מלכודת ירוקה: במקום לרסס תותים, זורעים חיטה
אם אתם רואים בזיליקום בערוגת עגבניות או צמחי נוי באמצע חלקות גפנים - אל תתפלאו. "צמחי מלכודת" בחקלאות אורגנית, מושכים אליהם מזיקים וכך מונעים פגיעה בגידולים. רגע לפני הריסוסים, קבלו טיפים שיעזרו לעבור את הקיץ בשלום
עוד על חקלאות אורגנית - בכלכלה ירוקה :
- מנאס"א למזון האורגני: האם האוכל שלכם מסוכן? מלחמה ביולוגית - גרסת המלפפונים
- אורגני זה לא רק ירקות: מדריך אורגני לגבינות
בתקופה זו של השנה, עם התחממות הלילות, אוכלוסיות המזיקים מתחילות לשגשג. החקלאים הגדולים נאלצים להתמודד עם בעיות אלה בהקפים גדולים, אך גם המגדלים הקטנים ומגדלי הערוגות הביתיות נאלצים להתמודד עם אותן הבעיות: המזיקים שבאים לכרסם לנו את התוצרת.רגע לפני שאתם יוצאים עם הריסוסים - לפניכם כמה טיפים שיעזרו לכם לעבור את הקיץ בשלום.
מחקרים שערכה ד"ר רקפת שרון, אקו-אנטומולוגית במעבדה לאקולוגית מזיקים במו"פ צפון, מעידים כי צמחי מלכודת יכולים להוות פתרון אקולוגי יעיל בכרמים, בשטחי ירקות וצמחי תבלין. כך למשל, שיח אברהם, שמשמש בגינון ציבורי לגדרות חיות, יכול לשמש כצמח מלכודת לציקדה - שמעבירה מחלה קשה בגפן יין ושטרם נמצא לה טיפול יעיל.
לא רק לחקלאים אורגנים
גם בירקות נעזרים בטכניקה זו מול מזיק נפוץ מאוד בחקלאות, העושה נזק רב למגוון פירות וירקות: ה"תריפס". מזיק זה נמשך במיוחד לפריחת צמח הבזילקום. בהתאם, מומלץ בחלקות אורגניות של פלפל או של עגבנייה, לשתול כמה צמחי בזילקום, לאפשר להגיע לפריחה ובכך להפנות חלק גדול מן התריפסים אל פרחי הבזילקום במקום אל גידול המטרה.
דוגמה אחרת היא החיטה - שיכולה לשמש כצמח מלכודת ל"אגרוטיס", סוג של עש מזיק, בשדות של תותי שדה. יש לשתול את החיטה כשבוע לפני שתילת התות. בנוסף נמצא, שכאשר מגדלים פלפלי צ'ילי יחד עם תירס - אוכלוסיות כנימות העלה נמוכות יותר באופן מובהק.
גם צמחים ממשפחת המצליבים כמו כרוב, כרובית וברוקלי - יכולים לשמש כצמח מלכודת לעשי הלילה, שנמשכים אליהם. כך נעודד לשתול בערוגות אורגניות של עגבניות ופלפל, כמה צמחי כרוב שימשכו את נקבות העש להטיל את ביציהן על גביהם, והזחלים יאכלו את עלי הכרוב במקום את עלי העגבניה.
למרות פשטותו של הרעיון, ואולי דווקא בגלל זה, בפועל זה לא כל כך פשוט. מלכודות הצמחים דורשות השקעת זמן לגידול שלהן ולטיפול ובקרה צמודים. יש לדייק במינון של צמחי המלכודת, שכן ריכוז גבוה מדי של צמחים יכול לגרום לגידול מהיר והתבססות של אוכלוסיית המזיק ולנדידה אקראית, כתוצאה מהצפיפות, של חלק מהאוכלוסיה אל גידול המטרה.
נכון להיום, לא קיים עדיין מנגנון מסודר ליישום התחום.הדבר תלוי בסוג גידול המטרה, אזור הגידול, טמפרטורה, טופוגרפיה ומשתנים סביבתיים ואישיים נוספים. בחלקות הגדולות והמסחריות אין מנוס מלהמשיך ולעסוק במחקר ופיתוח. בגינה הביתית, לעומת זאת, מומלץ לכל אחד לנסות בקטן, צמחי מלכודת מוכרים על ידי טכניקה של ניסוי, תהייה וטעיה.
כך, גם אם תזכו ליבול מופחת, תזכו להחשף לנפלאותיה של המערכת האקולוגית. וטיפ קטן- תנו לילדכם להיות אמונים על הניסוי. לא רק שהם נהנים מכך אלא שבדרך אנו מכשירים לעצמנו, את הדור הבא.
אז נכון שלא מדובר ב"תרופת פלא" שפותרת את כל הבעיות, אך מדובר בטכניקה שמהווה נדבך נוסף בצורך שלנו לשמור על איזון אקולוגי. לא מדובר במשהו שהוא נחלת החקלאים האורגנים בלבד, אלא מתאים לכולם. לפני שמשתמשים בכימיקלים, כדאי לנסות את הדרך הטבעית, זו שמחד תשמור לנו על היבול, ומאידך, לא תזיק לבריאותנו.
הכותבת היא מנכ"ל הארגון לחקלאות אורגנית וחוקרת בבית הספר למנהל עסקים ב-MIT ארה"ב. תודה לגלעד מרק, מדריך גני הירק של הארגון לחקלאות אורגנית עלהעזרה בהכנת הכתבה