שתף קטע נבחר

 
צילום: יאיר שגיא

מעצרים המוניים, החזרה לים. כך מגרשים בעולם

ארה"ב מגרשת מדי שנה כ-400 אלף מהגרים לא חוקיים, איטליה דוחפת את סירות האפריקנים בחזרה לארצותיהם ובצרפת משלמים כסף לצוענים כדי שיעלו על מטוס לארצות מולדתם. ישראל נערכת לגירוש המוני מסתננים, אך היא לא היחידה

סירות שנהדפות מהחוף, תשלום "שוחד" וזריקה ממטוסים - כך מגרשות מדינות העולם זרים: ישראל נערכת לגרש משטחה המוני מהגרים דרום סודנים וסופגת על כך ביקורת ציבורית. אולם, היא איננה היחידה שמנהלת מערכה נגד תופעת ההסתננות הבלתי חוקית. איך זה קורה בעולם המערבי? ynet יצא לבדוק.

 

גירוש הדרום-סודנים, כותרות אחרונות

משלחת מדרום סודן לארץ: "הסיכוי האחרון"

מצאו שפה משותפת: ברהט עושים כבוד לסודנים

בנחישות וברגישות. יום עם פקחי יחידת עוז

עוני, רעב ומלחמה. מה מצפה לדרום סודנים בבית?

 

תמונתה של נערה מליטה פניה בידיה התנוססה מעל כותרת העמוד הראשי של ה"וושינגטון פוסט". היידי מייה עומדת לסיים את לימודיה בתיכון, מאורע משמח בדרך כלל, אך היא אינה רוצה להזמין איש למסיבת הסיום. עבורה, הספירה לאחור לסיום התיכון משמעותה ספירה לאחור לגירוש לגוואטמלה, משם הביאה אותה אמה כשהייתה בת ארבע בלבד. נושא ההגירה הבלתי חוקית הוא סוגיה בוערת בארצות הברית, ובמיוחד בשנת בחירות, ממשל הנשיא ברק אובמה נתון ללחצים ונדרש לשפר את מדיניות ההגירה ולהתמודד עם מיליוני המהגרים החיים בארה"ב.

  

תסיים את התיכון ותגורש מארה"ב. היידי מייה שעלתה בגיל 4 מגוואטמלה עם אמה ()
תסיים את התיכון ותגורש מארה"ב. היידי מייה שעלתה בגיל 4 מגוואטמלה עם אמה

 

סיפורה העצוב של מייה, תלמידה מצטיינת שחלמה על קולג' יוקרתי ונאלצת לשוב למדינה שאותה היא איננה מכירה, הוא רק אחד מני רבים. על פי נתוני המחלקה לביטחון המולדת (DHS), ב-2010 חיו בארה"ב כ-10.8 מיליון מהגרים בלתי חוקיים. בין 2000 ל-2010 חלה עלייה של 27 אחוזים במספר המהגרים, ש-62 אחוזים מהם הגיעו ממכסיקו. אך לאחרונה פורסם כי המגמה התהפכה ויותר מכסיקנים חוזרים למולדתם מאשר אלה העוזבים לטובת השכנה העשירה מצפון.

 

ארה"ב: המהגרים חיים בפחד מפני הלשנה וגירוש

במהלך 2010 קבעו הרשויות האמריקניות שיא חדש וגירשו כ-400 אלף מהגרים לא-חוקיים.

מהנתונים הרשמיים עלה כי למעלה מ-195 אלף מתוכם - כמחצית מהמגורשים - הורשעו בביצוע פשע כלשהו, עלייה של כמעט 44 אחוזים מ-2009.

 

לעומת זאת, ב-2011 נכנסו 56,384 פליטים לארה"ב, בעיקר ממיאנמר, בהוטן ועיראק. באותה שנה הוענק מקלט רשמי ל-24,988 בני אדם בארה"ב. ל-9,550 בני אדם ששהו בחו"ל ניתן מקלט והוענקו להם מסמכים שאפשרו להם להיכנס לארה"ב.  

