בלי כימיקלים: הדברה ירוקה בעיר
הקיץ הגיע ויחד עם החום גם הגיעו המקקים, היתושים ושאר המזיקים. רגע לפני שנרסס את הבית בכימיקלים ורעלים, שווה לנסות כמה שיטות של הדברה ירוקה
העיר היא סביבה מוגנת, נעימה ומשופעת במזון. לא רק בני האדם נהנים מיתרונות העיר, אלא גם שפע של יצורים אחרים, כמו חולדות או חרקים, שמציקים לנו במקרה הטוב או פוגעים בבריאותנו במקרה הגרוע.
- לכתבות נוספות של המקצוענים
- לכתבות נוספות על צרכנות ירוקה
בכל קיץ כמות המזיקים בעיר עולה לכמות בלתי נסבלת. ריסוס בחומרי הדברה הוא פתרון יעיל, אך לא בריא ולא ידידותי לסביבה. אמנם קיימים חומרי ריסוס והדברה הנחשבים ירוקים, מאחר שכמות הרעלנים בהם פחותה, אולם גם זה לא נחשב כפתרון הירוק האופטימלי. כדי לעבור את הקיץ בכיף, בירוק ובלי מזיקים, קבלו את מדריך "המקצוענים" להדברה ירוקה ככל האפשר.
תיקנים
איפה נפגשים: התיקן הוא אחד השורדים החזקים ביותר בטבע, בין היתר תודות יכולתו למצוא מזון כמעט בכל מקום. זו הסיבה לכך שאנו נתקלים בג'וקים במקומות שונים בעיר – בבית, ברחובות, בפתחי בורות הביוב ועוד. ג'וקים מזהמים את סביבת המגורים שלנו ויכולים להעביר מחלות, ולכן מומלץ להדביר או להרחיק אותם מהר ככל האפשר.
מה עושים: מעט חומץ הדרים במים לשטיפת הרצפה יכול לעשות פלאים בהרחקת ג'וקים, וכך גם אקונומיקה. בנוסף, קיימות מלכודות שונות ללכידת ג'וקים (מלכודת שטיח, ג'ל ועוד), המורידות את מספרם בבית באופן משמעותי. דרך נוספת להדברת תיקנים טבעית היא שפיכת כמויות גדולות של מים רותחים (15 ליטרים ואף יותר) לתוך פתחי הניקוז, במיוחד אלו של המקלחות.
כדי למנוע כניסת ג'וקים לבית חשוב מאוד לשמור על ניקיון וסדר, כך שלא יהיה מזון שימשוך אותם לבית. חשוב גם לסתום סדקים ופתחים שדרכם הם עשויים להיכנס. כמו כן, חשוב לבצע ביקורות וניקיונות תקופתיים של בורות הביוב הביתיים או השכונתיים, מאחר ששם הג'וקים שוהים ומטילים ביצים.
עכברים וחולדות
איפה נפגשים: עכברים וחולדות יכרסמו את דרכם למזון כמעט דרך כל דבר - לרבות קירות, דלתות ואפילו חוטי חשמל.עקב הנזק שהםעלולים לגרום לבית, נוסףלהיותם מעבירי מחלות, מומלץ להיפטר ממכרסמים שפלשו לבית בהקדם האפשרי.
מה עושים: פתרון ירוק והומני להיפטר מעכברים וחולדות הן מלכודות שלוכדות את המכרסמים (ולא הורגות). לאחר התפיסה יש לשחרר את המכרסמים, רצוי בשטח פתוח. ניתן גם לנסות הדברה אלקטרונית, שמחרידה את שלוות המכרסמים וגורמת להם לצאת מרצונם מהבית. שווה גם לנסות פיזור של מעט מוצרים בעלי ניחוח מנטה במקומות שונים בבית, מאחר שמכרסמים, ובעיקר חולדות, נרתעים מריח זה.
הכלל החשוב ביותר במניעה של חדירת מכרסמים לבית הוא שמירה על ניקיון משיירי מזון. בנוסף, מומלץ לסתום חורים ופתחים שמהם הם יכולים להיכנס, וגם... להביא חתול לבית.
נמלים
איפה נפגשים: בניגוד למרבית המזיקים האחרים, נמלים לא נחשבות כמפגע תברואתי.זה לא משנה את העובדה שפשוט לא נעים לגלותבבית שיירות נמלים בכל מקום – על הרצפה, בתוך המזווה ואפילו בחדרי השינה.
מה עושים: נמלים נרתעות מניחוחות מסוימים. נסו לטפטף מספר טיפות של תמצית שמן מנטה, רוזמרין או לוונדר סמוך לקן או לפתחים שמהן הנמלים נכנסות לבית. גם פיזור תבלינים שונים כמו קינמון, פלפל שחור או אפילו מלח מביא לתוצאה דומה. יצירת "מכשולים" כמו שרטוט קו מגיר או טלק גם תבריח את הנמלים. קיימות גם טכניקות הדברה אלקטרונית נגד נמלים, שמשבשות את מערכת הניווט שלהן וגורמות להן לנטוש את האזור.
גם במקרה של נמלים האופן הטוב והירוק ביותר להרחיקן, הוא שמירה על ניקיון הבית והחצר משיירי מזון. נמלים נמשכות במיוחד למזון מתוק, ולכן חשוב לשמור על כך ששקיות סוכר וצנצנות דבש בבית יהיו סגורות כהלכה.
