על שוויון הזדמנויות וחלומות אחרים
אני לא בא ממקום של בכי ומרמור על המצב של החברה הערבית, ממש לא. אני לא מבקש יחס מועדף או שונה. אני רק מבקש יחס שווה ככל האפשר. עם הניסיון שלי אני לא מוצא עבודה אפילו ככלכלן מתחיל. צבא? אתם חושבים שהשירות של אחי עזר לו?
במהלך השנה השנייה ללימודי תואר ראשון במנהל עסקים באוניברסיטה בטורונטו שבקנדה, התחלתי לעבוד בחברת "Robert Half Financial Group" ככלכלן - חברה נחשבת בישראל. עכשיו, אני עם הניסיון שלי אני לא מוצא עבודה אפילו ככלכלן מתחיל.
- אני כלכלן שעובד בחנות אופנה. למה?
- אני עורכת דין שכל כך רחוקה מהחלום שלה
החשיבה כאן חייבת להשתנות. החשיבה בקרב הציבור חייבת להשתנות, בקרב הארגונים, אחרת לעולם לא יהיה שוויון הזדמנויות. ולשם אני חותר, לשוויון הזדמנויות.
אני לא בא ממקום של בכי, של מרמור על המצב של החברה הערבית, ממש לא. אני לא מבקש יחס מועדף או שונה, אני מבקש יחס שווה ככל האפשר לטוב ולרע. אני חושב שכל אדם שווה למשנהו, וכך גם כל הזדמנות המגיעה ליהודי, נוצרי או מוסלמי צריכה להיות שווה.
אם משרד החינוך מברך אותי על התעודות המרשימות שעמלתי לקבלן ואני במשך 3 שנים לא מצליח למצוא עבודה בארץ, משהו מעבר לחוסר הניסיון עומד בדרכי. בקנדה אין לי אזרחות וקל יותר לקבל יחס תעסוקתי שווה לאחר.
הרבה אנשים יתרצו את אי הקבלה לעבודה בשירות הצבאי החסר. אז אני אחסוך לכם את התגובות ואשתף אתכם שאחי, לשעבר מתנדב בגולני, למד תכנות ועיצוב גרפי, בעל תיק עבודות מרשים, יושב בבית. אין הזדמנויות.
אני מבין את העוזבים
על מנת לעבות ולחזק את קורות החיים שלי, הניסיון והידע בתחום, אחרי התואר חזרתי לארץ ולקחתי שלושה קורסים מקצועיים על מנת שיהוו לי ערך מוסף. הקורס הראשון עסק בלימודי תכנות מקוונים, לאחריו לקחתי קורס לייעוץ השקעות וקורס "כלכלן פרקטי".
אנשים ללא תואר יכולים לעסוק במה שאני עוסק כיום, אז אני שואל את עצמי איך מתקדמים הלאה? במקום שבו זבן שלא מוכר לערבי בגלל מוצאו מקבל 70% תגובות תומכות ושתיקות כהסכמה, יש לבחון את המצב היומיומי בכדי לפתור את המצב התעסוקתי במשק.
יש מקומות בהם יותר קל לקבל במקביל למה שנתת. אם הוצאת תואר, קורסים מקצועיים, תעודות, תקבל משרה התואמת את כישורייך. אני אומר את זה ביגון גדול, כנראה שפה זה לא המקום, אני מבין את העוזבים.
אני סעד חלף, בעל תואר ראשון במנהל עסקים מאוניברסיטת טורונטו בקנדה ותעודת יועץ השקעות.
הפנייה של סעד ל-ynet הגיעה באמצעות עמותת "קו משווה", המסייעת לאקדמאים ערבים להשתלב בשוק התעסוקה במקומות עבודה הולמים לאתר העמותה .