שתף קטע נבחר

 

איראן מכחישה: לא ניקינו ראיות לניסויים גרעיניים

לקראת סבב השיחות הבא בינה לבין המעצמות, דוחה טהרן את האשמות סבא"א על "ניקיון" בבסיס פרצ'ין. בינתיים, ייצוא הנפט בשפל והאזרח הקטן חש בסנקציות. "גם פירות הפכו למותרות"

טהרן דוחה את טענות הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), שמהן עולה כי היא העלימה ראיות לניסויים גרעיניים בבסיס הצבאי פרצ'ין. לדברי שר ההגנה של איראן, אחמד וחידי, האשמות המערב הן "לא רלוונטיות ולא חכמות". במקביל דווח כי שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, יבקר ביום רביעי בטהרן, לקראת הסבב הבא של השיחות בינה לבין המעצמות שייפתח במוסקבה בעוד שבוע.

 

בדיוני הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית הוצגו לאחרונה צילומי לוויין המתעדים הריסת מבנים באתר האיראני, העברת אדמה ושימוש במים.

 

הבסיס כפי שצולם ב-25 במאי (צילום: DigitalGlobe-ISIS) (צילום: DigitalGlobe-ISIS)
הבסיס כפי שצולם ב-25 במאי(צילום: DigitalGlobe-ISIS)

 

הבסיס כפי שצולם ב-9 באפריל (צילום: DigitalGlobe-ISIS) (צילום: DigitalGlobe-ISIS)
הבסיס כפי שצולם ב-9 באפריל(צילום: DigitalGlobe-ISIS)

 

"לוחמה כלכלית"

בינתיים, הסנקציות שהטיל המערב על איראן ממשיכות להעמיד במבחן את כוח העמידה של האזרחים ברפובליקה האיסלאמית. ייצוא הנפט מאיראן בשפל של 20 שנה והדבר מביא לקיצוץ ניכר בהכנסות החיוניות לקיום מנגנון המדינה. בשנה שעברה ייצאה איראן 2.2 מיליון חביות נפט ביום לעומת רק 600 אלף השנה, והמספר צפוי לצנוח עוד יותר כשאמברגו הנפט שהטיל האיחוד האירופי ייכנס לתוקפו בחודש הבא. בשבוע שעבר ירדו מחירי הנפט לרמתם הנמוכה ביותר זה 16 חודשים - 100 דולרים לחבית.

 

"זוהי לוחמה כלכלית. לסנקציות יש השפעה מצטברת – איראן ננעלת מחוץ למערכת הפיננסית הגלובלית", אמר מהדי וארזי, שעבד בעבר בתאגיד הנפט האיראני הלאומי וכיום מנהל חברת ייעוץ בבריטניה בתחום הנפט. לדבריו, "נראה שאיראן פתוחה יותר לדיונים מאשר הייתה לפני שנה. על המערב לנצל את המצב הנוכחי כדי להציע ויתורים משמעותיים יותר – מפת דרכים שתראה היכן כל זמן נגמר".

 

על פי קרן המטבע הבינלאומית, איראן זקוקה למחיר של 117 דולרים לחבית נפט כדי לאזן את תקציבה. נשיא איראן מחמוד אחמדינג'אד אמר בעבר כי התקציב תוכנן כדי להפחית את תלותה של ארצו בהכנסות הנפט. ייתכן שהסנקציות יחישו את התהליך הזה. גורם בתעשיית הנפט שביקש לשמור על עילום שם אמר: "באופן אישי, אני אשמח מאוד אם התלות של המדינה בנפט תפחת. אנחנו יכולים להשתמש בעיצומים כהזדמנות".

 

"נדהמתי ממחיר התפוחים"

אך האזרח הפשוט מתקשה להתמודד עם הנטל הגובר. "נדהמתי מהמחירים הגבוהים כשהלכתי למכולת אתמול", סיפר אחמד, בן 54, בעלים של חנות טקסטיל קטנה בשוק בטהרן. הוא אמר כי מחיר התפוחים עלה ביותר מפי שניים בחודש האחרון וכי מחיר התותים הוכפל כמעט פי שלושה ועומד כעת על 110 אלף ריאל לקילו – יותר משישה דולרים. "לאט לאט, אפילו פירות הופכים למותרות", קבל אחמד.

 

האינפלציה עומדת כעת על 20 אחוזים, אך מומחים טוענים כי מחירי הסחורות שרוב האיראנים מודאגים לגביהם עולים בקצב מהיר הרבה יותר. המדינה מקצצת באופן נרחב בסובסידיות הממשלתיות שבמשך

שנים שמרו על מחירי מוצרי היסוד ברמה נמוכה.

 

ערך הריאל בירידה מתמדת. בדצמבר הוא עמד על 10,500 ריאל לדולר והיום הוא עומד על 17,800 ריאל לדולר בשוק. מחיר הנפט בשוק המקומי נותר יציב, אבל מחירי התחבורה הציבורית והמוניות עלו.

 

העיצומים משפיעים גם על הזרמת הסחורות לעסקים קטנים. יבואן בטהרן סיפר שנאלץ לפטר לאחרונה כמה עובדים לאחר שהנסיבות כפו עליו לקנות סחורה מסין ולא מאירופה. "השינוי גרם להפסד כלכלי גדול עבורנו, אני לא יודע כמה זמן עוד נוכל להחזיק מעמד", אמר היזם. "אין ספק שלא נוכל להתמודד אם הסנקציות הכלכליות יחריפו".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תצלום לוויין של פרצ'ין ממאי. בניינים נעלמו, מים הוזרמו
צילום: DigitalGlobe-ISIS
מומלצים