חדשות הספרות: חוק הספרים. ומה עם השירים?
ספרה של רולינג למבוגרים יתורגם לעברית, חוק הספרים עבר בקריאה ראשונה והיד עוד נטויה, המשוררים דורשים שהמדינה תפסיק להזניח אותם - וספר חדש לנוער מאת עודד שלום
אז מה היה לנו השבוע
צעד נוסף בדרך לאישור "חוק הסופרים": ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה השבוע את הצעת החוק להגנת הספרות והספרים בישראל. הצעת החוק עברה ברוב קולות של 13 שרים מול 3 מתנגדים. בשלב הבא תעבור הצעת החוק לדיונים בוועדת החינוך של הכנסת, ומשם לקריאות במליאה. בענף הספרים מסתמנת אופטימיות זהירה. שרת התרבות, לימור לבנת, בין מציעי החוק, חזרה ואמרה עם אישורו: "הזכות ליהנות מספרות ישראלית עברית איכותית ומגוונת תמומש, רק אם סופרים ומשוררים בישראל יקבלו גמול הולם וראוי תמורת יצירתם, באופן שיוכלו להמשיך ליצור ולקדם את הספרות בשפה העברית".
ביום א' האחרון, קיימה קבוצת מאבק המשוררים מיצג שירה מחוץ למתחם שבוע הספר, תחת הכותרת "השירה נשארת בחוץ". המיצג נועד כדי למחות על הזנחת השירה על ידי המדינה, ועל העדר התקציבים הדרושים כאוויר לנשימה לצורך הוצאת ספרי שירה, כתבי עת לשירה, תרגומי שירה והפקת אירועי שירה. לטענת הקבוצה, "חגיגות שבוע הספר אינן יכולות להיות חגיגיות כשהשירה מוטלת פצועה בצידי התרבות".
באירוע ברכה קבוצת מאבק המשוררים על כך שהממשלה התחילה בצעד חשוב לשיפור כשלי שוק הספרים, וקראה לממשלה לקדם גם את הבעיות הייחודיות של סוגת השירה. כמו כן, ברכה על הודעת מפעל הפיס כי הוא פועל ליצירת פרס לשירה המקביל לפרס ספיר. הקריאה למתן פרס זה היתה אחת מתביעותיה של קבוצת המאבק ממפעל הפיס כבר מתחילת פעילותה.
ביום ג' האחרון, התקיים זו השנה השלישית, טקס חגיגי לפרס רמת גן לספרות 2012. במסגרת האירוע, שבו השתתפו עשרות סופרים, משוררים ואנשי אקדמיה הוענק פרס "מפעל חיים" לפרופסור עוזי שביט וחיים גורי, שאמר במעמד קבלת הפרס: "ישראל ניצלה בזכות האליטות שלה. אליטה היא קבוצה שלמה של אנשים שתורמים לתרבות בחברה בה הם חיים ויש להם אחריות לשמרה. אני מאמין באליטה, אשר נושאת על גבה את התרבות הישראלית ובפרט את השירה".
הרומן הראשון של ג'י. קיי. רולינג למבוגרים מעורר עניין רב בעולם ובישראל. השבוע נמסר כי הוצאת "ספרי עליית הגג", בשיתוף עם "ידיעות ספרים" תפרסם את התרגום של הרומן, ששמו The Casual Vacancy, אשר עתיד לראות אור באנגלית בחודש ספטמבר הקרוב. עילאי מלצר, מו"ל ההוצאה, שבה ראתה אור סדרת "הארי פוטר", מסר כי הם מאושרים ונרגשים להוציא לאור את הספר, וכי יתרגם אותו הסופר והמתרגם אסף גברון.
ד"ר יובל נח הררי מהחוג להיסטוריה באוניברסיטה העברית יקבל את פרס פולונסקי ליצירתיות ולמקוריות במדעי הרוח לשנת 2012 על ספרו "קיצור תולדות האנושות", שפורסם בשנת 2011 בהוצאת כנרת-זמורה-ביתן. הספר סוקר את כל ההיסטוריה האנושית משורשיה האבולוציוניים ועד פסגת ההישגים האנושיים. יחד איתו תקבל פרס גם פרופסור רות הכהן מהחוג למוזיקולוגיה באוניברסיטה העברית על ספרה "עלילת הרעש נגד היהודים" שיצא לאור בשפה האנגלית בשנת 2011 בהוצאת אוניברסיטת ייל.
בעקבות דבריו של פרופסור מנחם פרי (עורך "הספריה החדשה") שפורסמו בשבוע שעבר בעיתון "הארץ", אמר השבוע עו"ד דרור שטרום, שכיהן בעבר כממונה על ההגבלים העסקיים, כי התפלגות נתח הספרים ברשתות לא יכולה להיות שונה באופן מהותי מזו המקובלת בשאר החנויות. אמירה זו מתווספת לטענות שהושמעו מצד גורמים שונים בענף, על חוסר השוויון בתצוגה ובהימצאות של ספרים מהוצאות רבות שאינן נמצאות בשותפות עם רשתות הספרים.
ממפעל הפיס התקבלה השבוע הודעה כי אגף התרבות מגבש פרס שירה חדש, מקביל לפרס ספיר לפרוזה. במהלך החודשים הקרובים עתיד האגף לנסח את מתכונת הפרס, התקנון והסכום שיוענק למשוררים. המשורר מתי שמואלוף, השותף במאבק המשוררים והמשוררות, פרסם בחודש מרץ השנה, עם התנערותו של מפעל הפיס מהתמיכה בשירה, מאמר חריף על הנחיצות של כינון פרס שכזה, וגורמים בענף סבורים כי מאמר זה, בצירוף הפעילות הנרחבת של הקבוצה, תרמו להחלטת מפעל הפיס לחזור ולתמוך בשירה.
