"מאמי" בבית צבי: חיילים הוזמנו, צה"ל לא אישר
הנהלת בית צבי ביקשה להזמין חיילים לצפייה חינם באופרת הרוק "מאמי" מאת הלל מיטלפונקט. במייל תשובה ראשון נכתב: "מדור תרבות בצה"ל דן בבקשה והחליט שלא לאשרה". בעקבות פניית ynet אומרים בדובר צה"ל: "טרם התקבלה החלטה"
לפני שבועות ספורים פנתה הנהלת בית צבי לאגודה למען החייל בהצעה להזמין חיילים לצפייה חינם בהפקה המחודשת של "מאמי", אופרת הרוק שכתב הלל מיטלפונקט לפני כ-25 שנה, וכעת זוכה להעלאה מחודשת. בתגובה לפנייה התקבל במשרדי בית הספר למשחק מייל לאקוני בו נכתב: "מדור תרבות בצה"ל דן בבקשה והחליט שלא לאשר הזמנת החיילים למופע". תחת המילה "לא" נמתח קו שמדגיש כי מדובר בהחלטה חד משמעית.
החלטת רשויות הצבא הלא מנומקת התקבלה בתרעומת רמה בבית צבי. "ההפקה המקורית שעלתה לפני 25 שנה בתיאטרון צוותא, כשברקע האינתיפאדה הראשונה, הציגה בעיקר מול חיילים, למרות התכנים האנטי-מלחמתיים שבה", טענו בבית צבי. סמנכ"ל בית הספר לאמנויות הבמה, תומר כהן, אמר ל-ynet בתגובה: "כנראה שהיום, משום מה, 'מאמי' נתפסת על ידי רשויות הצבא כמחתרתית מדי, פוליטית מדי ומזעזעת מדי.
"חבל שמה שכונה 'צבא העם', שהיה פתוח בעבר לשמוע דעות, רעיונות ואפילו ביקורת, הפך לצבא סגור שמגן על עצמו מביקורת ולו הקלה ביותר. אני לא מבין למה חיילים לא יכולים לראות כיצד משתקפים חלק מהסיטואציות שהיו, וקיימות לא מעט גם היום". כהן הוסיף ואמר כי למרות תגובת הצבא החליטה ההנהלה שכל חייל במדים שיגיע להצגה, יוזמן לצפות בה ללא תשלום.
מיטלפונקט שכתב וביים את ההפקה המקורית אומר כי מעולם לא נאסר על חיילים לראות את "מאמי", ומדגיש כי מרבית הצופים בהפקה המקורית היו חיילים. "כשאהוד ברק היה סגן רמטכ"ל נפגשנו פעם באירוע חברתי והוא לקח אותי הצדה ושר לי את 'שיר האונס' מתוך המופע. כששאלתי אותו מאיפה הוא מכיר את השיר, סיפר שכשהיה בביקור בבה"ד 1 הוא שמע חיילים שרים אותו בריצת הבוקר. כששאל אותם מאיפה השיר לקוח, הם סיפרו לו על 'מאמי' ובעקבות האירוע הזה הוא הלך לראות את ההצגה. אין ספק שהפתיחות והסקרנות ביחס לדברים שהשפיעו אז על חיילים ונוער, היתה גדולה יותר".
מיטלפונקט הוסיף ואמר כי: "יש היום דוקטרינה שמערבבת בין פטריוטיות לבין ציונות, ואין ספק שהצבא ננעל בתוכה. צריך לזכור גם שגורמים דתיים הרבה יותר חזקים כיום במערכת מאשר היו בעבר. אני כמעט בטוח שדברים שאמרנו וכתבנו בתקופה שבה עשיתי מילואים בתיאטרון צה"ל, לא היו עוברים היום. הסובלנות של הצבא נגמרה".
בעקבות פניית ynet לדו"צ בנושא נמסר בתגובה: "פניית בית הספר למשחק 'בית צבי' להזמנת חיילים לצפות בהפקה 'מאמי', התקבלה יום לפני ההופעה. חיל החינוך והנוער עורך בקרה על כלל התכנים התרבותיים המוצגים בפני חיילים, ומפאת ההתראה הקצרה, לא הספיקו נציגי החייל לצפות בהצגה ולאשרה. עם קבלת הפניה במדור תרבות, תואמה צפיה של הנציגים בהצגה בשבוע הבא".
סמנכ"ל בית צבי, תומר כהן, אמר בתגובה: "עד לרגע זה לא תואמה איתנו צפייה של נציגי המדור. מעבר לכך ההזמנה התייחסה לכלל ההצגות המתקיימות החל ב-11 ביוני וכלה ב-30 בחודש לכן הטענה כי מדובר בהזמנה שנעשתה מהיום למחר אינה רלבנטית. ההצעה נשלחה לכלל הגורמים המעורבים בהבאת חיילים לצפייה במופעי תרבות ובכלל זה גם לאגודה למען החייל ולמדור תרבות בצה"ל. מכל הגופים קיבלנו תשובות זהות שדחו את ההזמנה ללא נימוק".
אופרת הרוק המיתולוגית מספרת את סיפורה של מאמי, בחורה צעירה נטולת אמצעים והשכלה מעיירה נידחת בדרום. זמן קצר לאחר נישואיה נפצע בעלה במהלך שירות מילואים והופך לצמח. בניסיון לבנות לשניהם עתיד טוב יותר היא בורחת ביחד עם בעלה לתל אביב, אך גם בעיר הגדולה היא מוצאת את עצמה בחצר האחורית של החברה.
לאחר ניסיון אונס שעברה על ידי פלסטינים שעובדים במטבח הפאב בו היא ממלצרת, היא מוצאת את הדרך לקליניקה של פרופסור מטורף שהופך אותה לסופרסטאר תקשורתי. בזכות הפרסום היא זוכה בבחירות לראשות הממשלה ומובילה את המדינה למלחמה עקובה מדם. ועדת החקירה שהוקמה לאחר המלחמה מוצאת אותה אשמה בכישלון, ושולחת אותה לגלות בדרום.
את המוזיקה לאופרת הרוק כתבו במשותף יוסי מר חיים ואהוד בנאי. לתפקיד הראשי בהפקה המקורית לוהקה מזי כהן ולצדה, בתפקיד הצמח, אהוד בנאי. אריה מוסקונה שיחק בתפקיד פרדי מינץ, עיתונאי אופורטוניסט, במקומון דרומי שמספר את סיפורה של מאמי. על ההפקה המוזיקאלית המקורית היו אמונים שפי ישי ויוסי אלפנט שגם הופיעו על הבמה לצדם של ז'אן ז'אק גולדברג וגיל סמטנה. גרסה נוספת לאופרת הרוק עלתה לפני עשור בהבימה.
ההפקה שמציגה בימים אלה בבית צבי, בבימויו של דניאל אפרת, כוללת עיבודים חדשים של עובד אפרת. את התפקיד הראשי משחקות לחילופין תלמידות שנה ג' בבית הספר, יפעת כהן וניצן רנגיני. בעלה הצמח של מאמי הוא בר פלד ואליהם מצטרף בוגר בית צבי ממחזור 2008, אמיר הלל. לצד השחקנים בהפקה מנגנים על הבמה בלייב, חברי להקת The Genders והזמר אמיר נויבך.