שתף קטע נבחר

 
צילום: דובר צה"ל, גיל יוחנן, מרק ישראל סלם

השר בגין מודה: טעינו בתכנון המבצע במרמרה

"ברור שטעינו בתכנון המבצע", אמר השר בני בגין בדיון על ה"ליקויים המהותיים והמשמעותיים" סביב קבלת ההחלטות לקראת המשט הטורקי. עם זאת אמר: "אין ללמוד דווקא מהדו"ח הזה על עבודת הממשלה בדרך כלל. לו הערכת המצב של הצבא הייתה אחרת, כל ההיערכות הייתה אחרת"

השר בגין מודה בטעות אך מטיל אשמה על ההערכות המוקדמות של צה"ל: בוועדה לענייני ביקורת המדינה בכנסת שדנה בדו"ח החמור שפרסם השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס על הכשלים בהכנה ובהשתלטות על משט המרמרה, אמר השר כי "אין ללמוד דווקא מהדו"ח הזה על עבודת הממשלה בדרך כלל. לו הערכת המצב של הצבא הייתה אחרת, כל ההיערכות הייתה אחרת".  

 

עוד על דו"ח המבקר ב-ynet:

 

על פי חוק מבקר המדינה, תפקיד הוועדה הוא לתרגם את מסקנות הדו"ח למעשים, ולפיכך לדיון הוזמנו נציגי משרדי הממשלה המבוקרים: משרד ראש הממשלה, משרד הביטחון ומשרד החוץ. עוד נוכחים בדיון השר בני בגין והאלוף במיל' יעקב עמידרור, ראש המטה לביטחון לאומי. 

 

יו"ר הוועדה ח"כ אורי אריאל (האיחוד הלאומי) פנה לשר בגין: "קראתי את הודעת משרד ראש הממשלה לדו"ח, וזו הודעה זחוחה מאוד, היא לא שייכת לענייננו. יכול להיות שיש דברים טובים לומר על הממשלה, ובעיקר על העומד בראשה. אבל להגיד - 'הביטחון - הכול בסדר'? מה כל כך בסדר?". השר בגין השיב: "אני מעדיף לא להבין את הערתך".

 

השר בגין ואלוף (מיל') יעקב עמידרור בוועדה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
השר בגין ואלוף (מיל') יעקב עמידרור בוועדה(צילום: גיל יוחנן)
 

השר בגין אמר בדיון: "למדתי מאבי ומורי שגם חוכמה בדיעבד היא חוכמה אבל צריך לסייג זאת, כי היא בכל זאת בדיעבד. הרי ברור שטעינו בתכנון המבצע. כך צריך לראות את הדברים - עבודת הממשלה יחד עם המל"ל משתפרת והולכת וכאשר מקיימים מאות דיונים ב-22 חודש, אני חושב שאין ללמוד דווקא מהדו"ח הזה על עבודת הממשלה בדרך כלל". הוא הדגיש כי השאלות שעולות בדו"ח המבקר הן חשובות, אך "לו הערכת המצב הייתה אחרת, לו צפינו מראש את ההתנגדות של מי מבין השייטים - כל ההיערכות הייתה אחרת, גם פקודת המבצע הייתה שונה וגם ההיערכות של ראש הממשלה ומשרד החוץ, זה מסביר את הרקע ובלעדיו ההבנה לקויה מעט".

 

לדבריו, "כבר אמרתי בכנסת שגם עבודת המטה המסודרת ביותר איננה מחסנת את המחליטים מטעויות". הוא ביקש לציין את פעולתם המהירה ורבת התושייה של אנשי חיל הים בפעולה על המרמרה. "הם הופתעו כמו רבים אחרים מעוצמת ההתנגדות, אך השתלטו עליה, לצערנו תוך גרימת אבידות קשות". לדבריו הצטרף עמידרור: "אם מישהו חושב שיש איזה מרשם, שאם רק נעשה מה שכתוב תצא עוגה, במציאות פעולות אנושיות לא מתנהלות כך. אין בסוף מרשם, אין דרך שאם תעשה א', ב', ג', ד', ה'- מובטח לך".

 

בגין: אשכנזי אמר שלא יופעל ירי

בגין אמר כי הופתע מהדו"ח, כיוון ש"ראש הממשלה קיים בנושאי חוץ וביטחון 300 דיונים. שלושה דיונים בממוצע בשבוע, ואלה שאני שותף להם אורכים שעה-שעתיים-שלוש, והייתי גם בדיונים ארוכים יותר, מוקלטים, שבהם ניתנת הזדמנות לגורמי מודיעין ומל"ל להביע את דעתם, הדעות שונות ומגוונות, ראש הממשלה מקשיב בסבלנות, הדיון מתפתח כהלכה ואינני חושב שהקצב קטן". עמידרור אף הוא העיד על הידוק היחסים בין הדרג המדיני למל"ל, ואמר: "אנו בתהליך הזה נמצאים במקום הרבה יותר טוב משהיינו. למל"ל מתאפשר לעשות היום הרבה יותר משהיה עושה קודם". 

