שתף קטע נבחר

 

15 רשויות לנתניהו: מתקן גז יבשתי יגרום אסון

הממשלה צפויה לאשר בתחילת השבוע את קידום התוכנית לקליטת מאגרי הגז הטבעי ביבשה. אך בעוד שארגוני הסביבה מברכים על כך - הרשויות המקומיות שבשטחן נבחנות החלופות להקמת המתקנים, דורשות לבחון את האפשרות לבצע טיפול מלא בגז בלב ים, או שיעתרו לביהמ"ש

כולם רוצים גז טבעי, אבל אף אחד לא רוצה אותו בחצר האחורית שלו. 15 ראשי ערים ומועצות מכל רחבי הארץ פנו היום (ה') לראש הממשלה נתניהו, בדרישה לבחון לעומק את האפשרות לבצע טיפול מלא בגז הטבעי במתקנים שיוקמו בלב ים, במקום ביבשה. זאת לקראת ההצעה לקידום התוכנית לקליטת מאגרי הגז הטבעי, שאמורה לעלות לאישור הממשלה בתחילת השבוע הבא (יום א').

 

 

ההצעה, שצפויה לזכות לתמיכת השרים, נועדה לאפשר הליך מזורז להקמת מתקני קליטת הגז. היא צפויה לעלות בהמשך להחלטת המועצה הארצית לתכנון ולבנייה מלפני חודשיים, בה הוחלט להוריד מעל הפרק את החלופה לטיפול עיקרי בגז על גבי פלטפורמה בים (חלופה 8), בבדיקת החלופות לתכנית המתאר הארצית לחיבור קידוחי הגז הטבעי למערכת ההולכה הארצית (תמ"א 37/ח).  

 

המועצה החליטה לבחון 12 חלופות, שישלבו בין מתקן ימי למתקן יבשתי של 100 דונם. בעקבות זאת התאגדו הרשויות שבשטחן ייבחנו החלופות - חיפה, עכו, חוף כרמל, אור עקיבא, זכרון יעקב, חדרה, פורדיס, טמרה, קרית מוצקין, קרית ביאליק, קרית אתא, עמק חפר, מנשה, שפרעם ומטה אשר - במטה מאבק משותף, שקורא לבצע טיפול מירבי בגז בים.

 

"הדרישה שלנו היתה להקים מתקן לטיפול מלא בגז על גבי פלטפורמה בים, ומתקן קטן של 10 דונם ביבשה לשם החיבור למערכת הולכת הגז", הסביר בזמנו רמי שדה, דובר מטה המאבק. "משרד האנרגיה מסרב לבחון את האפשרות הזו ומעדיף להקים מתקן חלקי בים וחלקי ביבשה, שיצריך מעל 100 דונם".

 

פתרון יותר בטוח?

לטענת ראשי הרשויות, מתקן לטיפול מירבי בגז בלב הים הוא פתרון בטוח יותר עבור התושבים ועבור הסביבה. "הורדת 'חלופה 8' מתוך מגוון החלופות שעומדות לבדיקה מלאה – עומדת בניגוד מוחלט למחויבות אמיתית ומלאה לשלומם של תושבי ישראל ולהגנת הסביבה והטבע בחופי המדינה", נטען במכתב שהוגש לנתניהו.

 

עוד מאיימים ראשי הרשויות כי אם ההחלטה תאושר כלשונה בממשלה - הם יעתרו נגדה לבית המשפט. "במידה שיהיה עיכוב בכניסת הגז, הוא יהיה בעקבות החלטות שגויות של מנהל התכנון ומשרד ראש הממשלה", הם מתריעים. כעת בכוונתם לצאת בקמפיין ציבורי נרחב להוכיח "שמשרד התשתיות הוא האשם במצב הקשה של משק האנרגיה ולא התושבים, הנלחמים על חייהם, כפי שטוענים גורמים במשרד ראש הממשלה".

 

ארגוני הסביבה לא תומכים במאבק

מאבקם של ראשי הרשויות אינו זוכה לתמיכת ארגוני הסביבה, שמברכים על הכוונה לזרז את הגעת הגז הטבעי. עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין מסר, כי אף שעדיף לעשות את מירב הטיפול בגז בים - הרי שהם לא השתכנעו שזה אפשרי ברמה בטיחותית ובטחונית. "צריך לאזן בין האינטרסים ולתת השלמה למתקן גם ביבשה, אבל זה לא צריך להיות החלק העיקרי", מסר ברכה.

 

עוד הוא ציין, כי "אדם טבע ודין מברכת על כך שממשלת ישראל אימצה את העמדה בנוגע לחובה לקיים הליך סטטורי ראוי של בחינת חלופות לפני קבלת החלטה. הליך שיתקיים בהובלת המשרד להגנתה סביבה ובאישור המועצה הארצית לתכנון ובנייה, הוא הליך ראוי, שיש לקוות שיניב את התוצאה המבוקשת של פיתוח דחוף של משק הגז בישראל". 

 

מהחברה להגנת הטבע נמסר כי "החברה להגנת הטבע סבורה כי למען איכות החיים של כולנו, יש חשיבות רבה לקידום השימוש בגז טבעי מהתגליות בים, ללא עיכובים מיותרים, תוך הקפדה על הכנת תסקיר השפעה על הסביבה לחלופות הנבחרות, שיתוף הציבור ושמירה על עקרונות התכנון, כפי שתנחה המועצה הארצית לתכנון ובנייה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחאות התושבים בחף הכרמל נגד מתקני הגז
צילום: רוני עזריאלי
מומלצים