כך מממן אסד את מעשי הטבח שלו
מעשי הטבח והאלימות האחרונים שזיעזעו את העולם מיוחסים למיליציות התומכות במשטר – "השביחה". מסתבר כי מאחורי פעילותן עומד מערך כלכלי-לוגיסטי שנועד להסתיר בסופו של דבר את תמיכת המדינה בחוד החנית של העדה העלווית
כתבות נוספות במדור "הירוקים של השכן" :
השטיח הפרסי נשמט מתחת לרגלי האיראנים
הטייקונים של המנהרות: מאות מיליונרים בעזה
כוח המגן העלווי
השביחה הוקמה בשנות ה-70 על ידי שבט אסד באישורו של חאפז אסד אביו של הנשיא הנוכחי. מקור השם לא ברור דיו. "שבח" (شبح) בערבית משמעו "רוח רפאים" והרעיון הוא שאותם בריונים היו באים ונעלמים כמו רוחות רפאים אחרי שהיו מבצעים את מעשיהם. ישנה טענה כי "שבח" היה כינוי למכוניות המרצדס השחורות בהן היו מופיעים ונעלמים אותם אנשים.
אט אט צברו אנשי השביחה כוח. הם התרכזו בפעילות לא חוקית שכללה בין השאר סחיטת בעלי עסקים והברחות מלבנון. באותן שנים הייתה לשביחה חשיבות רבה בכל האמור לאספקת מוצרים לשוק הסורי מהשכנה המשגשגת, לבנון.
אבל לא תמיד שררה אידיליה בין השביחה לבין המשטר. בתחילת שנות ה-90 נערכו קרבות קשים בין כנופיות השביחה לבין הצבא הסורי באזור לאדקיה על רקע ההשתלטות של השביחה על פעילות ההברחות.
בשנים הראשונות לשלטון בשאר אסד, דווח כי הוא הורה לכוחות הביטחון לפעול נגד אנשי השביחה בטענה כי פעילותם גורמת נזק תדמיתי לסוריה. יש הטוענים כי בשאר חשש שחמומי המוח משבט אסד לא יקבלו אותו כיורש של אביו.
בשאר חוזר לשורשים
אבל במרס 2011 חזר בשאר אסד לשורשים ואף שכלל את השיטה. ההחלטה להפעיל מחדש את השביחה התקבלה הפעם בצורה מורחבת יותר.
תוך זמן קצר החלו פעולות גיוס נרחבות בקרב הגברים בעדה העלווית (גם בני מיעוטים אחרים ומתנדבים מחו"ל, אם כי בצורה מינורית) והוחלט כי יחידות שביחה מיוחדות יוצמדו ליחידות הצבא הסורי הלוחמות בשטח.
חלק מהקצינים הזוטרים הם אנשי השביחה. גם החנינות עליהן הכריז הנשיא אסד כחלק מהרפורמות היו בעצם כיסוי לשחרור עבריינים כבדים שגויסו מיידית לשורות השביחה.
וככה זה עובד: לאחר ריכוך ארטילרי במוקדי המרד מתחילה הפעילות של השביחה. זה כולל בדרך כלל פריצה לבתים, לעסקים, ביזה, חטיפה למטרות כופר ומעשי שוד שלא לדבר על רצח ואונס הנשים. בחלק לא קטן מהמקרים אנשי השביחה פועלים לדיכוי המהומות בערים ובכפרים בהם הם חיים ולעיתים אף בשכונה שלהם.
כל זה עולה כסף והמדינה משקיעה סכומים גדולים במימון השביחה, אבל אף פעם לא באופן ישיר. בתחילת הלחימה שולם שכר של 40 דולר ליום, אבל בשל אי שביעות רצון ואיומים "בשביתה" מצד הבריונים בעיקר בימי שישי נאלץ המשטר להעלות את השכר הבסיסי שיכול להגיע כיום לחייל שביחה זוטר לסכום של בין 65 ל-100 דולר ביום (לזה יש להוסיף הכנסה נוספת "מהצד").
בכירים יותר בשביחה יכולים לקבל על "פעולה מיוחדת" סכום של כ-1,000 דולר. מדובר בסכומים אסטרונומים למדינה בה השכר החודשי הממוצע מגיע ל-200 דולר במקרה הטוב. האופוזיציה טוענת כי קהילות סוריות אמידות בעיקר בדרום אמריקה העוסקות בענפים מפוקפקים (סמים, מכירת נשק וכד') מסייעות למשטר במימון הפעילות של השביחה.
