שתף קטע נבחר

 
צילום: רויטרס,  EPA

נגלא במקום סוזן? מיהן נשות המועמדים במצרים

אשתו של מוחמד מורסי האיסלאמיסט נוהגת להטיף לאמונה באללה, ובמערכת הבחירות השתתפה בכנסים וגם תקפה את סוזן מובארק. לאחמד שפיק החילוני אין את אותו מזל בשל מות רעייתו לפני חודשיים - אבל לפחות יש לו את בנותיו לצדו

אחמד שפיק ומוחמד מורסי הם שמות המוכרים כמעט לכולם מאז החליטו לרוץ לנשיאות מצרים. הראשון מזוהה עם משטרו של חוסני מובארק והיה ראש הממשלה האחרון שלו, ואילו האחר הוא איסלאמיסט ואיש תנועת "האחים המוסלמים". אך מי שנמצא פחות באור הזרקורים הן נשותיהם של השניים, שאמורות, כביכול, לתמוך בבעליהן באחד מרגעי השיא - או השפל - של הקריירה הפוליטית שלהם עם ההכרזה בשבוע הבא על המנצח בסיבוב השני של הבחירות לנשיאות. 

 

הבחירות במצרים - כותרות אחרונות:

לפני הבחירות במצרים: הצבא יוכל לעצור אזרחים

מצרים: שפיק הבטיח לא לשוב לעידן מובארק

 

מבין שני המועמדים, מי שעומד לגמרי לבדו במערכת הבחירות הוא שפיק, שבסוף חודש אפריל איבד את אשתו שמתה מסרטן במוח לאחר כישלון הניתוח שעברה באירופה. מותה של אשתו של שפיק, עוזה עבד אל-פתאח, היכה את משפחת שפיק בתדהמה - ואת בעלה בפרט. המועמד העצמאי החילוני שזכה במערכת הבחירות לכינוי "הגנרל", זכר לעברו כמפקד חיל האוויר המצרי, החליט להשהות את קמפיין הבחירות שלו.

 

השהה את הקמפיין לאחר מות רעייתו. אחמד שפיק ואשתו עוזה עבד אל-פתאח ()
השהה את הקמפיין לאחר מות רעייתו. אחמד שפיק ואשתו עוזה עבד אל-פתאח

 

אך גם לאחר שהשהה את הקמפיין, ההתקפות נגד שפיק לא פסקו במצרים וכל העת דובר על הצורך להרחיקו מהמרוץ לנשיאות בגלל השתייכותו למשטר מובארק, ואף חוקקו "חוק צינון" פוליטי למעו מטרה זו. אך בניגוד לאשתו, שפיק "חזר מהמתים" במערכת הבחירות. אם בתחילתה איש לא דיבר עליו כמועמד שיכול ללכת עד הסוף, בייחוד לאחר שמספר פעמים כבר הודח מהמרוץ בגלל "חוק הצינון" וחזר אליו כל פעם מחדש, הרי שהוא זכה להישג מרשים בסיבוב הראשון והעפיל לשני ביחד עם מורסי.

 

דווקא מתנגדיו של שפיק מיהרו לנחם

כשאשתו של שפיק מתה, דווקא מתנגדיו שלחו לו תנחומים. בדף הפייסבוק המרכזי של המהפכה המצרית "כולנו חאלד סעיד", נכתב: "ללא קשר לעמדתנו המתנגדת באופן מוחלט לאחמד שפיק, ברגעים אלה אנחנו לא יכולים שלא לשלוח לו את תנחומינו על מות אשתו". בהלוויית רעייתו של המועמד החילוני השתתפו שרים לשעבר במשטר מובארק ובראשם סגן נשיא מצרים לשעבר והמועמד שנפסל, עומר סולימאן. סולימאן אף הגיע לאחר מכן לביתו של שפיק כדי להביע את תנחומיו באופן אישי.

 

חברי המועצה הצבאית העליונה השלטת במדינה, ובראשם הגנרל מוחמד חוסיין טנטאוי, לא הגיעו להלווייתה של עוזה עבד אל-פתאח, אך הגיעו לביתו של שפיק כדי להביע את תנחומיהם על אובדנו. 

