42% מהתינוקות בישראל לא מקבלים תוסף ברזל
כך עולה מסקר חדש שבדק את הרגלי מתן התוסף לתינוקות עד גיל שנה. עוד עולה מהסקר: רק 36% מההורים נותנים לילדיהם תוסף ברזל בכל יום, כפי שממליץ משרד הבריאות
בניגוד להמלצות משרד הבריאות - 42% מההורים בישראל כלל לא נותנים לילדיהם תוסף ברזל עד גיל שנה: כך עולה מסקר שערכה חברת כצט, משווקת מותג "טיפטיפות", באמצעות מכון המחקר גיאוקרטוגרפיה. הסקר, שנערך בקרב מדגם של 209 אמהות לתינוקות עד גיל שנה, מצא גם כי רק 36% מההורים נותנים ברזל מדי יום.
עוד על מתן ברזל לתינוקות:
הבדיקה הקריטית שהורים מתעלמים ממנה: חוסר ברזל
סבלת מאנמיה בהריון? גם הילד יסבול מזה
ברזל הוא אחד המרכיבים החשובים ביותר להתפתחות תקינה של המוח בתינוק. ההמלצה של משרד הבריאות בישראל היא לטפל בכל התינוקות על ידי תוספת ברזל מגיל ארבעה חודשים ועד גיל שנה. לאחרונה אף נערך מחקר שגילה כי המלצה זו אינה מספקת וכי הפסקת מתן הברזל בגיל שנה מגבירה את שכיחות האנמיה, ולכן המליצו החוקרים לשנות את ההמלצות הקיימות כיום ולהמשיך לתת ברזל עד גיל שנתיים.
אך נראה כי מרבית ההורים בארץ כלל אינם נוהגים אפילו על פי ההמלצות הנהוגות כיום. מהסקר עלה כי 64%
מהתינוקות עד גיל שנה אינם מקבלים ברזל במינון המומלץ או שאינם מקבלים ברזל כלל. רק 16% מהאמהות ציינו כי הן נותנות ברזל לעיתים ו-6% נותנות לעיתים רחוקות בלבד.
"במחקרים וסקרים שנערכו בארץ ובעולם נמצא שכ-20% מהתינוקות ואף למעלה מכך סובלים מאנמיה כתוצאה מחוסר ברזל, החשוב מאוד לגדילה ולהתפתחות הפסיכומוטורית של תינוקות", אומר ד"ר דורון כרמי, מומחה באנדוקרינולוגיה ורפואת ילדים, בהתייחסו לממצאי הסקר, ומתריע מפני ההשלכות של אנמיה בתינוקות הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך. "תינוקות, ובמיוחד תינוקות מתחת לגיל שנה, נמצאים בסיכון לסבול ממחסור בברזל וכתוצאה מכך מאנמיה, מאחר ותזונתם אינה עשירה בו".
אבחון מוקדם של מחסור בברזל כבר בגיל הרך ומתן טיפול מונע חיוניים להתפתחות תקינה ולבריאות הילד בעתיד: מחסור בברזל בגילאים צעירים הוכח כגורם ישיר לפגיעה ביכולת הקוגניטיביות ובמקרים מסויימים אף כגורם לפגיעה בלתי הפיכה. כאמור, על פי המלצת משרד הבריאות כל התינוקות בישראל מקבלים תוספת ברזל מגיל ארבעה חודשים ועד גיל שנה.
מתוך הכרה בחשיבות הנושא הוחלט כי הורדת אחוז התינוקות הסובלים מאנמיה בגיל שנה הינו אחד ממדדי האיכות של שירותי הבריאות בישראל. זו הסיבה שכל רופא מחוייב להפנות את הפעוטות בני תשעה חודשים ועד שנה לביצוע ספירת דם, כדי להחליט האם יש להמשיך במתן ברזל גם מעבר לגיל זה.