 

ממשל אובמה פועל זה תקופה ארוכה לאישור רפורמה בחוקי ההגירה בקונגרס - כפי שהבטיח הנשיא בקמפיין הבחירות שלו. אבל כמו בנושאים אחרים, אנשיו מתקשים להגיע להסכמות בין הרפובליקנים לדמוקרטים. בינתיים, מאות מיליוני דולרים כבר הועברו לחיזוק האכיפה לאחר חקיקה לתגבור פעילויות האבטחה בגבול ארה"ב-מכסיקו.

 

המהגרים הלא חוקיים בארה"ב חיים בפחד מתמיד מפני גירוש והלשנות מאז שהרשויות האמריקניות הקשיחו את מדיניות ההגירה בעקבות אירועי 11 בספטמבר 2001. חלקם מתקשה מאוד לקבל רישיון נהיגה, מסמך הזהות הבסיסי בארה"ב, וחלקם לא מקבל מספר ביטוח לאומי ולכן לא יכול לפתוח חשבון בנק.

 

רצח והתאבד. צייד המהגרים הניאו-נאצי מאריזונה ג'ייסון רדי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רצח והתאבד. צייד המהגרים הניאו-נאצי מאריזונה ג'ייסון רדי(צילום: רויטרס)

 

זה כמה שנים שבנמלי האוויר והים המרכזיים בארה"ב דורשים ממבקרים החייבים באשרת כניסה למדינה לספק טביעת אצבע ותמונה למאגר מידע לאומי שיאפשר לשלטונות ההגירה לאתר חשודים בפלילים או בטרור ולמנוע את כניסתם למדינה.

 

הגירוש שלא תראו בטלוויזיה

כתב ynet בוושינגטון, יצחק בן חורין, מציין כי האמריקנים כולאים מהגרים לא חוקיים בשדות תעופה או במעברי גבול ומגרשים אותם ללא כחל ושרק. להבדיל מהמצב בישראל, הרשויות האמריקניות לא מגרשות את המהגרים מול המצלמות ולעיני הציבור. כך מבצעי "ההסרה", כפי שמכנה זאת רשות ההגירה האמריקנית, אינם נראים ברחוב ולכן גם לא סופגים ביקורת כל כך קשה.

 

גירוש המהגרים לא נעשה בתיאום עם מדינות המוצא שלהם וארה"ב פשוט שולחת כל מהגר למדינה שהוא טוען שהגיע ממנה. בשל העובדה שלא מדובר בגירוש המוני אלא על בסיס אישי, אין צורך בתיאום בין הרשויות האמריקניות לבין מדינות באמריקה הלטינית, כמו מכסיקו לדוגמה.

 

בעוד בישראל מתנהל ויכוח ציבורי סביב גירושם של ילדים לעובדים זרים שנולדו בישראל, הרי שבארה"ב הבעיה נפתרה. התיקון ה-14 לחוקה קובע כי לכל תינוק שנולד במדינה ניתנת אזרחות אמריקנית באופן אוטומטי. בגיל 21 אותו ילד יכול לבקש להעניק אזרחות להוריו. לא יהיה קל לשנות זאת, שכן לא די ברוב רגיל בקונגרס. כל שינוי של תיקון לחוקה מחייב רוב של שני שלישים בבית הנבחרים ובסנאט.

 

אחד ממקרי המבחן המפורסמים היא מדינת אריזונה, שחולקת גבול ארוך עם מכסיקו. לפני שנתיים עוררה מושלת אריזונה ג'אן ברואר סערה ציבורית גדולה לאחר שחתמה על חוק מחמיר נגד מהגרים לא-חוקיים, שמבקריו טוענים כי הוא מעודד אפליה משטרתית על רקע גזעי. החוק מאפשר למשטרה לחקור ולעצור כל אדם במדינה שבדרום-מערב ארה"ב, במקרה של חשד כי הוא מהגר לא חוקי, גם אם אינו חשוד בביצוע פשע. בנוסף, כל אדם שעשוי להיראות כמהגר לא חוקי נדרש לשאת עמו מסמכים מזהים המוכיחים כי הוא אזרח, תושב או תייר.

