שתף קטע נבחר

ירידה דרמטית בסרטן עור: ישראל צנחה ממקום 3 ל-18

הפתעה נעימה - ישראל כבר לא מהמובילות בסרטן העור. מנתונים שמפרסם ארגון הבריאות העולמי מתברר שאנחנו נמצאים במקום ה-18 בעולם בתחלואה, לעומת המקום ה-3 בו היינו עד לאחרונה. האגודה למלחמה בסרטן: בקרב נשים יהודיות נרשם השינוי המשמעותי ביותר - ירידה של 30% בתוך עשור

יש תקווה במלחמה ב סרטן העור : בעוד התחלואה בסרטן העור נמצאת במגמת עלייה מדאיגה ברחבי העולם, האגודה למלחמה בסרטן מפרסמת היום (ג') נתונים מעודדים על המצב בישראל.

 

מהנתונים עולה, כי בשנים האחרונות חלה ירידה ניכרת בתחלואה במלנומה בישראל. נרשמה ירידה של 43% מ-1992 בתחלואה, וירידה של 30% בעשור האחרון בתחלואה בקרב נשים יהודיות. כמו כן, חל שיפור בגילוי מוקדם של המחלה, ובשיעור התמותה ממנה חלה ירידה בעשור האחרון.

 

נתונים מקומיים אלו מצטרפים לנתוני ארגון הבריאות העולמי לפיהם ישראל כבר לא ממוקמת במקום ה-3 בעולם בתחלואת סרטן העור וירדה למקום ה-18, אחרי אוסרליה, ניו-זילנד ומדינות סקנדינביה.

 

כתבות נוספות על סרטן העור:

 

בקרב גברים יהודים ישנה מגמה של יציבות בתחלואה. כלומר, אין ירידה אבל גם אין עלייה. באגודה לא יודעים להסביר מה הסיבה לכך, וסבורים שנשים מודעות יותר לטיפוח הגוף והזדקנות העור, לכן הן מגינות על עצמן יותר בשמש.

 

בקרב האוכלוסייה הערבית, מלנומה היא מחלה נדירה מאוד, ויש רק מקרי תחלואה בודדים בשנה. גם כאן הסיבה אינה ברורה לגמרי. באגודה למלחמה בסרטן סבורים שהדבר קשור לצבע העור הכהה יותר ולהקפדה על לבוש צנוע.

 

פרופ' יעקב שכטר, מנהל מכון אלה למלנומה במרכז הרפואי שיבא בתל השומר מכנה את הירידה בתחלואה "חלוצית", ואומר כי "מדובר בהישג היסטורי ברמה הבינלאומית. העלאת המודעות הורידה את ישראל מהמקום השלישי בעולם בתחלואת סרטן העור למקום ה-18, וכל זה בזמן שבעולם המגמה היא של עלייה בתחלואה".

 

במהלך מסיבת העיתונאים בה פורסמו הנתונים פנתה מנכ"לית האגודה למלחמה בסרטן, מירי זיו, לפרופ' שכטר, המטפל בחולי מלנומה למחייתו ואמרה: "אנחנו מקווים להביא לכך שתהיה מובטל".

 

לדבריה "המאמצים המשולבים שהופעלו ביוזמתנו, מסעות ההסברה ובדיקות במאות תחנות בדיקה שהציבו כל קופות החולים ברחבי הארץ, הביאו לתוצאות החשובות במניעת המחלה, כמו גם באבחונה המוקדם, המאפשר ריפוי".

 

אין דבר כזה "שיזוף בריא" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אין דבר כזה "שיזוף בריא"(צילום: shutterstock)

 

"ביקור אצל רופא עור לא מונע את המחלה"

ד"ר מרינה לנדאו, מומחית ברפואת עור בבית החולים וולפסון בחולון ויועצת של האגודה למלחמה בסרטן, אומרת שעל אף הירידה המעודדת בתחלואה, יש עדיין כמה עובדות שחשוב להבהיר לציבור הישראלי.

 

"אחד המיתוסים הכי גדולים הוא ששיזוף עד רמה מסוימת הוא בריא", היא אומרת, "זה ממש לא נכון. אין מסנן קרינה שיכול להגן באופן פרקטי ב-100% מפני הקרינה. אין שיזוף בריא כמו שאין עישון בריא, אנשים חושבים שעם מסנן קרינה אפשר להשתזף בריא וזו פשוט מחשבה מסוכנת".

 

ד"ר לנדאו מוסיפה שבעוד בדיקה תקופתית אצל רופא עור פעם בשנה היא חשובה לגילוי מוקדם, היא אינה מהווה תחליף להישמרות מחשיפה לקרינה. "רופא עור אינו יכול למנוע סרטן, הוא יכול מקסימום לגלות מוקדם את המלנומה", היא מסבירה, "אנשים באים אליי שרופים מהים להיבדק כדי להשתיק את המצפון. הם צריכים להבין שביקור אצל רופא עור לא יציל אותם מסרטן אם הם נחשפים לשמש".

 

מה לגבי חשיפה חיונית לשמש כדי לקבל ויטמין D?

"15 דקות ביום של חשיפה לשמש בזרועות, מהסוג שאנחנו סופגים בכל מקרה, מעצם היותנו תושבי המדינה החמה הזאת, מביאים לרמה סבירה של ויטמין D. התנהלות נכונה בשמש היא להימנע מחשיפה מתוכננת אליה. אם חייבים לצאת, אז לעשות זאת מוקדם בבוקר, עד 10:00, או אחרי 16:00.

 

"מי שעובד בשמש וחייב להיחשף צריך להצטייד בכובע וביגוד נכון,

שחשוב להקפיד עליהם לפני שמסתמכים על מסנן הקרינה. בשביל לקבל SPF 50 אמיתי בשטח, צריך עשר כפיות של מקדם הגנה במספר זה. אם כתוב SPF 15 ומרחנו לא לפי הכמויות – זה הופך ל-SPF 5.

 

"מקדמי ההגנה שקיימים בקרם לחות רגיל או במייק אפ אינם מספיקים בכמויות שלהם, וגם לא קרמים עם מקדמי הגנה משנה שעברה. ולגבי תינוקות ופעוטות, הם רגישים במיוחד, תינוקות מתחת לגיל חצי שנה עדיף לא לחשוף לשמש כלל".





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סרטן העור. ירידה בעיקר בקרב נשים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים