שתף קטע נבחר

 

בג"ץ: שימוש בעייתי בגופות שמוצגות בתערוכה

התערוכה שעוררה סערה בכל מקום בעולם שבו הוצגה הגיעה גם לאולם בית המשפט הישראלי, שם קבעו השופטים כי "אין מדובר בעבירות פליליות" והגדירו את הסוגיה כצרכנית

לתערוכת הגופות ("BODIES") יש השלכות ערכיות ומוסריות, כך קבע אמש (ד') בג"ץ, בתשובה לעתירה נגדה. הוא הדגיש כי יש לבחון את הדברים מנקודת מבט צרכנית ודחה את הדיון עד אשר הממונה על הגנת הצרכן יקבל את תגובת מפיקי התערוכה לדברים. התערוכה פתוחה לקהל בתל אביב עד סוף חודש אוגוסט. 

 

בתערוכה מוצגות גופות אדם שעברו הליך שימור, במצבים שונים, ותוך מתן דגש להיבטים פיזיולוגיים וביולוגיים בחיי האדם. "על פני הדברים, נראה שהצורה בה נעשה שימוש בגופות היא בעייתית ויש לה השלכות ערכיות ומוסריות", קבעו שופטי בג"ץ, עדנה ארבל, חנן מלצר ואורי שוהם.

 

למרות זאת, ובעקבות עמדת המדינה שיש קושי למצוא את המסגרת המשפטית המתאימה כדי למנוע את התערוכה, וכי "אין מדובר בעבירות פליליות", החליטו השופטים לדחות את הדיון. העתירה הוגשה על ידי עו"ד דוד שונברג נגד היועץ המשפטי לממשלה, מפכ"ל המשטרה, סגן שר הבריאות ומפיקי התערוכה. 

 

מטרת התערוכה, על פי המציגים, היא "לגלות ולחשוף את המבנה האנטומי של גוף האדם ותפקודו במעין שיעור יחיד במינו" וכן "הגברת הערנות למצב בריאותו ולחשיבות אימוץ אורח חיים בריא". אלא ששורה ארוכה של ארגונים מתנגדת לקיומה מנימוקים דתיים ומטעמים של כבוד האדם.

 

בספטמבר 2010, קבע בית המשפט העליון בצרפת כי התערוכה אינה חוקית ואסר על קיומה העתידי, זאת לאחר שקיבל עתירה של ארגוני זכויות אדם נגד המארגנים. בכך הפכה צרפת למדינה הראשונה בעולם שעושה כן. בהחלטתו, הסתמך בית המשפט על סעיף בחוקה שקובע כי "כבוד גוף האדם אינו מסתיים עם המוות, וגופת המת חייבת לקבל יחס מכובד והוגן", וקבע כי תערוכה מסחרית שמציגה גופות אדם אינה עומדת בסטנדרטים אלו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתוך תערוכת הגופות
צילום: באדיבות התערוכה
"השלכות ערכיות ומוסריות"
צילום: באדיבות התערוכה
מומלצים