 

ישראל מנהלת מערכה נגד המסתננים הזרים. גן לוינסקי  (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
ישראל מנהלת מערכה נגד המסתננים הזרים. גן לוינסקי (צילום: ירון ברנר)

 

אריזונה התפרסמה גם בזכות השריף הקולני של מחוז מריקופה ג'ו ארפאיו, שידוע בעמדותיו הקשוחות והבוטות נגד מהגרים, כמו גם בפעילותו להוכיח שאובמה לא נולד בארה"ב. הוא מחשיב עצמו ל"שריף הקשוח ביותר בארה"ב" והדבר זוכה לאישור מהרשויות הפדרליות: משרד המשפטים ניהל חקירה ממושכת שבסופה קבע שמשרדו פועל בניגוד לחוקה ברדיפתו אחר היספאנים ובהשתקת מתנגדיו. בנוסף קבע בית המשפט כי התנאים בבתי הכלא במחוז מפרים את זכויותיהם החוקתיות של האסירים לטיפול רפואי. חרף המחלוקות, נראה שהתושבים מרוצים מהשריף - הוא נבחר חמש פעמים.

 

"חוק החלום" נגד "חוק הכוכבים"

אדם אחר שהעלה את הנושא לסדר היום, אך מהצד השני, הוא העיתונאי זוכה פרס הפוליצר, חוסה אנטוניו ורגס, בן 30. במאמר ב"ניו יורק טיימס" בשנה שעברה, התוודה העיתונאי הנחשב כי הוא למעשה מהגר לא חוקי - בגיל 12 הוא נשלח מהפיליפינים לסבתו שבארה"ב, מצויד במסמכים לא חוקיים. בגיל 16 גילה זאת כשביקש להוציא רישיון נהיגה, ומאז נדרש לסכור את פיו.

 

"אנחנו לא תמיד מי שאתם חושבים שאנחנו", כתב ורגס על המהגרים הבלתי חוקיים, "חלק קוטפים את תות השדה שלך או שומרים על ילדיך. אחרים בבית ספר תיכון ובקולג', וחלק כותבים מאמרי חדשות שאתם קוראים. אני לא יכול יותר לברוח. אני מותש. אני לא רוצה את החיים האלו יותר", כתב ורגס, שהודה שיציאתו מהארון הייתה קלה יותר מאשר ההודאה במעמדו הבלתי חוקי.

  

ובחזרה למייה בת ה-18, תלמידת התיכון שמסיבת הסיום שלה היא גם האות לגירושה. שתי יוזמות חדשות בקונגרס עשויות לפתור את מצוקתם של אחרים כמוה. הדמוקרטים מבקשים להעביר את "חוק החלום" שיסלול את הדרך לאזרחות למי שנכנס למדינה באופן לא חוקי כקטין ויאפשר לו להיות אזרח אם סיים לפחות שנתיים בקולג' או בשירות צבאי. יוזמה רפובליקנית בשם "חוק הכוכבים" תעניק למהגרים לא חוקיים הזדמנות לסיים את לימודיהם בקולג' ולקבל מעמד של תושב קבע.

 

מהגרים שגורשו בסירותיהם ללוב נעצרו וסבלו מהתעללויות (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מהגרים שגורשו בסירותיהם ללוב נעצרו וסבלו מהתעללויות(צילום: EPA)

 

אך החוקים האלה, אם יעברו, מגיעים מאוחר מדי עבור מייה. היא הגישה בקשה מיוחדת לרשות ההגירה, גדושה בשבחים ממוריה ומכריה האמריקנים, שהופתעו לשמוע כי היא מהגרת לא חוקית. הבקשה נדחתה, והיא תגורש מיד לאחר טקס הסיום.

 

חיים חדשים ביבשת הישנה? לא כל כך מהר

ומה קורה ביבשת הישנה? שם, באירופה, הייאוש של המהגרים הלא חוקיים לא נעשה יותר נוח. בדו"ח חדש שפרסם היום (יום ד') "אמנסטי אינטרנשיונל", האשים ארגון זכויות האדם את ממשלות אירופה בדאגה יתרה לשמירה על גבולותיהן על חשבון שמירה על חיי אדם. ב"אמנסטי" טוענים כי מדינות אירופה מסכנות לעתים קרובות את המהגרים על ידי מיקור חוץ של הביטחון לאורך גבולותיהן.

 

"היום, אירופה אינה מצליחה לקדם ולכבד את זכויות המהגרים, מבקשי המקלט והפליטים", מסר ארגון זכויות האדם הבינלאומי. "עוינות גדולה שוררת כלפי המהגרים ולעתים קרובות, מקרי התעללות רבים לא מדווחים".

