"תחושת גאווה ואחדות המתפתחת בימי המסע"
פרויקט תגלית הוא מיזם ציוני שנועד לחזק אצל צעירים יהודים מהתפוצות את הקשר לישראל ואת זהותם היהודית. הפרויקט מאפשר לכל יהודי בין הגילאים 18-26 לבקר בישראל במשך עשרה ימים ולהכיר את ארצנו. אלעד בר אילן מספר על משלחת מיוחדת, שהתניידה ברחבי הארץ בכסאות גלגלים
מדי קיץ אוטובוסים רבים יוצאים אל הכביש. הם נוסעים מצפון לדרום, ממזרח למערב, ויש להם דבר אחד במשותף - השלט התלוי עליהם - השלט הנושא את השם: תגלית. למרות השלט הזהה בקידמת האוטובוס, כל קבוצה היא מעט שונה. למשל, בקבוצה אותה אני זכיתי להדריך כל החניכים הם נכים המשתמשים בכסאות גלגלים. עבורם המסע להכרת ישראל קשה שבעתיים וטומן בחובו אתגריים משמעותיים.
פרויקט תגלית (Birth Right) הוא מיזם ציוני שהוקם בשנת 2000 ונועד לחזק אצל צעירים יהודים מהתפוצות את הקשר לישראל ואת זהותם היהודית. הפרויקט מאפשר לכל יהודי בין הגילאים 18-26 לבקר בישראל במשך עשרה ימים אינטנסיבים ולהכיר את ארצנו על פניה הרבות.
במסגרת הפרויקט מבקרים המשתתפים באתרים שונים ברחבי ישראל - שמורות טבע בצפון ובדרום, אתרים ארכיאולוגיים ומוזיאונים. בנוסף, מבצעים המשתתפים פעילויות התנדבותיות ופוגשים חיילים וסטודנטים ישראלים המצטרפים אליהם למספר ימים. דרך הטיולים, האתרים והפעילויות השונות, חווים המשתתפים את ארץ ישראל כפי שלא הכירו, ולרוב בצורה שונה מהדרך בה היא מוצגת בערוצי הטלויזיה בארצות מוצאם.
אצל רוב המשתתפים נרשם שינוי בצורת ההתייחסות לישראל ובעוצמת הקשר אל המדינה ורבים מהם חשים מחוברים יותר ליהדות ולישראל ומביעים רצון לבקר בה שוב, לתרום לה ואף להשתקע בה.
כחלק מהפרויקט מגיעות לארץ גם קבוצות של צעירים וצעירות יהודים בעלי מוגבלויות שונות. לאחרונה, כאמור ביקרה בארץ קבוצה של נכים עם כסאות גלגלים אותה הדרכתי. עבורם מדובר, לרוב, בהזדמנות מיוחדת וחד פעמית לבקר בישראל, לחוות אותה בדרכים מגוונות ולפגוש צעירים במצב דומה.
משתתפים אלה, שחלקם סובלים מנכויות פיסיות קשות, מגיעים לארץ עם מלווה, ישנים, מטיילים ונופשים במקומות הנגישים לנכים כמו - נחל השופט, שמורת תל דן ומצדה, ואינם מוותרים על האתרים היהודיים והישראלים המשמעותיים ביותר כמו הכותל המערבי, הר הרצל ויד ושם.
עבור המשתתפים, ההגעה לארץ והטיול בה הם אתגר, במיוחד בשל מצבם, אך הם מתגברים על כל המכשולים שעומדים בדרכם וחווים את ארץ ישראל בדרך מיוחדת הכוללת גם פעילויות מותאמות כשיט בים התיכון, סנפלינג, מסלולי טיול ומשחקי כדורסל סוערים.
המשלחת בהר הרצל . צילום: אלעד בר אילן
אחד השיאים המשמעותיים ביותר לרבים מהמשתתפים, היה עת נאספו אלפי חניכים של תגלית בבנייני האומה בירושלים, לערב שכולו כיף טהור, מוזיקה, הופעות ופירוטכניקה שהקפיצה את האלפים ממושבם. "ההרגשה הייתה מדהימה" סיפר לי אנדרו (22), חניך מניו יורק, "לראות כל כך הרבה יהודים ממקומות שונים בעולם, חוגגים ביחד בירושלים". עבור קלייר (24) מניו ג'רזי, הרגע המרגש היה דווקא למחרת, בביקור בחפירות הארכיאולוגיות של אזור הר הבית, "גם המדריך חפר", היא סיפרה עם חיוך.
לספק למשתתפים טיול המותאם להם אישית
העבודה הכרוכה בהבאת קבוצה מיוחדת שכזו היא אדירה, כל אתר נבדק בקפידה, חדרים המותאמים לנכים מוזמנים ופעילויות חדשות נבנות כדי לספק למשתתפים טיול המותאם להם אישית. כל מדרגה קטנה, שאינה מורגשת לאדם ההולך, יכולה להוות מכשול בלתי אפשרי למעבר עבור אדם עם כיסא גלגלים חשמלי. גם חציית כביש עלולה להיות משימה לא פשוטה אם המדרכה לא שקועה וכמו כן עליות תלולות או ירידות חלקלקות, שאינן חסרות באתרים רבים.
הבאת משתתפים אלה לישראל, ההשקעה במציאת מקומות המתאימים להם והמפגש עם תושבי הארץ, המשרתים בצבא ותורמים למדינה בדרכים נוספות, גורמת לתחושת השייכות לעם היהודי ולישראל, להעמקת
הקשר עם הארץ ולרצון לחזור לישראל, לתרום ולהיתרם.
כמדריך טיולים ומורה דרך מ-2005, המלווה קבוצות תגלית, אני נהנה לראות את הברק בעיניהם כשהם מטיילים בארץ, את תחושת הגאווה והאחדות שמתפתחת עם ימי המסע. הגאווה במי שהם. יהודים עם שורשים עמוקים ועתיקים. בנים ובנות לעם שיכל לקשיים וקם מההריסות לבניית חברה מתקדמת ומודרנית בארץ ישראל.
בכל פעם מחדש אני מגלה אנשים מעניינים, אינטיליגנטים, צמאי ידע והמעוניינים ללמוד, להקשיב ולתרום לחברה הישראלית ולמדינת ישראל.