דיאטת מיץ גת: התיאבון נעלם - אבל מה הסכנות?
אחרי שכבש את לב הבליינים במסיבות ובחתונות ונמצא במאות פיצוציות בישראל, הפך מיץ הגת לחבר החדש של דוגמניות וכל מי שמעוניין לרזות. רופאים, תזונאים ואפילו מגדלי הגת מזהירים ב-"24 שעות" ב"ידיעות אחרונות" מתופעות הלוואי המסוכנות
כשמוטי הראל, בן 27 מתל אביב, הגיע לפני מספר שבועות לחתונה ביפו, הוא הופתע לראות לצד הסושי והמזטים עמדה ומאחוריה ברמן, בלנדר וצרור עלים ירוקים, ומולו משתרך תור ארוך של צעירים וצעירות. "שאלתי בהיסוס מה יש שם שכולם נוהרים לבלנדר הזה," משחזר הראל. "ענו לי שמדובר במשקה גת עם קרח כתוש, אבל שיש תור ושאני צריך להמתין עם כולם.
"לא הבנתי את ההתלהבות הגדולה - הרי גת זה מה שהתימנים הזקנים לועסים ובטח לא הברד פסיפלורה שאני רגיל לשתות בחתונות. ובכל זאת החלטתי לחכות."
ואחרי שטעמת?
"אחרי הטעימה הראשונה ירקתי את זה, זה היה מגעיל. אבל אחרי שהתרגלתי הבנתי מה מוצאים בזה, אין ספק שזה נתן לי מרץ להמשך הערב. מעולם לא עישנתי סמים אז אני לא יודע איך מרגישים ב'היי,' אבל אני מניח שזו תחושה דומה, זה נותן לך אנרגיה פתאומית ואתה לא מבין מאיפה זה בא".
עוד על סגולות וסכנות הגת :
- עלה ירוק (וחוקי): למה כולם רצים אחרי הגת?
טרנד חתונות: מיץ גת על הבר
נדמה שכבר אפשר להודות בזה: איפה שלא תסתכלו תמצאו מיץ גת. ולא, לא מדובר רק בחבורת של תימנים ש"מחזנים." ממאות הפיצוציות ברחבי הארץ, ועד למבחר מסעדות ובתי קפה.
משירותי המשלוחים הפרטיים לבתים ועד לבר המשקאות בחתונה הקרובה לביתכם - מדובר בחבר החדש של בלייני ישראל, שגילו שהמשקה השקוף עושה אותם מבסוטים וקופצניים במיוחד.
"כיום כשזוג מארגן חתונה, אחת הבקשות החוזרות היא לארגן לפחות 30 ליטר משקה גת," מספר שלומי מלכה מ"מאורסים," אתר הדילים הקבוצתיים לאירועים".מדובר בעלות שנעה סביב המאה שקל לליטר, ואפשר למצוא גם ב70- שקל לליטר אם מזמינים לפחות 20 ליטר."
ומה האורחים חושבים על זה?
"בואי נגיד שמה שבטוח זה שהוספה של משקה גת לבר המשקאות באירוע משדרג את מצב הרוח והאווירה."
אבל לאחרונה יש לגת קהל חדש, המורכב מדוגמניות (וגם מסתם בני תמותה) שגילו כי לצמח המריר יש תופעת לוואי אחת מעניינת: הוא מפחית תיאבון. התוצאה: טרנד חדש ומתרחב של דיאטת מיץ גת.
המכורים מדווחים על הפחתת משקל מהירה ללא תחושת רעב. המקטרגים מזהירים מתופעות הלוואי, הכוללות עליית לחץ דם ודופק וסיכון מוגבר להתקף לב.
תופעות לוואי מסוכנות
צמח הגת מגיע אלינו מאפריקה ולעיסת עליו נחשבת כפעילות חברתית מקובלת בחלק ממדינות ערב. החומר הפעיל בצמח, קתינון, נמצא בעלים הצעירים והמרים וקיימות בו תכונות המשפיעות על מערכת העצבים, מערכת הלב וכלי הדם, דבר שגורם לעלייה בלחץ הדם ולדופק מואץ. התומכים בשימוש בצמח מספרים כי הוא עוזר לירידה במשקל ולשיפור האון וכושר הריכוז.