 

במהלך העשור האחרון, כך נכתב בדו"ח "אמנסטי", מדינות אירופיות הגבירו את מאמציהן כדי למנוע כניסה של מהגרים מאפריקה שמגיעים ליבשת בסירות ונוקטות אמצעי אכיפה לא רק בשטחן אלא גם בשטח מדינות אחרות או בלב ים.

 

על פי הדו"ח, בכמה מקרים שאירעו בשנה שעברה "דחפה" איטליה מהגרים בחזרה ללוב, שם הם נעצרו ועברו התעללויות. ב"אמנסטי" גם טוענים כי בסביבה שבה קיימת מעט מאוד שקיפות בנושא הטיפול במהגרים הלא חוקיים, מתבצעות הפרות זכויות אדם לאורך חופי אירופה וגבולותיה, מבלי שהאחראים להפרות נותנים את הדין על מעשיהם ונענשים.

 

מעצר שוהים בלתי חוקיים באילת

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בשנת 2011, לפחות 1,500 בני אדם, בהם נשים וילדים, טבעו במי הים התיכון בעת שניסו להגיע ליבשת אירופה. לפי "אמנסטי", ניתן היה למנוע כמה ממקרי המוות אם כוחות החילוץ היו נשלחים לאזור במהירות גדולה יותר.

 

"עבור האיחוד האירופי, חיזוק גבולות היבשת גובר בבירור על הצלת חיי אדם", אמר ניקולס בגר, מנהל "אמנסטי" באירופה. לדבריו, "בניסיון לרסן את ההגירה הבלתי חוקית, הגבירו מדינות אירופה את בקרת הגבולות מעבר לתחומי היבשת מבלי להתחשב במחיר האנושי. הרחק מעין הציבור, צעדים אלה מעמידים אנשים בסכנה חמורה". 

 

צרפת העלתה אלפי צוענים על מטוסים לרומניה ובולגריה

במהלך כהונתו כנשיא צרפת פתח ניקולא סרקוזי בהליכי גירוש נגד כ-2,000 צוענים לרומניה ולבולגריה, אף על פי שממשלת רומניה הביעה חשש שפעולות מסוג זה יעודדו שנאת זרים בצרפת. הליך גירושם של הצוענים בוצע בשני שלבים, ובמהלכו שולמו 300 אירו לאדם בוגר ו-100 אירו לקטין שיסכימו לעזוב את צרפת מרצון. במקביל, סרקוזי הכריז על שורת צעדים נגד קהילות המהגרים השונות, בהם שלילת אזרחות למהגרים שתוקפים שוטרים. 

 

גירוש הצוענים מצרפת גרר ביקורת ציבורית חריפה בצרפת ומחוצה לה לפני שנתיים, ואחד מחברי ממשלת השלטון של סרקוזי (UMP) אף השווה את הגירוש לפעולות משטר וישי בימי הכיבוש הנאצי. שר החוץ הרומני אמר בתגובה כי הוא "חושש מהסיכונים של צעדים פופוליסטיים ומעלייה בשנאת זרים בתקופת משבר כלכלי".

  

פינוי בכוח של מהגרים לא חוקיים בקאלה שבצרפת (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פינוי בכוח של מהגרים לא חוקיים בקאלה שבצרפת(צילום: AFP)

 

בעקבות ביקורת קשה שמתח האיחוד האירופי על ארמון האליזה וממשלת צרפת, קיבלה צרפת את דרישות אירופה לפרסם צו גירוש כתוב ולהעניק לצוענים את האפשרות לערער על ההחלטה לגרשם. 

 

ארץ המגף בועטת במהגרים החוצה

בשנת 2008 הכריזה איטליה על מצב חירום בשל נהירתם של מהגרים בלתי-חוקיים למדינה. קו החוף הארוך של איטליה וקרבתה לאפריקה הופכים אותה לאטרקטיבית במיוחד עבור אלפי אפריקנים, המעוניינים להיכנס ליבשת אירופה. במהלך כל שנה מדווחים כלי התקשורת באיטליה ובעולם על מקרים רבים, שבהם המוני מהגרים שמו נפשם בכפם והפליגו אל חופי איטליה בספינות רעועות ועמוסות אדם לעייפה. 