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

אשתו של שפיק נאבקה כאמור זמן רב במחלת הסרטן ואף נסעה למדינות שונות באירופה כדי לקבל טיפול רפואי. אולם באפריל הידרדר מצבה והיא כבר לא תזכה לראות את בעלה זוכה או מפסיד בבחירות לנשיאות. במצרים היא הייתה ידועה כאחותו של ריפעאת אל-גמאל, שנודע בכינוי המחתרתי "ראפת אל-הגאן". אל-הגאן התפרסם כמרגל של המודיעין המצרי בישראל.

 

אשתו של שפיק לא רצתה שבעלה ירוץ

גם אביה של אשתו של שפיק הוא דמות מוכרת במצרים וכיהן בעבר בממשלות מצרים בתפקיד שר הרווחה והעבודה. מקורות המקורבים למשפחת שפיק סיפרו לכלי תקשורת במצרים כי רעייתו של איש משטר מובארק הייתה מהמתנגדים הגדולים ביותר להצגת מועמדותו לנשיאות מצרים. עוזה עבד אל-פתאח ניסתה פעמים רבות להניא את בעלה מצעד זה משום שראתה בו צעד שייצור בעיות רבות למשפחתה. אך למרות התנגדותה, שפיק המשיך בדרכו. לעוזה ואחמד שפיק שלוש בנות, שירין בת ה-38, מיי בת ה-35 ואמירה בת ה-33, ולשניהם שישה נכדים. 

 

בתו של שפיק מיי כבר הופיעה באחד מכנסי הבחירות של אביה, אך סירבה להתראיין לכלי התקשורת במצרים בגלל "המצב הרגיש של הבחירות לנשיאות". אולם, דווקא אמירה הקטנה התייצבה לראיון משותף עם אביה בערוץ המצרי "אל-מחואר". השניים דיברו בראיון על משפחתם. שפיק האב סיפר כי במשפחתו תמיד שררו יחסים של כבוד והיה חופש דיבור לכולם.

 

התייצבה לצד אביה לראיון משותף. אמירה ואחמד שפיק ()
התייצבה לצד אביה לראיון משותף. אמירה ואחמד שפיק

 

המראיינת שאלה את אמירה שפיק אם העובדה שאביה היה איש צבא משמעותה שכל מילה שלו הייתה בגדר פקודה. הבת השיבה כי החינוך שקיבלו בבית היה נוקשה, אך כאשר היא ואחיותיה התבגרו, הקשר עם אביהן הפך לחברי. לפי אמירה, אמהּ הייתה אמא מצרייה קלאסית. למרות דברי הבת במהלך הראיון בשבחי אביה, לא כל משפחתה עומדת לצד אביה. כלי תקשורת במצרים דיווחו בסוף החודש שעבר כי אימן זכי, בת דוד של שפיק, קראה בחשבון הפייסבוק שלה שלא לבחור בו משום שהוא יחזיר לדבריה את משטר מובארק "הבוגד והמשחית - עם כל הכבוד שאני רוחשת לו". 

 

מורסי הכיר את אשתו בבית של הדוד

מהצד השני של המתרס, נמצאת רעייתו של מוחמד מורסי מ"האחים המוסלמים", נגלא עלי מורסי שבנוסף לכול היא גם בת דודו. כראוי לאשת מועמד "האחים המוסלמים", נגלא עוטה חיג'אב לראשה ומתנהגת כמוסלמית למופת. למורסי ורעייתו חמישה ילדים ושלושה נכדים.

 

אשתו של מורסי נולדה ב-1962 בקהיר בשכונת עין א-שמס. היא סיימה את לימודיה התיכוניים והוציאה תעודת בגרות ולאחר מכן נסעה ללוס אנג'לס כדי ללמוד ב"בית הסטודנט המוסלמי". לאחר מכן היא עבדה כמתורגמנית וסייעה לאמריקניות נוצריות שהמירו את דתן לאיסלאם. נגלא ומורסי הכירו כשמורסי ביקר בבית דודו כשהיה סטודנט אלמוני בפקולטה להנדסה בקהיר.

