חשש: בת 14 הדביקה ילדים חולי סרטן בחצבת
בהלה במחלקה ההמטולוגית בביה"ח "דנה" בת"א: נערה בת 14 שחלתה בחצבת ביקרה במרפאת בית החולים. כעת חוששים: היא הדביקה הילדים החולים, ביניהם חולי סרטן. בית החולים נקט מיד באמצעי זהירות: חלק מהמטופלים קיבלו חיסון, אחרים נאלצו לשהות בבידוד בשל חשש מהדבקה. "אנחנו במהלכה של מגיפה", אומר מנהל ביה"ח
דאגה בבית החולים לילדים "דנה" בתל אביב: נערה בת 14, שביקרה במשך יומיים במרפאה ההמטולוגית-אונקולוגית של בית החולים, התגלתה כחולה בחצבת. כעת יש חשש כי 12 ילדים נוספים שביקרו במקום באותם ימים, ביניהם גם חולי סרטן וחולים אחרים עם בעיות במערכת החיסון, נדבקו. הם קיבלו טיפול בנוגדני חצבת והוריהם חוסנו. מספר ילדים נאלצים לשהות בבידוד, מחשש להדבקה נוספת. משרד הבריאות פתח בחקירה.
"אני לא רוצה להיות נביא זעם, אבל אני חושש מאוד שלא מדובר במקרה החצבת האחרון שנראה כאן. אנחנו במהלכה של מגיפה", אומר ל-ynet פרופ' פרנסיס מימוני, מנהל בית החולים "דנה" לילדים.
עוד על חיסונים:
בזכות החיסון: מחלת החצבת נעלמת מהעולם
התפרצות חצבת בהרדוף: 10 ילדים שלא חוסנו חלו
תרמית הקשר בין חיסונים לאוטיזם: הסוף המביש
להורים נאמר: ייתכן שנחשפו לחצבת
בימים האחרונים ביקרה בבית החולים איכילוב נערה בת 14 המתגוררת בשכונת שפירא. הנערה הראתה סימני מחלה, אך לא היה ברור במה היה מדובר. לאחר יומיים של ביקור במחלקה ההמטולוגית-אונקולוגית, אליה מגיעים בין היתר ילדים חולי סרטן, התברר כי הילדה חלתה בחצבת. בעקבות הגילוי היא מטופלת כגד המחלה. כל מי ששהה במקום באותו הזמן נקרא על ידי משרד הבריאות כדי להתחסן מפני הנגיף. בנוסף נבדקת האפשרות כי
הילדה הדביקה ילדים נוספים בבית הספר שבו היא לומדת.
יש ציין כי רק לפני חודש יצא משרד הבריאות במבצע חיסונים מפני חצבת בקרב אוכלוסיית העובדים הזרים בעיר, לאחר שבשבוע אחד אובחנו באוכלוסייה זו שבעה מקרי חצבת, בעיקר בקרב ילדים ותינוקות.
אחד ההורים אשר זומן להתחסן סיפר היום (א') ל-ynet כי "בשבוע שעבר היינו עם הבת שלנו במרפאה האונקולוגית ב'דנה', והיום התקשרו אלינו ממשרד הבריאות ואמרו שיש חשש שנחשפנו לנגיף החצבת. ביקשו מאיתנו להגיע להתחסן בהקדם. הם אמרו שהם מזמנים את כל הילדים שהיו בימים רביעי-חמישי בשבוע שעבר במרפאה בבית החולים. הבת שלי קיבלה נוגדנים, ואנחנו חוסנו. מדובר בילדים עם תיק רפואי עשיר, שלא בכל מצב אפשר לחסן אותם".