 

בעקבות מהפכות העולם הערבי, נהרו לאיטליה אלפי מהגרים ממצרים, תוניסיה ולוב - רובם הגיעו לאי למפדוזה שנמצא לא הרחק מחופי אפריקה. הרשויות בלמפדוזה התריעו כי הן מתקשות להתמודד עם הזרם החריג של המהגרים. בעקבות המצב, הכריז ראש ממשלת איטליה דאז סילביו ברלוסקוני על מצב חירום שבמסגרתו העניק לרשויות ההגירה במדינה סמכויות עוקפות ביורוקרטיה, בדיוק מהסוג שעליו התריע "אמנסטי" בדו"ח שלו שפורסם היום.

  

סמכויות אלה אפשרו לאנשי ההגירה לנקוט צעדים תקיפים יותר נגד המהגרים, ואף למנוע מסירות המגיעות למשל מתוניסיה לעגון בחוף. איטליה דרשה בנוסף כי האיחוד יכנס דיון חירום על מנת לגבש תוכנית תגובה, ולהציב סירות סיור מול חופי תוניסיה על מנת לבלום את המבקשים להגר. 

 

גרמניה הלכה לקראת המהגרים והודתה בכישלונה

לפני חמש שנים אישר הבית התחתון של הפרלמנט בגרמניה חקיקה שתאפשר לאלפי מהגרים בלתי חוקיים להישאר בתוך גבולות המדינה, בתנאי שיוכלו למצוא מקום עבודה קבוע. החוק היה תוצאה של דיונים ממושכים שנמשכו שנים ודנו בשאלה כיצד ניתן להטמיע בהצלחה כ-15 מיליון תושבים ממוצא זר המתגוררים בגרמניה.

 

קיבלו כסף כדי לעזוב את צרפת מרצון. הפגנת צוענים במרסיי נגד סרקוזי (צילום: AP) (צילום: AP)
קיבלו כסף כדי לעזוב את צרפת מרצון. הפגנת צוענים במרסיי נגד סרקוזי(צילום: AP)

 

גירוש כמו בימי משטר וישי? "סרקוזי בנו של פטן" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
גירוש כמו בימי משטר וישי? "סרקוזי בנו של פטן"(צילום: AFP)

 

על פי ההסכם שאישר הפרלמנט בברלין, 100 אלף מהגרים שבקשותיהם לקבל מקלט מדיני בגרמניה נדחו, יקבלו אישור עבודה. אם יצליחו למצוא עבודה קבועה תוך שנתיים, הם יזכו באפשרות להישאר בגרמניה לפרק זמן בלתי מוגבל.

 

אך למרות ניסיונות גרמניה ללכת לקראת המהגרים הלא חוקיים, הקנצלרית אנגלה מרקל הודתה לפני שנתיים כי מודל הרב-תרבותיות לאינטגרציה בגרמניה "נכשל לחלוטין". לדברי מרקל, יש לדרוש מהמהגרים להשתלב בחברה, בין השאר על ידי מחויבות ללמוד גרמנית - ולא רק לאפשר להם זאת, כפי שנעשה בעבר. עם זאת, הבהירה מרקל כי האיסלאם "מהווה חלק" מגרמניה המודרנית.

 

סקר מקיף שפורסם באותו שבוע שבו נאמרו דבריה של מרקל העלה כי יותר משליש מהגרמנים תומכים בהשבת מהגרים - שחלקם חיים בגרמניה יותר מ-40 שנה - לארצות מוצאם. אחד מכל עשרה גרמנים, העלה הסקר, כמה ל"פירר", מונח השמור בגרמניה לרייך השלישי, ומסמל "מנהיג חזק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נבעטים הביתה. סירת מהגרים באי האיטלקי למפדוזה
צילום: EPA
גבול ארוך עם מכסיקו. אריזונה
צילום: AFP
הבטיח רפורמה בחוקי ההגירה. אובמה
צילום: AFP
גירש את הצוענים במטוסים. סרקוזי
צילום: AP
"הרב-תרבותיות נכשלה". מרקל
צילום: רויטרס
חוקקה חוקים שעודדו אפליה משטרתית על רקע גזעי? מושלת אריזונה ברואר
צילום: רויטרס
העניק לרשויות ההגירה סמכויות עוקפות ביורוקרטיה. ברלוסקוני
צילום: AP
מומלצים