לפני החופש: יום מיוחד בבתי הספר נגד האלימות
יוזמה של מנכ"ל משרד החינוך דלית שטאובר אמורה לתת לתלמידים דגשים לקראת החופש הגדול, במטרה למנוע הסתבכויות מיותרות. גם ההורים נדרשים לעזור
ערכת לימוד מיוחדת שהוציאה הבוקר מנכ"ל משרד החינוך, דלית שטאובר, מנחה את המורים בכל בתי הספר בארץ להפסיק בשבוע הבא את שגרת הלימודים למשך יום אחד, על פי בחירת בית הספר, ולהתרכז בפעולות מנע וצמצום תופעות האלימות לקראת חופשת הקיץ.
ברקע היוזמה החריגה עומדים שני מקרי הרצח בבאר שבע בו מואשם התלמיד עדן אוחיון ברצח גדי ויכמן ורצח הנער אורגיל מואטי ברחובות. לדבריה, רבים מבני הנוער חווים בחופשת הקיץ חוסר מסגרת המתאפיין בשעמום וחוסר מעש וחלקם אף הופכים את היום ללילה, חלקם שותים, מעשנים, משוטטים ולעיתים מתנהגים באלימות. "הגבול שבין מצב רוח טוב לחשיפה למצבי סיכון הינו דק ושברירי במיוחד בגיל ההתבגרות שבו בני נוער נוטים לקחת סיכונים כחלק מחוויה של כיף, ריגוש ומרידה בסמכות", כותבת שטאובר.
היא מבקשת בחוזר לצאת ליום אחד משגרת הלימודים ולהתמקד למשך בו בטיפוח המודעות והאחריות העצמית של בני הנוער, וכן שימת דגש בנושאים של איפוק ושליטה, אחריות אישית ותחושת האמפתיה לסבל האישי שנוצר כתוצאה מאלימות או מניכור.
עוד בחדשות ynet:
- אליקו לברק: אני מאפיונר? התנצל או שאתבע
הדגשים בבתי הספר היסודיים יכללו מערכי שיעור שעיקרם ויסות הרגש והכעס, העוינות לזר והתמודדות עם לחץ קבוצתי. בבתי הספר התיכוניים הדגש מושם על 'שליטה עצמית', השפעותיו הגופניות והנפשיות של אלכוהול וכן זכויות תלמידים בעבודת הקיץ ודיון בדרכים להפסקת גל האלימות.
הערכה מיועדת גם להורים שנקראים לגלות ערנות, לשוחח עם הילדים על דרכי הבילוי ואף להפעיל בקרה של שמירה והשגחה במידת הצורך. משרד החינוך קורא להורים לנקוט בגישה של הכוונה של מה כדאי או לא כדאי לעשות, ולא להשתמש במונחים של נכון ולא נכון.
ההמלצות להורים כוללות שיחה עם הילדים תוך הצגת עמדה אישית ברורה ואף אמירת "לא" בעת הצורך. כמו כן על פי משרד החינוך אין מקום בשיח עם הנוער לגישה המטיפה ל"מה מותר ומה אסור" אלא לתמיכה והכוונה על "מה כדאי ומה נכון" לעשות. בנוסף לכך במשרד החינוך מפצירים בהורים שלא להסס לשאול את הילדים שאלות בכל הנוגע לבילוי שלהם, להדגיש את יכולתם להזעיק מבוגר ועוד.
בארגון ההורים הארצי בירכו את משרד החינוך על היוזמה. "מדובר בנושא שהוא בנפשנו ולא ניתן לטפל בו באמצעות 'זבנג וגמרנו' אלא יש להעביר את המסרים בכל דרך אפשרית ואולי אף להקדיש לכך ימי לימוד נוספים", אמר היו"ר גדעון פישר. "התפקיד שלנו כהורים הוא לא רק לסמוך על מערכת החינוך אלא לחנך את הילדים נגד אלימות ובמידת האפשר אף לגלות מעורבות ולהצטרף לרשויות בסיורים במוקדי הבילוי של בני הנוער".
ומה אומרים הילדים? לדברי אופק הרניק, יו"ר מועצת התלמידים הארצית, למערכת החינוך יש חלק חשוב להפחית את האלימות בקרב בני הנוער. "אנחנו שמחים על המדיניות החדשה בנושא. אין ספק כי יום מרוכז שיוקדש לנושא העלאת הבעיות והסיכונים לקראת היציאה לחופש הגדול ובכללי יכול לתרום למאבק באלימות", אומרת הרניק. "אנחנו קוראים למנהלי בתי הספר לשתף פעולה ביחד עם מועצות התלמידים ולארגן יום משמעותי שישפיע עלינו בכל שכבות הגיל".