אפשר למנוע תסחיף מי שפיר? 5 סכנות בהריון
"הריון זה לא מחלה", חוזרים ומדגישים הרופאים, אך זו גם לא תקופה נטולת סיכונים, לאם ולעובר. מדוע לא ניתן למנוע תסחיף מי שפיר ומהם סימני האזהרה לרעלת הריון? מדריך מיוחד
הגינקולוגים נוהגים להשתמש בקלישאה ש"הריון זו לא מחלה", אבל המקרים האחרונים בהם נפטרו נשים במהלך הלידה החזיר לתודעה את העובדה המבהילה לעתים, שאחת מכל עשר נשים הרות נמצאת בהריון בר-סיכון, המסכן את שלומה ושלום העובר.
כן, חודשי ההריון, וגם זמן הלידה המיוחל, טומנים בחובם לא מעט סכנות האורבות לאם ולעוברה. להלן הסיכונים העיקריים הצפויים בהריון, ולמרות זאת - נימת הרגעה: המקרים הם נדירים יחסית, וברובם המוחלט מצליח הצוות הרפואי להביא ללידה מוצלחת ובריאה של האם והרך הנולד.
כבר ביקרת בערוץ הריון ולידה שלנו?
עוד על בדיקות בהריון:
שבוע אחרי שבוע: מדריך לכל בדיקות ההריון
בקרוב: איתור 3,500 מומים בעובר - בבדיקת דם
בהריון מה עדיף: בדיקת סיסי שלייה או מי שפיר?
1. תסחיף מי שפיר
במצב זה מתרחשת חדירה של נוזל מי שפיר שמכיל חומרים זרים לתוך כלי הדם של האם. הגוף מגיב בתגובה אלרגית קיצונית כתוצאה מחדירה זו, המתבטאת במצוקה נשימתית קשה, כחלון, תמט של הריאה והלב, דימום ותרדמת. שכיחותו של תסחיף מי השפיר הוא אחד ל- 8,000 עד 80,000 לידות, והתמותה של האם מגיעה ל-60%. אצל 75% מהנשים ששרדו את המקרה יהיה נזק נוירולוגי משמעותי.
דרכי מניעה: אין דרכים למנוע את המצב או לצפות אותו מראש.
הסכנה לאם: נזק נוירולוגי, מוות.
הסכנה לעובר: מצוקה עוברית, מוות תוך רחמי, מוות יחד עם האם.
סימני אזהרה: קשיי נשימה, עילפון, דימום עז.
2. תסחיף ריאתי
הריון הוא מצב בו קיימת נטייה לקרישיות יתר, ולפיכך קיימת נטייה במהלכו וגם בתקופת משכב הלידה לפתח קרישים ברגליים, בין היתר כתוצאה מהרחבה של ורידים. קרישים אלה עשויים לנדוד עם מחזור הדם, בורידים, לתוך הריאות ולגרום שם לסתימה של כלי דם.
דרכי מניעה: נשים הסובלות ממחלות לב, הנושאות מסתם מלאכותי, נשים שעברו בעבר תסחיף ריאתי, בעלות נטייה לפקקת ברגליים או נשים עם מחלות אוטואימוניות שונות נמצאות בסיכון ללקות במחלה. גם עישון מגביר את הסיכון להיווצרות קרישים.
הסכנה לאם: קושי נשימתי, פגיעה ברקמת הריאות עד למוות.
הסכנה לעובר: נובעת מהסכנה לאם. במידה והאם בסכנת חיים הוא עלול למות.
סימני אזהרה: דופק מהיר, קוצר נשימה, כיח דמי, נשימה מהירה, כאבים בחזה, כחלון. בחלק מהמקרים מתחיל התסחיף כתוצאה מפקקת בורידי הרגליים, אז תופיע אדמומיות ברגל הנגועה, רגישות בשריר הסובך הנמצא באחורי השוק וקושי בדריכה.