"לקחנו מרחב ביטחון מאוד גדול", אומרת ד"ר רונית אלחסיד, מנהלת המחלקה ההמטולוגית-אונקולוגית בבית החולים "דנה". "קראנו לכל הילדים שהגיעו ביום רביעי וחמישי למרפאה כדי לבדוק אותם. מי שאינו חולה אונקולוגי הופנה למשרד הבריאות, ומי שחולה אונקולוגי ואינו מחוסן קיבל טיפול. התברר לנו שאצל שישה מהילדים היה צורך לתת נוגדנים, כלומר הם לא היו מחוסנים או שקיבלו רק מנה אחת של החיסון, ולאחר קבלת הנוגדנים הם שולחו לביתם. בקרב הילדים המאושפזים במחלקה מי שקיבל חיסון הוכנס לבידוד".
יותר חולי מלריה, חצבת ושחפת
מנתונים של בית החולים איכילוב עולה כי בשנה האחרונה חלה עלייה במספר חולי החצבת וכי מתחילת שנת 2012 טופלו שם 12 חולים, לעומת שני חולים בלבד במשך כל שנת 2011. מנתונים שהגיעו לידי ynet עולה כי במחוז תל אביב ישנה התפרצות ממוקדת של חצבת בקהילת העובדים הזרים. התחלואה היא הן בילדי העובדים הזרים שטרם הספיקו להתחסן בטיפות החלב והן במבוגרים שאינם מחוסנים. לשכת הבריאות תל אביב, בשיתוף עם האגף לבריאות הציבור של עיריית תל אביב, עורכים בימים אלו מבצע חיסון בקרב תינוקות וילדי העובדים הזרים, מגיל שישה חודשים ומעלה.
"לא כל האוכלוסייה מחוסנת מפני מחלת החצבת", אומר ל-ynet ראש שרותי בריאות הציבור במשרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו. "מי שטרם חוסן ויש חשש לגביו - אנחנו מחסנים אותו בימים אלו. לצערי לא מזמן הייתה התפרצות חצבת גם בשלושה ישובים בצפון הארץ, בהם לא מחסנים את הילדים מטעמים אידיאולוגיים.
לשמחתנו לאור השיעור הגבוה של התחסנות באוכלוסייה הישראלית הסיכון להתפרצות חמורה נמוך".
לדברי גרוטו "עדיין לא ידוע מה מקור ההדבקה של הילדה שאושפזה בבית החולים איכילוב".
"מחלת החצבת יכולה להתפרץ אצל כל מי שמערכת החיסון שלו לא מוגנת מפני חצבת", מוסיף מנהל בית החולים "דנה" לילדים, פרופ' פרנסיס מימוני. "ההמלצה של משרד הבריאות היא לתת שתי מנות חיסון בילדות. מי שמקבל את שתי המנות הוא מחוסן ב-99%. מי שלא קיבל את שתי המנות - עלול להידבק. במקרה הזה הגיעה חולה למרפאה ההמטולוגית-אונקולוגית. היו לה סימני מחלה והיה לה חום והיא אובחנה כחולת חצבת. כיוון שחצבת זו מחלה שעוברת דרך האוויר מאדם לאדם נאלצנו להזמין בחזרה את כל הילדים שהיו במרפאה באותו הזמן כדי לבדוק את מצב החיסון שלהם מפני המחלה.
"מי שיש לו נוגדנים חיוביים בדם - מחוסן. מי שאין לו נוגדנים - צריך לחסן. אפשר לעשות חיסון אקטיבי וגם ניתן לתת חיסון פסיבי, שאלו הנוגדנים עצמם. החיסון הפסיבי רחוק מלהיות יעיל, ומתאים לילדים אלו. כעת הם נמצאים במעקב ואנחנו בודקים אם יש להם תסמיני חצבת. מכיוון שמדובר בילדים שמערכת החיסון שלהם מוחלשת מהטיפולים הם קיבלו נוגדנים כדי להגן עליהם. אינני מודאג מאוד. אני סבור שהם קיבלו טיפול ראוי ואני מצפה שהם לא יפתחו חצבת או שיפתחו חצבת קלה לכל היותר. אין צורך להיכנס לפאניקה".