במקרה של התקפת טילים: כך ייראה פינוי המוני
תוכנית החירום "מלון אורחים" עוסקת בפינוי מאות אלפי אזרחים לערבה ולאילת, השרים ידונו בה בשבוע הבא. אריאל עשויה להיות מחוז פינוי זמני. מה יכלול "סל הקליטה" של המפונים, איפה הם ילונו, וכל כמה זמן ניתן יהיה לעשות כביסה?
ישראל נערכת ל"יום הדין" ומתכוננת לפינוי דרומה של מאות אלפי אזרחים בזמן מלחמה: תוכנית "מלון אורחים" אמורה לתת מענה לתרחיש אימים שבמסגרתו ייאלצו ערים שלמות להתפנות בשל התקפת טילים. במקרה כזה יפונו קבוצות גדולות של אזרחים ליישובים בערבה וסביב אילת. הדיון בתוכנית יעלה בשבוע הבא לדיון ואישור בוועדת שרים לענייני העורף, ועל פי גורם במשרד להגנת העורף, "מלבד אילת נבחרו אזורים נוספים שעשויים לשמש מחוזות פינוי זמניים, למשל באזור אריאל".
ישראל מתכוננת לתרחישי אימים - כתבות נוספות:
- שיעור לישראל: כך מבקשים סיוע אחרי אסון לאומי
- צה"ל לרבנות: כיצד נתמודד עם קבורה המונית?
- מדמים נפילת טילים: "פצועים" בתרגיל העורף
- בלוגר איראני: נשמיד את ישראל ב-9 דקות
לפי התוכנית, דפוס זה יופעל גם במקרה של אסון טבע בקנה מידה לאומי. מדובר בהרחבה וחידוש של תוכנית מגירה ישנה, שעל רקע האיומים החדשים במזרח התיכון עברה הליך מחודש של עבודת מטה ביוזמתו של השר להגנת העורף, מתן וילנאי. שם הקוד שניתן לתוכנית, "מלון אורחים", לקוח מפסוק בספר ירמיהו: "מִי יִתְּנֵנִי בַמִּדְבָּר מְלוֹן אֹרְחִים וְאֶעֶזְבָה אֶת עַמִּי וְאֵלְכָה מֵאִתָּם".
על פי התוכנית, יתבססו מתקני הקליטה על תשתיות בתי ספר, מוסדות חינוך, ובמידת הצורך גם בפנימיות, אכסניות ובתי מלון. במקביל יכין משרד השיכון תוכנית להקמת אתרים זמניים הכוללים מתחמי אוהלים וקרוואנים. הרשות המקומית המארחת תדאג לצורכי האוכלוסייה שתארח למשך שבוע ימים לפי "סל קליטה" (ראו להלן), וכמו כן, לצורך התארגנות, כל משפחה תקבל 150 שקל ממשרד האוצר.
התוכנית מפרטת שסל הקליטה למפונים יכלול הסעות, אבטחה ועוד: לכל 100 מפונים יושכרו ארבעה תאי שירותים ושלושה מקלחונים. כל ארבע נפשות יזכו לשירותי כביסה, אחת לשבוע, במשקל של עד חמישה קילוגרם. כל ילד יקבל 100 שקל לרכישת ציוד מתכלה ללימודיו, כגון כלי כתיבה, מחברות ועוד.
לדברי וילנאי, ראש הממשלה בנימין נתניהו עודכן בנושא על ידי ראש המועצה לביטחון לאומי, האלוף (מיל') יעקב עמידרור, ונתן אור ירוק לביצוע תוכנית ההיערכות. לאחר הדיון בוועדת השרים תועבר התוכנית ליישום במשרדי הממשלה השונים, בהם משרדי התשתיות,
החינוך והפנים, תחת תיאום של רשות החירום הלאומית (רח"ל).
תקציב ראשוני לגיבוש מתווה התוכנית מוערך בכ-2.5 מיליון שקל. עלות התוכנית עצמה מוערכת במאות מיליוני שקלים, וחרף התנגדות שהציג בתחילה משרד האוצר, לבסוף אושר המתווה התקציבי שסוכם.
"שוחחתי עם ראשי המועצות באזור אילת, והם הבינו את החשיבות לארח את תושבי המרכז והצפון בזמן חירום", אמר וילנאי ל-ynet. "צריך לזכור שבזמן אסונות טבע גדולים כמו רעידות אדמה או שריפות, מדינות בעולם יסכימו לסייע לנו ולשלוח מבני מגורים זמניים, אך ספק אם כך יהיה הדבר בזמן מלחמה, כי מדובר בסוגיה פוליטית".
מנכ"ל המשרד להגנת העורף, אלון רוזן: "מדובר בתוכנית שאמורה להוות פלטפורמה ליכולתנו לפעול ולתת מענה במצבי משבר. התוכנית נשענת על כלל משרדי הממשלה ומגלמת בתוכה אלמנטים שיהיו הכרחיים לטיפול יסודי יותר במידה שנצטרך".
Read this article in English