פקחי האו"ם: אסד לא נותן לנו להיכנס לזירת הטבח
איזו זוועה מסתיר המשטר הסורי מעיני העולם? פקחי האו"ם הודיעו בצהריים כי צבא סוריה אינו מאפשר להם להיכנס לכפר אל-כובייר שבו לפי עדויות נרצחו אתמול בסכינים וברובים 78 בני אדם, שחלקם נשרפו. קלינטון: אסד חייב לעזוב את השלטון
משלחת הפקחים של האו"ם לסוריה הודיעה בצהריים (יום ה') באופן רשמי כי משטרו של הנשיא בשאר אסד מונע ממנה להגיע לכפר מזרעת אל-כובייר, שבו אירע אתמול לטענת פעילי האופוזיציה טבח מחריד שכלל רצח 78 בני אדם, רבים מהם נשים וילדים. זמן קצר אחר-כך טענה רשת הטלוויזיה "א-דוניה" המקורבת למשטר הסורי כי הפקחים הגיעו לכפר, אולם אין לכך אישור רשמי מהאו"ם. גם אם נכון הדבר, עולה השאלה מדוע עוכבו בדרך לשם.
עוד חדשות מהעולם הגדול :
- יוון: פוליטיקאי ניאו-נאצי היכה אשת שמאל. צפו
- חצי מהכפר נרצח. בריטניה: "הטבח בחמה מחליא"
- אפגניסטן: הכוחות הזרים הרגו בטעות 18 אזרחים
- כל הדרך מיפן: מזח שניתק בצונאמי הגיע לארה"ב
ראש משלחת הפקחים לסוריה, גנרל רוברט מוד, פרסם בצהריים הצהרה שבה אמר: "פקחי האו"ם נעצרים בעמדות של צבא סוריה ובכמה מקרים נשלחו חזרה. חלק מהסיורים שלנו נעצרים על-ידי אזרחים באזור". הגנרל מוד אמר כי הוא מקבל מתושבים באזור מידע שלפיו "ביטחונם של הפקחים שלנו יהיה בסכנה אם ניכנס לכפר מזרעת אל-כובייר". הוא אמר כי למרות זאת, הפקחים פועלים בניסיון להיכנס לכפר.
בצהריים השמיעה ארצות הברית גינוי ראשון לטבח בחמה. מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, אמרה בביקור בטורקיה כי האירועים האלימים האחרונים בסוריה "פשוט חסרי מצפון" וכי אסד רק מסכן את עצמו יותר באמצעות מבצע הדיכוי האכזרי שלו. בהתייחס לטבח האחרון בחמה אמרה קלינטון כי סוריה לא תוכל להיות מדינה שקטה, יציבה ודמוקרטית עד שאסד יעזוב את השלטון.
הידיעות הראשונות על הטבח התפרסמו אמש מעט לפני חצות. עדי ראייה לטבח דיווחו על תקיפה משולבת של טנקים, ארטילריה ו"כנופיות רוצחים" שהרגו בסכינים משפחות ושרפו אותן בבתיהן. ארגון האופוזיציה הסורי "המועצה הלאומית הסורית" טען בתחילה כי בטבח במחוז חמה נרצחו כמאה בני אדם, בהם גם נשים וילדים. "יש לנו מאה הרוגים בכפרים האלה, בהם 20 נשים ו-20 ילדים", אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית סרמיני מוחמד, דובר ארגון האופוזיציה הסורי.
תושב האזור מוחמד אל-חמאווי סיפר לרשת "אל-ג'זירה" כי ב-14:30 אתמול פלשו לאזור טנקים, כוחות ארטילריה וכנופיות של אסד משלושה צירים. לדבריו, הכוחות הפגיזו את התושבים עד שעות הערב. אל-חמאווי מתאר את המראות הקשים שהתגלו לעיני התושבים באזורי הקרבות אחרי יציאת הכוחות: "ראינו דבר שהשכל לא תופס - ילדים ומשפחות שהרגו אותם ושרפו אותם בבתיהם". הוא קרא בבכי לפעולה מצד ארגוני זכויות אדם, מועצת הביטחון והאו"ם.
הבוקר הועלה לאינטרנט סרטון המתעד לכאורה את הטבח אתמול במחוז חמה. הצלם המתעד אומר בסרטון: "הסתכלו מדינות ערב, זה טרוריסט?", בהצביעו על אחת הגופות. "אלו ילדים וזו אשה. אלו ילדים שיצאו מבתי הספר". לאחר מכן הצביע הצלם על גופה נוספת ואמר: "הסתכלו אנשים, העולם, מדינות ערב, זרים - האם הילד הקטן הזה הוא טרוריסט שמשתף פעולה עם ישראל?". בדבריו הוא לועג לאסד, הטוען כל העת כי האופוזיציה משתפת פעולה עם ישראל כדי להשחיר את פניהם של מתנגדיו.
ארגון אופוזיציה סורי מסר בצהריים פרטים נוספים על הטבח במחוז חמה. לדבריו, הכפר כובייר, אחד משני הכפרים שבהם בוצע הטבח, נמצא כ-20 קילומטרים מהעיר חמה, ובסמוך לכפר מערזף, הכפר השני שבו טבחו אנשי אסד אתמול. לפי הארגון, בכובייר יש 25 בתים ו-150 תושבים, ויותר ממחציתם נרצחו.
לטענת הארגון, אתמול בשעות הצהריים החלו כוחות אסד להפגיז את האזור, וכשחדלו מההפגזות - נכנסו אנשי השביחה, המיליציה האכזרית של אסד, חמושים בתתי-מקלע ובסכינים. הם נכנסו לבתיהם של אזרחים וירו בקורבנותיהם באופן אקראי. לפי הארגון, אנשי השביחה הוציאו רבים מהגברים מבתיהם, ואז רצחו אותם. הוא טען כי לפי דיווחים, עשרה בני
אדם נשרפו אחרי שנרצחו.
בכמה סרטונים נוספים שפורסמו היום באינטרנט ושלפי פעילי אופוזיציה מתעדים את הטבח האחרון נראות גופותיהם של תינוקות, ילדים ושתי נשים מכוסות בשמיכות לבנות ומסודרות בשורה עם בקבוקי מים קפואים שנועדו להאט את הירקבות הגופות. בשורה אחרת נראות גופות מוטלות במקום אחר: סבתא, אם, חמישה ילדים ושני בני דודים, לפי הדובר בסרטון. הגופות נראות כולן מכוסות בבדים לבנים, וגם ביניהן הוצבו בקבוקי קרח. ידו של תינוק נראית מכסה את פניו. שמותיהם נראים כתובים על פיסות נייר שהוצמדו לגופות.
בסרטון וידאו אחר עוברת המצלמה על פני מה שעשוי להיות גופותיהם של שלושה בני אדם שנשרפו למוות. הדובר מספר כי
מדובר באם ובשני ילדיה שביתם הופגז.
למרות הטבח בחמה והלחץ הבינלאומי, רוסיה וסין הצהירו גם היום כי הן מתנגדות להתערבות צבאית בנעשה בסוריה. בהצהרה משותפת שפרסם "ארגון שיתוף הפעולה של שנגחאי", שבו חברות שש מדינות, בהן סין ורוסיה, נמסר כי הארגון תומך בדיאלוג פנימי נרחב שיכבד את ריבונותה של סוריה ועצמאותה. לפי ההצהרה, חברות הארגון מתנגדות לא רק להתערבות צבאית, אלא גם לסנקציות חד-צדדיות על סוריה ו"החלפה בכפייה של המשטר".