל משהו. שכל אחד יסתכל לעצמו בעיניים ויראה איפה הוא יכול היה להיות שלשום לפני ההצעה, לאיזה סינדרום היה יכול להיכנס בלי פתרון, היינו מגיעים למצב שתשע סדרות אחח, כל אחד עם שלושה עורכי דין, נאמנים, ארבע שנים מלחמות, ופרטנר היתה נראית כמו גוויה והם היו רבים על שאריות. שמונה חודשים הסתובבו כאן גופים ולא היתה כאן הצעה קונקרטית.
"היום זרים לא מגיעים לישראל. יש רעידת אדמה מטורפת בכל העולם. מדינות שלמות משקשקות. מצב גיאו פוליטי לא פשוט, מה שקורה במצרים, בסוריה, לא מוסיף נחת. אין הסתכלות של משקיעים זרים. המקומיים חבולים. כאן באה הצעה בהפתעה רבתי, כולם בהלם לא ציפו למתנה כזו. כולם צריכים לחשוב טוב להיות מבוגרים ולקבל החלטה לטובת הציבור. ההחלטה צריכה להיות פשוטה וברורה.
"תאר לך שמשיקולים אחרים לא יקבלו את ההצעה ולא תהיה הצעה אחרת? מה יקרה? כמחירי אגרות החוב יירדו לרבע ואז כולם יגידו מטומטמים, מה עשיתם? האויב של הטוב הוא הטוב מאד. אל תנסה למכסם, כי אם יש לך 80 ביד ותנסה לקבל 100, אתה יכול לעוף".
מרשות ניירות ערך החליטו שלא להגיב בנושא, בעוד שנציגי הנאמנות שלהם נשלח המכתב שטראוס לזר סרבו להגיב, מרזניק פז נבו טרם נתקבלה תגובה.
תגובת משרד האוצר: "אין אנו מתייחסים לעניינים או לפעולות ספציפיות שבין הפיקוח למפוקח למפוקחים".
בהכנת הכתבה השתתפו שי סלינס גיא בן סימון וגולן חזני