חילוץ לספרד: תקבל סיוע של עד 100 מיליארד
שר האוצר הספרדי הודה בנאום מיוחד כי ארצו תבקש מגוש האירו עזרה לענף הבנקאות. שרי האוצר של גוש האירו הסכימו להעמיד חבילת חילוץ של עד 100 מיליארד. מדובר במדינה הרביעית שתקבל סיוע, אחרי יוון, אירלנד ופורטוגל
"ספרד תבקש מגוש האירו חבילת סיוע עבור המערכת הבנקאית שלה שנקלעה לקשיים. מדובר במדינה הרביעית מבין 17 מדינות גוש האירו המקבלות סיוע, לאחר יוון, אירלנד ופורטוגל. שר האוצר הספרדי הודה הערב (שבת) בנאום מיוחד כי "בכוונתנו לבקש עזרה מהאיחוד האירופי". במדריד טוענים, כי הסכום המדוייק הנדרש ייקבע בהמשך החודש.
- "עתידו של האירו ייחרץ בשבועות הקרובים"
- מסימני המשבר בספרד: "סקוואטרים" חוקיים
- ספרד שוקעת: קטלוניה תבקש סיוע, בנקייה יחולץ
גוש האירו הביע נכונות להיעתר בחיוב לבקשתה של ספרד. בהצהרה שפורסמה הערב בעקבות כינוס 17 שרי האוצר של מדינות הגוש, צוין כי יהיו מוכנים להלוות לספרד עד 100 מיליארד אירו (125 מיליארד דולר). מנהיגי גוש האירו לא ציינו אם המימון יגיע מקרן החילוץ היציבות האירופית (ESFS) בסך 440 מיליארד אירו או מקרן ESM בסך 500 מיליארד אירו. כלל הנראה, הסיוע יינתן משתי הקרנות יחדיו.
ההחלטה באה על רקע דו"ח של קרן המטבע הבינלאומית שפורסם אמש קבע כי מערכת הבנקאות בספרד תזדקק לתוספת הון של 37 מיליארד אירו (46 מיליארד דולר) כדי להתמודד עם החמרת התנאים הכלכליים.
על פי מקורות באירופה, בשיחת הוועידה של נציגי הגוש התעורר ויכוח סביב תפקידה של קרן המטבע הבינלאומית בחבילת החילוץ. מדריד דרשה כי תפקידה של הקרן יישאר מינימלי. הקרן לא תספק סיוע כספי לספרד. בתום המפגש סוכם, כי קרן המטבע תפקח אחר הרפורמות במגזר הבנקים הספרדי, בעוד שמוסדות גוש האירו יוודאו כי ספרד עומדת בהתחייבויותיה הכלכליות הרחבות יותר.
מכבש לחצים
לפי דיווח של "הוול סטריט ג'ורנל", מנהיגי אירופה הפעילו בימים האחרונים מכבש לחצים על מדריד להיענות לקבלת סיוע מיידי למערכת הבנקאות שלה, עוד לפני סיבוב הבחירות הנוסף שייערך ביוון ב-17 ביוני. הבחירות הללו נתפסות כגורליות במיוחד עבור גוש האירו כולו, משום שאם הן יסתיימו בחוסר תוצאות - כמו בסיבוב הקודם - הן עלולות להביא ליציאתה של יוון מגוש האירו ולהתפשטות המשבר.
מקור ממשלתי בספרד אמר כי "ההערכה שלנו לגבי הדו"ח של הקרן היא חיובית, מאחר שנכתב בו כי הבעיות נוגעות ל-30% מהמגזר הפיננסי במדינה; מדובר באותם גופים שכבר קיבלו סיוע או הולאמו". יצוין כי ראש ממשלת ספרד, מריאנו ראחוי, אמר רק לפני כעשרה ימים כי "לא יהיה שום חילוץ חיצוני של הבנקים במדינה".
לפי דו"ח קרן המטבע, "מבחני הלחץ מראים כי ליבת המערכת עמידה, אך עדיין ישנה פגיעות. אמנם נראה שלבנקים הגדולים ביותר יש מספיק הון, אך ישנה קבוצת בנקים שהפגיעות שלהם היא הגבוהה ביותר, ונראה כי התמיכה הציבורית בהם היא חיונית ביותר. קרן המטבע הבינלאומית מסרה כי ההון הדרוש לבנקים הספרדיים עשוי לעלות על 37 מיליארד אירו, כדי לכלול הוצאות נוספות שיזוהו בהמשך. "ייתכן שלא נדע מראש על חלק מההוצאות, פרט לכיסוי ההפסדים הפוטנציאלים, ועל כן לא ניתן לכלול אותן במבחני הלחץ", לפי הדו"ח.
בתוך כך, ראש קרן המטבע הבינלאומית, כריסטין לגארד, אמרה אמש בנאום בניו יורק כי "הבנקים האירופיים הם מוקד החששות שלנו כעת, ובאופן טבעי הם צריכים לעמוד בראש סדר העדיפויות לתיקון". לפני כשבועיים הודיע הבנק המרכזי של ספרד כי הרשויות במדינה מוכנות להזרים 19 מיליארד דולר לחילוץ בנקיה, הבנק הרביעי בגודלו במדינה שנקלע לקשיים פיננסיים והולאם חלקית.