שתף קטע נבחר
 

הסנקציות מתחילות לחנוק את איראן

בשנה האחרונה, הביאו הסנקציות שהטיל המערב לירידה של 10 מיליארד דולר בהכנסות ממשלת איראן מנפט. על פי הערכות קרן המטבע, ממשלת איראן זקוקה למחיר של 117 דולר לחבית כדי לאזן את התקציב, אך מחיר הנפט דווקא בירידה ונמצא כרגע מתחת לרמה של 100 דולר לחבית. האם האיראנים יישברו?

המצב הפיננסי של איראן מאופיין בלחצים חסרי תקדים וכוח העמידה של האזרחים הפשוטים מועמד במבחן. כך עולה מסקירה של קרן המטבע הבינלאומית (IMF).

 

בעקבות הסנקציות מהמערב, משלוח הנפט מאיראן הפך למשימה קשה ותפוקת הנפט צנחה לשפל של 20 שנים, נתון שקיצץ בהכנסה חיונית במיוחד לכלכלת המדינה. משלוחי הנפט ירדו כבר ב-25% בשנה החולפת, וצפויים לרדת עוד בעקבות אמברגו של האיחוד האירופי שצפוי להיכנס לתוקף ב-1 ביולי. אובדן ההכנסה של טהרן מנפט בשנה החולפת מוערך ביותר מ-10 מיליארד דולר.

 

עוד חדשות רעות למדינה הן מחירי הנפט היורדים, שהגיעו לשפל של 16 חודשים בשבוע שעבר, ונעצרו על מחיר נמוך מ-100 דולר לחבית. על פי הנתונים של ה-IMF, איראן זקוקה למחיר חבית של 117 דולר על מנת לאזן את התקציב שלה, העומד על 462 מיליארד דולר.

 

נשיא איראן מחמוד אחדיניג'אד אמר כי התקציב נבנה מתוך מחשבה של הפחתת התלות של איראן בהכנסות הנפט. גורמים רשמיים בכירים באיראן הודו כי הסנקציות הפחיתו את הייצוא אך אמרו כי המדינה מצאה בעבר דרכים לעקיפת הסנקציות, וכי ירידה במחיר הנפט אינה סוף העולם.

 

"אישית, הייתי שמח מאוד אם התלות האיראנית בנפט היתה פוחתת", אמר לרויטרס גורם רשמי איראני שבחר להישאר בעילום שם. "אנחנו יכולים להשתמש בסנקציות בתור הזדמנות".

 

עם זאת, ישנם הסבורים כי המצב הכלכלי הקשה באיראן עומד מאחורי ההתגמשות האחרונה בעמדותיה של הרפובליקה האיסלאמית ביחס לנושא הגרעין. "הסנקציות של המערב הן כלי נשק כלכלי במלחמה וההשפעה המצטברת שלהם גדולה מאוד", מסביר מאהדי וארזי, בכיר לשעבר בתאגיד הנפט האיראני.

 

וארזי, שחי היום בלונדון ומנהל סוכנות לייעוץ בתחום האנרגיה, סבור שהלחץ הכלכלי יקפל בסוף את משטר האייתולות. "נראה שאיראן יותר בשלה למשא ומתן היום מאשר לפני שנה. למערב כדאי לנצל את המצב הזמני הזה ולהציע הצעות משמעותיות יותר, כמו מפת דרכים שמראה לאן כל זה מוביל".    

 

האזרח הקטן נאלץ לשלם בגדול

למרות המסרים המרגיעים של בכירי השלטון, מצב הרוח ברחוב האיראני לא כל כך אופטימי. לאחר עשורים של סנקציות על המדינה, לאחרונה נראים סימנים לכך שהאזרחים הפשוטים נושאים יותר ויותר בנטל, בעקבות האינלפציה שגואה במדינה בחצי שנה האחרונה.

 

"הייתי בהלם מהמחירים הגבוהים בחנות המזון", אמר אחמד, 54, המנהל חנות בדים קטנה בבזאר של טהרן. לדבריו, מחירי התפוחים הוכפלו בחודש האחרון, ומחירי התותים שולשו. "צעד אחרי צעד, אפילו פירות הופכים למותרות".

 

קצב האינפלציה עומד כעת באופן רשמי על צמיחה של 20% בשנה, אך הכלכלנים אומרים כי המחירים שמדאיגים באמת את האיראנים, זינקו באחוזים הרבה יותר גבוהים. מחירי הדלק אמנם שמרו על יציבות, אלב מחירי המוניות והתחבורה הציבורית זינקו כלפי מעלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדינג'אד. מתרגל לחיות בלי נפט?
צילום: EPA
מומלצים