 

השר בגין אמר כי בדיון שהשתתף בו טרם המשט דובר על אפשרות שיופעל כוח נגד חיילי צה"ל. "לפי הבנתי אין תואם מלא בין הדו"ח שפורסם לבין טיוטת הדו"ח בפרק שלא פורסם וכעת גם לא יפורסם". השר בגין הזכיר דברים שאמר הרמטכ"ל על הפעלת הכוח הצפויה בפעולה. לטענתו, רא"ל גבי אשכנזי אמר: "כמובן לא נעשה ירי ודברים כאלה אבל בסופו של דבר צריך להשתלט בכוח. לקחנו בחשבון שיהיה שם אקדח או משהו".

 

הוועדה לענייני ביקורת המדינה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הוועדה לענייני ביקורת המדינה(צילום: גיל יוחנן)

בגין סיפר: "הרמטכ"ל פירט מי היחידות שישתתפו שם, ואמר - 'נעלה עם נשק מבוקר, חשוב שיהיה ברור כי אנשים יכולים לחטוף מכות ויהיו אזיקים - כי במקרים אחרים היו מי שהשתוללו ואזקנו אותם, זה האירוע ואין בו שום דבר חדש. אולי יש מישהו שם עם סכין, או אקדח זיקוקים'". לדברי בגין, הדוגמאות "מבטאות את ההבנה שהייתה בידי הרמטכ"ל, ואין לי שום טענה כלפיו - זו הייתה ההבנה המעשית". כך לדבריו הדברים עמדו לעיניי הנוגעים בדבר.   

 

הדו"ח: ראש הממשלה אחראי

דו"ח המבקר מתייחס להכנות ולאירועים שקדמו להשתלטות חיילי צה"ל על אוניית המרמרה בלב ים במאי 2010, כשבמהלך הפעולה נהרגו תשעה פעילים פרו-פלסטינים. המבקר טוען ל"ליקויים מהותיים ומשמעותיים" בתהליך קבלת ההחלטות, והצביע על אחריותו בעניין של ראש הממשלה בנימין נתניהו.

 

 (צילום: דובר צה"ל, גיל יוחנן, מרק ישראל סלם) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל, גיל יוחנן, מרק ישראל סלם)

 

נערכים למשט בלי דיון משותף

תהליך קבלת ההחלטות אצל ראש הממשלה נעשה ללא עבודת מטה סדורה, מסוכמת, מתואמת ומתועדת. חרף ההכרה של הדרג המדיני הבכיר ושל צמרת צה"ל בחריגותו של המשט, נתניהו לא הורה על עבודת מטה משולבת בנוגע למדיניות הראויה להתמודדות עם המשט, ובמקום זאת קיים פגישות אישיות עם שר הביטחון אהוד ברק ועם שר החוץ אביגדור ליברמן.

 

המבקר ציין בדו"ח שעד ליציאת המשט לדרכו לא נערך ולו דיון משותף אחד בראשות נתניהו ושרים רלוונטיים כדי לבחון מאמץ מתואם של הדרג המדיני הבכיר, כדי למנוע את יציאת המשט לדרכו וכדי להיערך לקראת פעולה צבאית לעצירתו.

 

כמו כן התייחס הדו"ח לשני היבטים נוספים בפרשה: הראשון, טען המבקר, הוא מידורו של המטה לביטחון לאומי (המל"ל), הגוף שאמור להכין את עבודת המטה לפני קבלת ההחלטות. בכך מצא לינדנשטראוס כי הגוף אינו ממלא את ייעודו כפי שהמליצה ועדת וינוגרד.

 

בדו"ח נכתב כי בין אפריל 2009 לינואר 2011, אז כיהן ארד בתפקיד, רק 113 מתוך 291 דיונים בנושאי חוץ וביטחון, שעל פי חוק המל"ל היו אמורים להיות מרוכזים על ידו, אכן רוכזו על ידו.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיכה לינדנשטראוס. "ליקויים מהותיים ומשמעותיים"
צילום: גיל יוחנן
תמונות מההשתלטות על המרמרה. הסברה דלה
צילום: AP
אוניית המרמרה
צילום: AP
מומלצים