שתף קטע נבחר
 

בנק ישראל נגד שר השיכון: לא חסרות דירות

נתוני בנק ישראל סותרים את טענות שר השיכון וראש הממשלה בדבר המחסור בדירות. "אין בסיס לטענה שחסרות 100 אלף דירות", אומר בכיר בבנק ומוסיף "קצב הבנייה הנוכחי מספיק". שר השיכון בתגובה: "בנק ישראל מאשר שוב את הנתונים החיוביים לפיהם המחסור בהיצע הדירות מצטמצם"

בנק ישראל מעמיד נתונים משלו כנגד הצהרות הממשלה והקבלנים. הבנק המרכזי פרסם מחקר שלפיו המחסור בדירות נע בתווך שבין 7,500 ל-40 אלף דירות ובכל מקרה לא עומד על רמות הקרובות ל-100 אלף כפי שטענו בעבר ראש הממשלה, שר השיכון ונשיא התאחדות הקבלנים.

 

הקרב על האשראי לקבלנים

 

"אם הופרחו מספרים של 100 אלף דירות אז לא חסרות 100 אלף דירות", אמר ל-ynet ד"ר קובי ברוידא, כלכלן בכיר במחלקת המחקר של בנק ישראל, שהיה מופקד על עריכת המחקר. "החוסר נע בתווך שבין 7,500 ל-40 אלף דירות".

 

שאלת החוסר בדירות הפכה בשנתיים האחרונות לסוגיה פוליטית נפיצה, בעקבות התייקרות הדירות והמחאה החברתית שהתעוררה בעקבותיה. ההאטה בקצב הבניה מאז שנת 2001, אותרה כאחד הגורמים העיקריים לזינוק של מחירי הדיור בעשרות אחוזים בשנים 2008-2010, כאשר מספר הדירות החדשות שנכנסו לשוק מדי שנה, היה נמוך ממספר משקי הבית החדשים שנוצרו.

 

לאחרונה, הפכה הסוגיה גם לסלע מחלוקת בין בנק ישראל לגורמים בממשלה. שר השיכון ושר האוצר מפעילים לחצים על נגיד בנק ישראל, להקל על מצוקת האשראי של הקבלנים. נגיד בנק ישראל אינו מעוניין בצעד זה, שכן הוא חושש מפני תרחיש שבו ייבנו יותר מדי דירות, המחירים יירדו מהר מדי, הקבלנים יקלעו למצוקה שלא תאפשר להם לפרוע את חובותיהם לבנקים והמערכת הבנקאית בארץ תיקלע למצב דומה לזה ששרר בארה"ב ב-2008 וששורר כיום בספרד, כאשר התפוצצות של בועת נדל"ן גרמה להתרסקות בנקים ולמשבר כלכלי בכל ענפי המשק.

 

במסגרת המאמצים של בנק ישראל לשמור על מידתיות בטיפול במצב מחירי הדירות בישראל, מתעקשים בבנק לרסן את תכניותיו של שר השיכון, אריאל אטיאס, להגביר את קצב בניית הדירות בישראל לרמות של מעל ל-50 אלף דירות בשנה. העמדת נתונים עצמאיים של בנק ישראל בדבר כמות הדירות שחסרה למשק, היא צעד שננקט במסגרת המאמצים הללו.

 

בבנק ישראל נערך אומדן למגמה הרב-שנתית של תוספת הדירות הנדרשת במגזר היהודי, בהתחשב בגידולה של האוכלוסייה ובשינויים בהרכב הגילאים שלה. לפי האומדן, למשק דרושה תוספת של 40 אלף דירות לשנה, נכון לשנת 2010 ועד 2019 התוספת הדרושה תרד ל-36 אלף דירות.

 

המחלוקת בין בנק ישראל לשר השיכון נוגעת לשאלה, מהו החוסר המצטבר בדירות? לטענת בנק ישראל, אמנם מאז שנת 2000 המשק מייצר 10 אלפים דירות פחות ממה שדרוש לאוכלוסייה בהתאם לגידול הטבעי ולהרכב הגילאים. עם זאת, בבנק טוענים כי טעות היא לספור את הפער המצטבר מאז שנת 2000 ולקבוע שחסרות 100 אלף דירות למשק.