3. רעלת הריון
מצב המתרחש בשליש השלישי של ההריון, החל משבוע 29, בו האם סובלת מעלייה בערכי לחץ הדם ומפרישה חלבון בשתן. כאשר ביטוי המחלה הוא קשה מופיעים תסמינים נוספים, בהם כאבי ראש, טשטוש ראייה, כאבים בחלק העליון של הבטן והקאות. הטיפול היחיד הוא הקדמת הלידה ומניעת פרכוסים על ידי מתן התרופה מגנזיום סולפאט.
דרכי מניעה: יתר לחץ דם, טראומה, עישון, אלכוהול, קוקאין ומיומות ברחם מגבירים את הסיכון לרעלת הריון. שכיחות התופעה מגיעה לכדי 5% מכלל ההריונות.
הסכנה לאם: רעלת הריון עלולה לגרום לפרכוסים מסוכנים, העלולים להוביל לתרדמת, נזק מוחי, פגיעה ברקמת הכבד ודימומים בכבד. במצב חמור הופכת רעלת ההריון למצב הקרוי HELLP: כשל מערכות כללי שבא לידי ביטוי בתמס של הדם, פגיעה בתפקודי הכבד וירידה במספר טסיות הדם - הגורמת לדימומים קטלניים.
הסכנה לעובר: הרעלת עצמה עלולה לפגום בגדילתו, לשכיחות גבוהה של היפרדות השליה ואף למוות תוך רחמי.
סימני אזהרה: הרגשה כללית רעה, עליית ערכי לחץ הדם, טשטוש ראייה, כאבי ראש, בחילות והקאות.
4. היפרדות שליה
במצב זה ניתקת השליה מהמקום בו היא מושרשת בתוך הרחם. הבעיה פוגעת בכ-1% מכלל ההריונות. התמותה העוברית במקרה זה מגיעה עד לשיעור של 15%. היפרדות השליה עלולה להיגרם כתוצאה ממיקום או השרשה לא נכונה של השליה, מצבים של רעלת הריון, חבלה, מחלות דם של האם כמו קרישיות יתר ומסיבות אחרות שאינן ידועות.
דרכי מניעה: היפרדות שליה אינה ניתנת למניעה. במידה ומדובר במחלה בסיסית כמו קרישיות יתר, יש צורך לתת טיפול במדללי דם כדוגמת התרופות אספירין, קלקסאן או הפארין. גיל מבוגר של האם, עישון, אלכוהול וקוקאין מגבירים את הסיכון להיפרדות השליה.
הסכנה לאם: אובדן דם, מחלת קרישיות יתר מפושטת - DIC.
הסכנות לעובר: מצוקה עוברית מתרחשת בכ-60% מהמקרים. בכ-15% מהמקרים מסתיים המצב במוות תוך רחמי.
סימני האזהרה: 80% מהנשים יסבלו מדימום. הביטוי יהיה כאבי בטן ממושכים, צירים מאוד מאוד תדירים או לידה מוקדמת.
5. סוכרת בהריון
סוכרת היא מצב בו קיים חוסר איזון בחילוף החומרים של הסוכר בגוף. בחלק מהמצבים מדובר בחוסר הפרשה של אינסולין מהלבלב, ובאחרים קיימת תנגודת לאינסולין. בשל ייצור מוגבר של הורמונים על ידי השליה ישנה נטייה מוגברת ללקות בסוכרת. כ-5% מהנשים ההרות ילקו בסוכרת הריונית. עם זאת, לרוב זהו אינו מצב מסכן חיים. הבעיות מתעוררות כאשר סוכרת שהתפתחה לפני ההריון יצאה מאיזון. הסכנה מתרחשת במצב של קטואצידוזיס - מצב בו נוצרת חמצת בדם ומצבי רמות סוכר גבוהים מאוד בדם או מצבים של היפוגליקמיה - תת סוכר בדם.
דרכי מניעה: אבחון מוקדם של סוכרת וטיפול קפדני שלה ימנע את סיבוכיה.
הסכנה לאם: בעיות קיצוניות ברמות המלחים בדם, תרדמת.
הסכנה לעובר: מצוקה עוברית.
סימני אזהרה: השתנה מרובה, צימאון, תחושת רעב מוגברת, הזעת יתר, הכרה מעורפלת.