יתושים, זבובים, ברחשים
איפה נפגשים: חרקים מעופפים כמו יתושים וזבובים הם תושבי קבע בעיר. רובם ככולם נמשכים לסביבת בני האדם מאחר שבה הם מוצאים את הדרוש לקיומם (שיירי מזון, דם ועוד). מעבר לחוסר הנעימות שמביאה נוכחותם של החרקים המעופפים הללו, הם גם מזהמים מזון, מעבירים מחלות וכמובן גם מסבים כאב פיזי בדמות עקיצות וגירודים.
מה עושים: ניתן להדביר או להרחיק חרקים מעופפים שכאלו במספר גדול של שיטות שלא כוללות ריסוס. ראשית, מומלץ לתלות בבית או מחוץ לו מלכודות מיוחדות שמושכות את המזיקים והורגות אותם (כמו מנורות המפיצות אור סגול). גם ניחוחות שונים מרחיקים מזיקים שכאלו, ולכן מומלץ לשתול גרניום או נענע על אדניות סמוך לחלון. שווה גם למרוח מעט חומץ או אקונומיקה על פתחי החלונות והדלתות. בנוסף, קיימות גם שיטות שונות להרחקה אלקטרונית של מזיקים מעין אלו.
קיימות מספר שיטות ירוקות פשוטות למניעת חדירתם של חרקים מכונפים לבית. ראשית, יש לתקן או להתקין את הרשתות שעל החלונות והדלתות. אם יש תאורה מחוץ לביתכם, מומלץ למקם את המנורה במרחק של 1-2 מטרים מהדלת ולא בדיוק מעליה. כמו כן, חשוב לוודא שאין מצבורי מים עומדים בסמוך לבית, ובעיקר שלוליות. אם יש כאלו מומלץ ליבש אותם בהקדם.
נחשים
איפה נפגשים: עד לפני מספר שנים היה נדיר יחסית להיפגש עם נחש באזור עירוני. בשנים האחרונות התרחבו ערים רבות, ושכונות חדשות נבנו באזורים שהיוו שטחי מחיה של חיות בר רבות, כולל נחשים. התוצאה - המפגשים עם נחשים בערים הפכו להיות שכיחים בהרבה. הם מתרחשים ברחוב, בחצר ואפילו בתוך הבית. למרבה הצער, לא כולם מסתיימים בשלום.
מה עושים: כאשר נתקלים בנחש כללי ההתנהגות ברורים – בשום פנים ואופן אסור לנסות להרוג או לתפוס אותו, גם אם הוא נראה קטן או לא מזיק. יש להתרחק בזהירות ולקרוא מיד ללוכד נחשים. במידת האפשר יש לשמור על קשר עין עם הנחש, רק אם הדבר לא מסכן אתכם.
כדי להקטין את הסיכון שנחש ימשך לשטח ביתכם הקפידו על חצר נקייה מערימות צמחיה או גרוטאות מאחר שאלו משמשים עבורם כמסתור. כמו כן, שמרו על חצר ובית נקיים משיירי מזון - אלו מושכים עכברים וחולדות, שבתורם מושכים נחשים.
טיפים להתנהלות מול המדביר
חלק משיטות ההדברה הירוקה ניתן לבצע לבד, אחרות דורשות את עזרתו של מדביר מקצועי. כמו כן, במידה ושיטות ההדברה הירוקה לא עובדות, לעיתים אין ברירה אלא לפנות לשיטות מסורתיות שמבצעים מדבירים.
יש מספר דברים שצריך לשים לב אליהם כשמזמינים מדביר. "המקצוענים" מספקים מספר טיפים:
• למדביר מורשה תעודת הסמכה מהמשרד להגנת הסביבה. ודאו עם בעל המקצוע שבחרתם שיש ברשותו תעודה כזו.
• ספרו למדביר אלו מזיקים מטרידים אתכם או אם אתם חושדים בנוכחותם של סוגים מסוימים. כנגד כל סוג מזיק קיים חומר הדברה מיוחד. שיתוף המידע עם המדביר יאפשר לו לבחור בחומרי ההדברה הטוב ביותר עבורכם. לפני הריסוס הראו למדביר נקודות נגועות, קינים או ריכוזי מזיקים עליהם אתם יודעים - בתוך הבית ומחוץ לו.
• שאלו את המדביר באילו חומרי הדברה הוא מתכוון להשתמש לפני תחילת העבודה ורשמו אותם. אם אתם חוששים שאחד מבני הבית או בעל חיים הורעל, ידעו את הרופא המטפל בסוגי החומרים בהם השתמש המדביר.
• כדי למנוע אי נעימויות בררו מראש כיצד המדביר מקבל תשלום על עבודתו (מזומן, צ'ק, אשראי, העברה בנקאית). מומלץ להעביר את התשלום האחרון רק בתום העבודה ולאחר שווידאתם שנעשתה לשביעות רצונכם.
• חשוב לבקש מהמדביר חשבונית בסיום העבודה. החשבונית היא אסמכתא לכך ששילמתם לבעל המקצוע ושהוא ביצע את עבודתו. בלעדיה יהיה קשה מאוד לבקש ממדביר לחזור ולבצע שנית עבודה שלא בוצעה כהלכה.
• מומלץ לבקש מהמדביר אחריות בכתב על עבודתו, כולל התחייבות למספר החודשים שבהם המזיקים לא ישובו.
• המדביר גבה סכום גבוה מדי? לא ביצע את העבודה היטב ומסרב לסיים אותה? בכל מחלוקת או בעיה עם המדביר פנו למוקד הגישור של המקצוענים לפתרון המחלוקת.
המאמר נכתב בשיתוף המקצוענים