תשלום במזומן ומערך היסעים
התשלום מתבצע במזומן. ההערכה היא כי ישנם בין 10,000 ל-20,000 אנשי שביחה המחולקים ליחידות ממודרות. כל שביחה עובדת מול "מועלם" קרי הבוס. "המועלם" הוא האיש שמחלק להם את הכסף ונאמנותם נתונה לו. הם יעשו כל מה שיגיד להם המועלם גם אם זה לשסף את גרונם של הילדים בחולה.
"המועלם" יכול להיות גנרל בצבא הסורי, קצין זוטר או סוכן של המשטר במסווה של איש עסקים. הכסף לעולם לא יגיע ישירות לשביחה מהמדינה.
המשטר רואה חשיבות רבה לשמר את השקט היחסי במרכז הכלכלי של המדינה – העיר חלב. מי שמממן את הפעילות שם הם ארבעה אנשי עסקים הקשורים למשטר וכן ראשי שבטים הנאמנים לאסד. מתחתם פועלים "הבוסים". בימי שישי למשל נפגש "הבוס המקומי" של השביחה עם המתנדבים, מחלק להם כסף ונותן הוראות כיצד לנהוג במפגינים ואיך.
ביום שישי גם מתבצעת הובלת אנשי השביחה אל אזורים מחוץ למקום מגוריהם כדי לסייע בדיכוי. מערך ההיסעים מורכב מצי הרכבים של מספר חברות, כולן פרטיות וזאת כדי להסוות את חלקה של המדינה.
החברה הבולטת במערך ההיסעים של השביחה היא חברת "קודמוס". חברה זו בבעלות איש העסקים מהראן חונדה הנחשב מקורב למאהר אסד, אחיו של הנשיא, אחראית גם על אספקת הדלק לרכבי המרצדס של השביחה. כמו כן, עוסקת קודמוס בהעברות כספים ומסייעת למשטר לעקוף את הסנקציות בדרכים שונות.
במערך ההיסעים שותפות עוד שתי חברות פרטיות – יאסמין א-שאם והרשו.
כל אחד יכול להיות שביחה
האופוזיציה מנהלת מעקב אחרי אנשי השביחה ואנשי העסקים המממנים וזה מאפשר הצצה ללמוד מי הם. עיון בפרטים על אנשי השביחה מלמד כי "דרג הביניים" של השביחה כולל בעיקר סוכני משטר שחלקם פועלים תחת מעטה של "עסקים לגיטימיים". להלן מספר דוגמאות לאנשי שביחה באזור העיר חלב:
1) פאיז חאג' נאיף בן פייסל - "מועלם". משלם את משכורות השביחה במשרדו שבשכונת אימאם רזאלי בעיר.
2) פייסל בן פאיז - מודיע של המשטר בחלב, איש שביחה, בבעלותו בית מרקחת ברחוב תשרין.
3) פאתח חאג' נאיף - איש שביחה, מודיע של המודיעין הסורי, בבעלותו חנות.
4) מוחמד עבדה - איש שביחה השתתף בדיכוי בחלב, בעל חנות לטלפונים סלולריים.
5) חאלד מוסטפא חמוש - מודיע של המודיעין הסורי, תומך בשביחה באמצעות החנות שלו לממכר ירקות.
6) חוסיין פווזי חמאדה - מודיע, שביח ומבריח.
תמיכת אנשי עסקים
מי שנחשב למפקד העליון של השביחה הוא מוחמד אלאסד, המכונה גם "שיח' ההר", הכוונה להר העלאווים באזור החוף הסורי.
מי שמסתמן כסגנו הוא בן דודו של הנשיא, נומייר אסד. מדובר בבריון אלים, אסיר נמלט ללא מעצורים שהתפרסם כמנהיג כנופיית שודדים שפעלה בעיקר בחוף הסורי ובלבנון. לאחר הנסיגה הסורית מלבנון החל נומייר אסד להתקרב לדמשק ואף הונצח במצלמות בנק בעת ביצוע שוד אלים.
אנשיו של נומייר משתמשים במכוניות מרצדס השייכות לארמון הנשיאות ובעבר לא היססו לתקוף את כוחות הביטחון.
לצד ההנהגה הזו פועלת שורה של מממנים, אנשי עסקים המקורבים למשטר. כך למשל כמאל אסד, איש עסקים סורי בעל השקעות בדובאי. הוא מימן מאז החל המרד רכישת נשק וציוד בשוק השחור. שם נוסף הוא של סולימאן מערוף, בן אחותו של גנרל בצבא הסורי. מדובר באיש עסקים המתגורר בדובאי. בעל תחנת טלוויזיה שרכש בשנה האחרונה רובים ושאר אמצעי לחימה בשוק השחור.
דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקרים בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il