שתף קטע נבחר

שמרו על עקביות: 10 דרכים לפיתוח זיכרון התינוק

שמירה על שגרת יום, הסבר במילים של פעולות פשוטות ומשחק מחבואים: בעזרת מספר פעולות פשוטות אתם יכולים לסייע לתינוקכם, מהלידה ועד גיל שנה, לפתח את הזיכרון שלו. כך תעשו זאת נכון

גם אם בהמשך הם לא זוכרים יותר מדי מתקופת הינקות, תינוקות רכים מתחילים לפתח את כישורי הזיכרון מרגע היוולדם. בעזרת כמה תרגילים פשוטים ונעימים תוכלו לסייע להם כהורים לשפר את יכולותיו של הזיכרון כבר במהלך השנה הראשונה לחייהם.

 

כתבות נוספות על זיכרון אצל ילדים:

 

1. עקביות

בחודשים הראשונים הכול חדש לרכים הנולדים, גם הפעלת הזיכרון לטווח קצר. שמירה על שגרת יום קבועה יכולה לעזור לזכור את החוויות. אם התינוקות יעשו את אותו הדבר באותו מקום באותו זמן, יום אחר יום, לזיכרון יהיה קל יותר להתקבע. תנו להם לשחק באותם צעצועים בחדר מסוים בבית באותה שעה, שירו להם את אותם שירים לזמן מה, והזיכרון יתחיל לעבוד.

 

זמן מתאים ליישום: 0-3 חודשים

 

2. הציגו כישורים חדשים

כשאתם מציעים לתינוקכם צעצוע חדש שדורש מיומנות שטרם רכש, למדו אותו כיצד משתמשים בו יום אחר יום באופן רציף. ההיצמדות לצעצוע לאורך זמן תאפשר לו להתרגל ולזכור כיצד משחקים בקלות יתרה, במקום מעבר תוך יומיים לצעצוע אחר.

 

זמן מתאים ליישום: 0-3 חודשים

 

3. השתמשו בשמות

קראו בשם ילדכם לעיתים תכופות, כך עד גיל ארבעה חודשים רוב הסיכויים שהוא או היא כבר ילמדו לזהות את הצליל של שמם ולקשרו לתשומת הלב מכם. החזרה על השם במשפטים שמכוונים אליו תסייע לו להבין שמדובר בשם הייחודי שלו. במקביל, אט אט הוא יתחיל לקשר שמות של אחרים לזהותם. קראו לעצמכם "אמא" או "אבא" כשאתם מדברים אליו, כך שילמד לקשר בין המילה אליכם.

 

זמן מתאים ליישום: 4-6 חודשים

 

4. דברו איתם

הסבירו בקול פעולות שאתם מבצעים. כשאתם מדליקים ומכבים את האור למשל, ציינו זאת במילים, כך גם למשל כשאתם משחקים יחד או מקריאים סיפור - הצביעו על פעולות מסוימות ואמרו מה הן בקול. ילדכם ילמד כך ביתר קלות להבין שהמילים מצביעות על הפעולה ולזכור אותן.

 

זמן מתאים ליישום: 4-6 חודשים

 

5. שמרו על דיאלוג פתוח

גם אם הם עוד לא יודעים לדבר ורק מקשקשים בג'יבריש של תינוקות בשלב זה, תנו להם את המרווח לענות לכם כשאתם מדברים אליהם. עשו הפסקה כל כמה משפטים, כך שיבינו אט אט שהם יכולים ואף רצוי שיגיבו, שיענו לכם ותפתחו יחד שיחה, גם אם היא עדיין לא מובנת לכם.

 

התבנית של דו שיח, שאלה ותגובה תעזור להם לתפוס ולזכור את מבנה המשפטים וצליליהם, ועם הזמן הפטפוטים יהפכו דומים לאופן בו אתם מרכיבים משפט.

 

זמן מתאים ליישום: 7-9 חודשים

 

פתחו שיחה, גם אם הילדים עוד לא מדברים במילים של ממש (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פתחו שיחה, גם אם הילדים עוד לא מדברים במילים של ממש(צילום: shutterstock)

 

6. הפוך על הפוך

בגיל תשעה חודשים העוללים כבר יודעים לזהות ולצפות לשגרת היום ולפעולות שמובילות לפעולות אחרות. אם שמים מעיל - זה סימן שיוצאים החוצה. אם פותחים את זרם המים  - סימן שהמקלחת מתקרבת וכו'. הם גם ישימו לב לשינויים בסדר, וזו הזדמנות טובה לעשות קצת בלגן מכוון.

 

שימו להם למשל את הגרביים על כפות הידיים, הם יזהו את הבלבול בסדר כבדיחה מצחיקה שגם תעזור לזכור את הקשר הנכון בין הפעולות.

 

זמן מתאים ליישום: 7-9 חודשים

 

7. אפשרו זמן למנוחה

לא כל רגע חייב להיות מנוצל ביעילות ללימוד. מנוחה קלה פה ושם ובילוי זמן יחד בהשתעשעות חסרת דאגות יאפשרו לכם ולילדכם להתרענן ולתת לזיכרונות להסתדר בנוחות בראש. תנו להם שהות לחקור בעצמם משחקים וצעצועים או להסתכל סביב בנחת בזמן שאתם מוציאים אותם לטיול בעגלה, וכשהם רגועים הם ייצרו עוד זיכרונות שיישארו עימן לאורך זמן.

 

זמן מתאים ליישום: 7-9 חודשים

 

8. חדשו להם

מגיל עשרה חודשים לערך ילדכם עשוי להתחיל להשתעמם משגרת יומו. זה הזמן להכיר לו משחקים חדשים. אחת הדרכים לייצר בידור קל ונעים עבורו היא למיין את הצעצועים לפי צבעים, גדלים וסוגים. אספו את כל מכוניות הצעצוע בערימה אחת, ואת הבובות בערימה שנייה, ותנו לו או לה לסייע לכם להחליט מה הולך לאן. החלוקה תעזור להם לזהות איכויות והבדלים בין הסוגים השונים.

 

זמן מתאים ליישום: 10-12 חודשים

 

9. החביאו חפצים

בשלב הזה הקטנטנים כבר מבינים שרק בגלל שחפץ כלשהו לא נראה להם ברגע נתון, זה לא אומר שהוא בהכרח לא קיים. התחילו לשחק איתם מחבואים של חפצים. החביאו חפץ מוכר כלשהו ועודדו אותם לחפשו. החיפוש יסייע להם לזכור צבע, מרקם, גודל וצורה, וההנאה כשהחפץ יימצא תהיה גדולה ומכופלת ככל שמדובר בצעצוע אהוב יותר.

 

זמן מתאים ליישום: 10-12 חודשים

 

10. אסוציאציות

כשהפעוטות מתחילים לומר את המילים הראשונות, הם מקשרים אותן למראות וזיכרונות מסוימים. למשל, "אמא" ו"אבא" מתקשרים לפני ההורים. אחד הדברים החשובים ביותר בצעדים

הראשונים בדיבור הוא הקשר האסוציאטיבי שנבנה בין המילים לזיכרונות.

 

כשהילדים עוקבים אחרי פעולותיכם, ציינו את השם של החפץ שאתם מחזיקים בידיכם או עובדים איתו באותו רגע. החיבור בין המילה לחפץ ייעשה בקלות ובמהירות, ויעזור להרחיב את אוצר המילים שלהם.

זמן מתאים ליישום: 10-12 חודשים





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הסבירו להם במילים מה הציורים בספר מתארים
צילום: shutterstock
מומלצים