המתנגדים טוענים כי צריכת גת גורמת להזיות, מעלה את הסיכוי להתקף לב ויוצרת קשיי נשימה. בכל מקרה, נכון להיום מספרים במשטרת ישראל כי צריכת גת היא חוקית לחלוטין, כל עוד נעשה שימוש בגת בלבד, ללא תוספת חומרים כלשהם האסורים בחוק. עם זאת במדינות מסוימות ברחבי העולם, בהן ארצות הברית והולנד, הוחלט להוציא את הגת אל מחוץ לחוק. אבל מה אומרים על זה הרופאים?
"לא הייתי ממליצה למטופלים שלי על משהו שאין לרפואה מושג לגביו או לגבי יעילותו בהפחתת משקל," אומרת ד"ר אירנה לויו, "בטח אם הוא נמכר בפיצוציות ולא במקום אחראי, כמו בית מרקחת למשל."
אל הדברים מצטרף גם חאתם עמשה, הרוקח הראשי של רשת ניו פארם. "צמח הגת מבוסס על חומר פעיל בשם קתינון," הוא מסביר. "החומר הזה יכול להיות בעל השפעות שליליות על מספר מערכות בגוף האדם. כיוון שהחומר יכול לכווץ את כל הדם הדבר גורם בין היתר לחוסר תיאבון, אבל מעבר לכך יכולות להיות השפעות לוואי שליליות על כלי הדם והלב."
שורה תחתונה, לוותר?
"אנשים עם רקע במחלות של כלי דם ששותים את המשקה יכולים להיות בסכנה מיידית בגלל תופעות לוואי. אני לא ממליץ על השימוש במשקה, גם לא לאנשים בריאים. מי שרוצה לרדת במשקל צריך לשמור על תזונה בריאה ולשלב פעילות ספורטיבית."
"כמו לרזות עם כדורים"
"מדובר בעצם בעוד דיאטה שמסתמכת על עזרים חיצוניים, המדכאים את תחושת הרעב ומגבירים את קצב חילוף החומרים," אומרת תזונאית בכירה".מבחינה זו, זה בדיוק כמו לרזות בעזרת כדורים. מעבר לעובדה שדיאטה כזו לא מלמדת הרגלי אכילה נכונים, וברגע שהמשתמשים יפסיקו את הצריכה הם יחזרו למשקל הקודם, אף גורם לא מפקח עליהם מבחינה רפואית, ואין מחקר שבדק לעומק את תופעות הלוואי ואת הסיכונים. בשורה התחתונה, מבחינה תזונתית, ברור שזו שיטה פסולה להרזיה."
עם זאת חשוב לציין כי רופאי משפחה שעימם שוחחנו לא הביעו בהלה משתיית משקה הגת, אך התנו זאת בכך שלא יתווספו אליו רכיבים נוספים.
"כמעט כל תימני במדינה לועס גת כחלק משגרת יומו ואין עם זה בעיה," הסביר אחד הרופאים, "גם אין בעיה לגדל גת בגינה של כל בית כי מדובר בדבר מותר. בסך הכל מדובר בעוד צמח עם סגולות ממריצות. רק חשוב שהציבור לא יתפוס את זה כפתרון קסם להורדה במשקל כי זה לא מגובה במחקר רפואי מעשי ואחראי".
המרוויחים העיקריים מכך שהגת הפך לפריט חובה בתפריט של לא מעט ישראלים הם מגדלי הגת. יפתח דפנה מהיישוב כפר אחים, אחד המגדלים הידועים בארץ, הופתע גם הוא מכמות ההזמנות שרק הולכת וגדלה.
"יש בחודשים האחרונים היסטריה סביב משקה הגת," הוא מספר. "אני מגדל גת קרוב לארבע שנים ויש לי לקוחות רבים כמעט בכל רחבי הארץ שצורכים את העלים באופן קבוע. וכן, רובם תימנים. אבל בשנה האחרונה אני מרגיש שיש עלייה גדולה בלקוחות מכל העדות, בעיקר בקרב נשים."
מחיר חבילת עלי גת נע בין 30 ל50- שקל, תלוי בגודל החבילה, והגת גדל בתוך חממה המאפשרת את צמיחתו גם בחודשי החורף הקרים. "אני מודע לתכונות הרבות שיש לצמח," מוסיף דפנה, "אבל האמת היא שמכאן ועד להמלצה על גת כמשקה להרזיה הדרך עוד ארוכה. זה לא יהיה אחראי מצדי".