קמפיין ממשלתי: העסיקו אקדמאים לא-יהודים
רק 1.3% מבני המיעוטים שלמדו מקצועות היי-טק מועסקים בתחום ו-50% מהם מועסקים בהוראה. בממשלה מאמינים כי דעות קדומות ואפליה מונעים את שילובם של אקדמאים לא יהודים בשוק העבודה ופוצחים במסע הסברה למיגור התופעה
הממשלה מעלה היום (א') קמפיין פרסומי נרחב במטרה לעודד העסקת אקדמאים לא יהודיים. את הקמפיין יזמה הרשות לפיתוח כלכלי של המגזר הערבי הדרוזי והצ'רקסי במשרד ראש הממשלה, בשיתוף עם משרד התמ"ת. הקמפיין נועד להעלות מודעות לנושא תוך "שבירת סטיגמות", וחשיפת התמריצים בתחום זה שמעניקה המדינה למעסיקים.
לקמפיין קדמה עבודת מחקר שבחנה את שילוב אוכלוסיות אלה בשוק התעסוקה. בין היתר נמצא כי שיעור האקדמאים המועסקים מהמגזר הערבי עומד על כ-81% בהשוואה ל-90% במגזר היהודי. עם זאת, רבים מהאקדמאים מהמגזר הערבי לא מועסקים במקצוע שאותו למדו.
כך למשל, רק 1.3% מאלה שלמדו את מקצועות ההייטק מועסקים בענף, בעוד ש-50% מועסקים בהוראה. המחקר מצא גם כי קיימים פערי שכר משמעותיים בין האוכלוסיות. בשנת 2009, ממוצע השכר בקרב אקדמאיים מהמגזר הערבי היה 7,255 שקל לחודש, בהשוואה ל-12,120 שקל במגזר היהודי.
סקר שבוצע בקרב מעסיקים מצא כי החסם העיקרי להעסקתם של עובדים לא יהודיים הוא דעות קדומות ואפליה מצד המעסיקים: 22% מהמעסיקים שנסקרו השיבו באופן מוצהר כי הם מפלים מועמדים מהמגזר הערבי ו-25% הביעו דעות קדומות כנגד מועמדים אלה.
בהקשר זה, יש לציין כי 94% מהמעסיקים שכבר עובדים או עבדו אצלם בני מיעוטים מעוניינים לקלוט עובדים לא יהודיים נוספים. אך רק 65% ממעסיקים שטרם העסיקו עובדים לא יהודיים, היו מוכנים להעסיקם.
"עלינו ליצור תנאים שיאפשרו השתלבות מלאה של אקדמאים מהמגזר הערבי בשוק העבודה" אמר היום ראש הממשלה, בנימין נתניהו בישיבת הממשלה. "במדינת ישראל אין מקום לאפליה כנגד קבוצה זאת או אחרת ואנחנו מחויבים לקיומו של שוויון הזדמנויות לכולם".
ראש הממשלה הוסיף, כי המגזר הערבי הוא מנוע צמיחה מרכזי של המשק הישראלי, שעדיין לא בא לידי מיצוי. "אני מאמין כי שילובם בשוק העבודה יתרום לא רק למגזר הערבי אלא למדינת ישראל כולה. אני מעודד מהנתונים המראים כי רוב מכריע של המעסיקים שכבר העסיקו בני מיעוטים ישמחו להעסיק עוד ועלינו לעודד מגמה זאת".