 

אשתו של מועמד "האחים המוסלמים" וגם בת דודו. נגלא עלי מורסי ()
אשתו של מועמד "האחים המוסלמים" וגם בת דודו. נגלא עלי מורסי

 

בשנת 1979 התחתנו השניים לאחר שכבר החזיק באמתחתו תואר שני והשניים טסו לקליפורניה כדי שמורסי יקבל את הדוקטורט שלו. נגלא היא חברה ותיקה בתנועת "האחים המוסלמים" ופועלת בתנועה האיסלאמית בתחום ה"דעוה" - צדקה, סיוע סוציאלי, חינוך והטפה לאמונה באללה. 

 

"מה הבאת למצרים, סוזן? רק בּוּרות ומחלות"

כרעיה מסורה, יצאה נגלא בימים האחרונים ממחבואה כדי לסייע לבעלה בסיבוב השני של הבחירות. כלי תקשורת במצרים סיקרו בהרחבה את הופעתה בכנס תמיכה בבעלה בעיר בלביס במחוז א-שרקיה. בכנס נכחו נשים רבות וחברי מועצת העם מטעם מפלגת "החירות והצדק" שמייצגת את "האחים המוסלמים" בפרלמנט.

 

במהלך הכנס נאמה רעייתו של מורסי ותקפה בחריפות את הגברת הראשונה לשעבר סוזן מובארק. לטענתה, מובארק לא עשתה דבר בשביל הילדים במצרים למעט העובדה שהורישה להם בורות, מחלות, מחסור בטיפול רפואי, עוני וספריות מעטות שהיו למעשה עסק פרטי שהכניס כסף לחשבון הבנק הפרטי של הגברת מובארק.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

"אם סוזן הייתה מתעניינת בילדים, לפחות היא הייתה מקימה להם בתי ספר וגנים", אמרה אשתו של מורסי. היא הביעה סלידה מתואר הגברת הראשונה שבו זכתה סוזן מובארק. "אני מעדיפה את התואר 'אם אחמד', 'האחות נגלא' או 'אל-חאג'ה' (תואר שמוענק למוסלמית שעלתה לרגל למכה, ר"ק), מאשר 'הגברת הראשונה של מצרים'". לדבריה, באיסלאם אין דבר כזה גברת ראשונה, אלא המשרתת הראשונה של העם.

 

אחד הסיפורים שהאפילו על קמפיין הבחירות של מורסי הייתה העובדה שלשני בניו יש אזרחות אמריקנית. פרט זה מעמיד מעט במבוכה את המועמד האיסלאמיסטי, בייחוד לאחר שהמועמד הסלפי חאזם אבו איסמאעיל הודח מהמרוץ לנשיאות בגלל האזרחות האמריקנית של אמו.

  

אחת מבנותיו של מורסי, שימא, הצטרפה גם היא למאמץ המשפחתי לסייע לאביה לזכות בנשיאות מצרים. כשנודעו תוצאות הסיבוב הראשון, אמרה שימא לכלי התקשורת במצרים כי היא מרוצה מכך שאביה עלה לסיבוב השני. לטענתה, אביה לא זכה כבר בסיבוב הראשון בגלל שוחד בחירות והתקפה חריפה ובלתי מוצדקת נגדו ונגד "האחים המוסלמים" בכלי התקשורת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חברה ותיקה ב"אחים המוסלמים". אשתו של מורסי
"עשתה לביתה". סוזן מובארק
צילום: EPA
בא לניחום אבלים בבית שפיק. עומר סולימאן
צילום: רויטרס
"שוחד בחירות מנע את ניצחון אבי בסיבוב ה-1". בתו של מורסי, שימא
מי האמין שהוא יעפיל לסיבוב ה-2? שפיק
לא מפריע לו שלשני בניו אזרחות אמריקנית. מורסי
צילום: AFP
מומלצים