שתף קטע נבחר

 
צילום: יאיר שגיא

ישראלים באפריקה: אתם לא מבינים את הסודנים

אנשי עסקים ששוהים בדרום-סודן מספרים שהתדמית השלילית שנוצרה למגורשים מוטעית: "לא תראו פה תקיפות נשים, הם שומרי חוק". סכנה של ממש ברוב השטח אין, הם מציינים, אבל תנאי המחיה מחרידים. ויש להם גם הצעה לממשלת ישראל

דברים שרואים מג'ובה לא רואים מכאן: על-רקע המשך מבצע הגירוש של אזרחי דרום סודן מישראל, מתקשים אנשי עסקים מישראל ששוהים במדינה האפריקנית לחזות במראות שאותם הם מכנים "קשים". אחד מאותם אנשי עסקים אמר כי "הם מאוד מאוכזבים מהגירוש, פחות מהמהות ויותר מהדרך. הם מדברים על ההתבטאויות של השר אלי ישי ושואלים מדוע מדינת ישראל מגרשת אותם".

 

גירוש הדרום סודנים - דיווחים אחרונים ב-ynet:

נציגי דרום סודן בארץ: רוצים לקלוט, זו לא הדרך

פעולה אחרונה: ילדי סודנים מהשומר הצעיר יגורשו

מצאו שפה משותפת: ברהט עושים כבוד לסודנים  

 

אתמול נחתה בישראל משלחת של ארבעה בכירים דרום סודנים, שאמורה לתאם את עזיבתם המסודרת של המסתננים. הישראלים ששוהים בבירת המדינה שהכריזה על עצמאותה בשנה שעברה, מספרים כי ל-1,500 המסתננים שצפויים להיות מגורשים יהיה מאוד קשה למצוא עבודה בארצם.

 

מיכאל מן משמש כיועץ לבכירי הממשל הדרום סודני ומקדם עבורם פרויקטים שעוסקים בין היתר בתעשייה, מסחר, חקלאות וחינוך. מן מתגורר בעיר הבירה והתעדכן באחרונה בתהליך מעצר הזרים שמבצעת רשות האוכלוסין וההגירה. לדבריו, בכירי הממשל מוטרדים מאוד מגל המעצרים, אך חשים בעיקר אי-נוחות נוכח העובדה "שבישראל נוצרת בעיה בגלל הדרום סודנים".

 

"כבר שבוע לא ראיתי מכונית עם דגל ישראל". דרום סודן, השבוע (צילום: מיכאל מן גולדמן) (צילום: מיכאל מן גולדמן)
"כבר שבוע לא ראיתי מכונית עם דגל ישראל". דרום סודן, השבוע(צילום: מיכאל מן גולדמן)

 

"קשה להם מאוד לראות אנשים אזוקים" (צילום: מיכאל מן גולדמן) (צילום: מיכאל מן גולדמן)
"קשה להם מאוד לראות אנשים אזוקים"(צילום: מיכאל מן גולדמן)

 

על ביקור המשלחת האפריקנית בישראל מספר מן כי "המטרה שלהם היא לשכנע את האזרחים לחזור מרצונם. קשה להם מאוד לראות אנשים אזוקים והם רוצים לחסוך את זה מהם כמה שאפשר. הבעיה היא שלרוב האנשים כאן אין עבודה וכשאין עבודה אין כסף ולכן אין להם גם מה לאכול ואז הבעיה נותרת בעינה".

 

איש עסקים ישראלי נוסף ששוהה גם הוא בבירה ג'ובה מספר כי התגובות של המקומיים בעקבות מבצע הגירוש אינן נעימות. לדבריו, "זה כואב להם מאוד. אני פה כבר שבוע ולא ראיתי מכונית אחת עם דגל ישראל. זה משהו שלא קרה לי כבר שנים".

 

"לרוב האנשים כאן אין עבודה" (צילום: מיכאל מן גולדמן) (צילום: מיכאל מן גולדמן)
"לרוב האנשים כאן אין עבודה"(צילום: מיכאל מן גולדמן)

 

בקרב הדרום סודנים בישראל ובארגוני הסיוע מזהירים מהמצב הבלתי יציב במדינה הטרייה, אבל לדברי מן "פרט לאזור הגבול עם סודן אין סכנה מאלימות בכל שטח דרום סודן. יחד עם זאת, לפי דו"ח האו"ם 50% מתושבי המדינה סובלים חרפת רעב בהיעדר כסף ומקורות מזון עצמאיים. וכל זה עכשיו, בעונת הגשמים. תדמיינו מה יקרה החל מחודש ספטמבר כשתגיע עונת היובש". רק כ-5 אחוזים מתושבי המדינה, הוא מזכיר, מחזיקים כסף בכיס בהיותם סוחרים או עובדי מדינה.

 

"אנשים הולכים ברגל ברחבי העיר ג'ובה, שהיא בגודל של תל אביב, כי אין להם חמישה שקלים לנסיעה. אנשים, בעיקר ילדים, מתים ממלריה ומצהבת כי אין להם כסף לנסוע לבית החולים הקרוב, ואם גייסו הלוואות מבני משפחה לנסיעה אין להם כסף לקנות תרופות כי אין כאן קופת חולים. למי שגר במדינה מפותחת קשה לקלוט את גודל המצוקה".

 

תעזרו להם לעזור לנו

שני אנשי העסקים הישראלים סבורים שממשלת ישראל יכולה לסייע למסתננים במציאת מקום עבודה במדינתם. מן מספר כי הציע לממשל המקומי לפנות למשרד החוץ הישראלי בבקשת סיוע ביצירת מקומות תעסוקה. "ישראל מפורסמת מאוד בידע שלה בחקלאות, ואם יקימו פה למשל חברה חקלאית, יהיה לאזרחים היכן לעבוד ואז מהגרי העבודה יחזרו מרצונם, מבלי שישראל תצטייר כמדינה אכזרית".

 

איש העסקים השני הוסיף כי "בהשקעה כספית מינימלית מדינת ישראל מסוגלת להקים פה כפר או שניים ולהכשיר את התושבים בעבודות חקלאות. להחזיק אותם בארץ,

לדאוג להם לאוכל, עבודה ובריאות זה יעלה הרבה יותר ויצטייר פחות טוב". שני אנשי העסקים מציינים כי בדרום סודן אין היערכות מסוימת לקליטת המהגרים.

 

השניים מספרים כי מנקודת מבטם, יש פער משמעותי בין התנהגותם הרגילה של הדרום סודנים לבין האופן שבו הם מצטיירים בציבוריות הישראלית. לדברי מן, "מדובר במדינה שבה לא קיים יחס מפלה בין נשים לגברים. לא תראו פה תקיפות נשים או הדרת נשים. אני חי איתם ומכיר אותם ואני מתפלא שדווקא כלפיהם נוצר העליהום הזה".

 

מן הוסיף כי "לדעתי, רוב הישראלים לא מבינים מה זה דרום סודן. הם בכלל אפריקנים ולא ערבים, אנשים צייתנים, שומרי חוק, מקסימים. נכון שהם נכנסו לישראל ללא אישור, אבל יש פער עצום בין האישיות של הדרום סודנים לבין איך שהם מוצגים בישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הם מאוד מאוכזבים מהגירוש"
צילום: יאיר שגיא
השר אלי ישי. "הם שואלים מדוע מדינת ישראל מגרשת אותם"
צילום: גור דותן
מומלצים