 

לטענת כלכלני הבנק, הירידה במחירי הדירות בישראל בין השנים 2000-2007 משקפת ירידה בביקוש לדירות בקרב האוכלוסייה שאינה באה לידי ביטוי בקצב הגידול של משקי הבית. "השוואת הצרכים להתחלות הבנייה מטה כלפי מעלה את אומדן המחסור בדירות משום שההיצע מגיב לעליית הביקושים לא רק דרך התחלות הבנייה, אלא גם דרך אכלוסן של דירות ריקות, פיצול דירות ועוד". כלומר, בבנק טוענים כי לא רק התחלות בנייה חדשות מספקות מענה לביקושים, אלא גם דירות שעמדו ריקות ודירות שפוצלו.

 

בשיחה עם ynet טוען עורך המחקר ד"ר ברוידא כי קשה לעמוד את היקף הדירות הריקות ובוודאי שלא ניתן להעריך בדיוק כמה דירות פוצלו שכן מדובר בפעילות בלתי חוקית ברובה, אך ניתן לומר באופן כללי כי כאשר המחירים יורדים, כפי שירדו בין השנים 2000-2007, משמעות הדבר היא שאין מחסור בדירות, למרות הירידה בקצב הבנייה. "כדי לחשב מחסור זה יש לסכום את הפער בין הצרכים לבין היקף ההתחלות רק מנקודת הזמן שבה המלאי הקיים יחד עם היקף ההתחלות לא הספיקו כדי לענות על הצרכים, כלומר נוצר מחסור שלחץ לעליית מחירים", נכתב במחקר של בנק ישראל.

 

ברוידא מעריך את המחסור המצטבר בטווח שבין 7,500 דירות ל-40 אלף דירות. "אין בסיס לטענה שחסרות 100 אלף דירות", הוא אומר. "כדי לקבל את זה צריך למדוד את הפער משנת 2000, זה לא מסתדר עם ירידות המחירים עד 2007. צריך לזהות איפה התחיל המחסור. יש אינדיקציה אחת שזה התחיל ב-2005 ואינדיקציה נוספת שזה קרה בין 2005-2007".

 

לדבריו, קצב הבנייה הנוכחי עומד על כ-37 אלף דירות וקצב זה אמור לכסות בשנים הקרובות על המחסור המצטבר ולענות על הצרכים הנוכחיים, בהתחשב בכך שמחסור של 40 אלף דירות הוא ההערכה הפסימית ביותר. ההערכה שמספקת היום מחלקת המחקר של בנק ישראל, לצד הערכות קודמות של הבנק אודות הגורמים למצוקת האשראי של הקבלנים מלמדים כי בבנק ישראל יתמידו בסירובם לספק הקלות אשראי לקבלנים וימשיכו לעמוד על כך שקצב הבנייה הנוכחי יישמר ולא יגדל.

 

שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס אמר בתגובה, כי "בנק ישראל מאשר שוב את הנתונים החיוביים לפיהם המחסור בהיצע הדירות מצטמצם. נתונים אלה נובעים מגידול של קרוב ל-50% בהתחלות הבנייה לשיא של למעלה מעשור ומשיווקי הקרקעות למגורים שעמדו בשנת 2011 על רמתן הגבוהה ביותר מאז 1997. אנחנו נמשיך לפעול באותה דרך להגדלת שיווקי קרקעות למגורים ולמתן פתרונות דיור לזוגות צעירים לטובת הוזלת מחירי הדירות".

 

בהודעת שר השיכון צוין, כי לפי ניתוחי משרד הבינוי והשיכון המתבססים על נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, אמדן הביקוש הכללי למגורים בשנים האחרונות עומד על כ-40 אלף דירות בשנה. זאת, לפי תוספת משקי הבית בשנים האחרונות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר השיכון רוצה 50 אלף דירות בשנה
צילום: גיל יוחנן
בבנק ישראל חוששים מהתפוצצות בועה
צילום: עטא עוויסאת
מומלצים