אירועים קרובים
ביום ב', 18.6.12, תיערך במוזיאון נחום גוטמן השקה לספר "צייד הצבעים – סיפורו של נחום גוטמן" מאת לאה נאור. הספר כולל ומגולל את הביוגרפיה של גוטמן במקביל לצילומים, מסמכים ומאות מציוריו ואיוריו שרבים מהם הפכו זה מכבר לתו ההיכר של דור שלם. משתתפים באירוע: לאה נאור, מרדי נאור, דני קרמן, מוטי פרלמוטר וזמרי "האופרה פרינג" בקטעים מהמחזמר "בארץ לובנגולו מלך זולו". בשעה 19:30. רחוב שמעון רוקח 21, נווה צדק, תל-אביב. הכניסה חופשית.היום (ה'), יערך בבית הסופר ערב הקראה של סופרים את יצירותיהם, כחלק מאירועי "שבוע הספר". באירוע יקראו הסופרים אילן שיינפלד מספרו "מעשה בטבעת"; מיקי בן-כנען מספרה "הקרקס הגדול של הרעיונות" וחגית גרוסמן מספרה "היכן שאינם". החל מהשעה 20:00. בית הסופר על-שם שאול טשרניחובסקי, רחוב קפלן 6, תל-אביב. הכניסה חופשית.
היום (ה') יוקרן בערוץ הראשון הסרט "מותר להיוות סנטימנטאלי" על המשורר נתן אלתרמן. אחרי שנים שבהם ניסה נתן סלור, נכדו של אלתרמן ובנה של תרצה אתר "לברוח" מהיותו נצר לאחת המשפחות המשפיעות ביותר על התרבות העברית, החליט לצאת למסע בעקבות הסב שלא הכיר ותחנות חיי, תוך דיאלוג פנימי עם יצירותיו שלו. בשעה 21:30. הערוץ הראשון.
המלצת השבוע
דרך עיניה של עוברית שמסרבת להיוולד נחשפים בספרה החדש של שולמית גלבוע, "חיים בהמתנה" (ידיעות ספרים), יחסי הורים ילדים, מאבקי שליטה ובגידה במישור האישי והלאומי וסיפור אהבה סוער בין גבר צעיר לאישה בוגרת. לספר יש מבנה מיוחד, עלילה מסורגת, דיאלוגים פנימיים והתבוננות ארס-פואטית עדינה כמשיחות מכחול בתמונה יפנית.
ביקשנו מגלבוע להמליץ על ספר ולטענתה, "כמו מוניקה העליזה שלתינוקה יש שני אבות אפשריים, וכמו העובּרית בת העשרים שמהססת אם להיוולד אל החיים היפים והמוזרים האלה – כך גם אני מתקשה להחליט בין שני הספרים הבאים: 'השוטר שלי' ( בת'אן רוברטס, מאנגלית: גיל שמר, ידיעות ספרים) ו'רישום של העבר' (וירג'יניה וולף, מאנגלית: אנה הרמן, מודן). הראשון פשוט (יחסית), השני מורכב, בדרכה האינטליגנטית של וולף, אבל שניהם כנים ונועזים בישירותם.
הראשון עוסק באהבה הומוסקסואלית ובתשוקה החושנית להפליא שגבר חש לגבר, והוא פרפרזה חלקית על חייו של הסופר וחוקר הספרות א"מ פורסטר. השני הוא אוטוביוגרפיה מהורהרת של וולף על ילדותה וחייה (הוא נכתב בהיותה בת 57), ופרקו האחרון מתוארך לארבעה חודשים לפני התאבדותה.
"האיפוק הבריטי, השמרנות של התקופה (שנות ה-30-50 של המאה ה-20) וחוסר האונים האישי, העל-זמני, לגבי תחושות ואירועים שאנחנו נוטים להדחיק - מבטיחים קריאה מהנה ומעוררת חשיבה כאחת".
חם מהתנור
בימים אלו רואה אור הספר "המערכת - נסחפים בזרם" (ידיעות ספרים), מאת עודד שלום.
מדובר בספר השני בסדרה של ספרות בלשית עכשווית לבני הנוער, שבמרכזה חבורת ילדים ממערכת עיתון בית הספר. שלום מספר כי את הרעיון לסדרה קיבל "מקיר הכניסה בבית הספר של בנותיי. על הקיר הזה תולים פעם בכמה חודשים, עם יציאתו, את עיתון בית הספר. מספר דפי איי 4 המופקים במדפסת פשוטה ובהם סיפורים וחוויות שרשמו התלמידים.
"רובם הגדול של הילדים וההורים אינם נעצרים מול העיתון שעל הקיר. מה הטעם, הוא ממילא מופץ בדואר האלקטרוני בין כולם. ניסיתי לדמיין בעיני רוחי את הילדים שעמלו על הוצאתו. אינני מכיר אותם אולם ניכר שהשקיעו זמן ומחשבה. כך צץ לו הרעיון לסיפור מסגרת על ארבעה תלמידים הנקראים יום אחד אל מורתם וזו מטילה עליהם את הוצאת עיתון בית הספר. הם אינם מבינים מה היא רוצה מהם בתחילה, מנסים לנער אותה מעליהם, אולם במהרה הם נשאבים אל העבודה העיתונאית ובעצם נהפכים לעיתונאים-צעירים חוקרים הפותרים תעלומות המסעירות את המדינה כולה".