שתף קטע נבחר

 

מותר לשתות מים אחרי אבטיח? מיתוסים על פירות

בתפוח ירוק יש פחות קלוריות מתפוח אדום, שתיית מיץ טובה בדיוק כמו אכילת הפרי אבל אסור לשתות מים אחרי אבטיח? לכבוד הקיץ ynet עושה סדר בעובדות ומציע אילו פירות לאכול

הקיץ שהתחיל באופן רשמי מביא איתו לא רק חום ולחות, אלא גם שלל פירות קרירים ומרעננים. אבל האם הם משמינים מדי? עד כמה באמת מומלץ לאכול מהם למען ההנאה והבריאות?

  

אילו פירות כדאי לאכול?

   

הנה כמה מהמיתוסים הנפוצים על פירות הקיץ - והסברים המפריכים אותם:

 

1. פירות הם מאכל בריא שאינו משמין

נכון ולא נכון. פירות מהווים מקור חשוב וחיוני לוויטמינים ומינרלים כגון אשלגן, ויטמין C, חומצה פולית, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון. הפירות מפחיתים סיכון לפתח מחלות שונות, מסייעים בעיכול, מונעים דלקות ועוד.

 

עם זאת, חשוב לזכור כי פירות מכילים סוכרים פשוטים ומספר נכבד של קלוריות, לכן יש לצרוך אותם במתינות. צריכת סוכר מופרזת עלולה להוביל לצריכה קלורית עודפת, לעלייה במשקל ולהשמנה.

  

2. אסור לשתות מים אחרי אכילת אבטיח

לא נכון. מדובר במיתוס נפוץ אשר אין לו שום ביסוס מדעי. אבטיח עשיר בסיבים תזונתיים ומינרלים כגון ברזל, סידן, מגנזיום, אשלגן, זרחן, ויטמין C וויטמין A, אך אין שום קשר ושום חשש לשתיית נוזלים לאחר אכילתו.

 

יש לזכור שאבטיח מכיל רק כ-30 קלוריות ל-100 גרם, אך הוא עשיר בפחמימות יחסית לפירות אחרים ומעלה את רמת הסוכר בדם במהירות.

 

3. לסוכרתיים אסור לאכול פירות

לא נכון. במסגרת תפריט מאוזן הכולל ספירת פחמימות, גם אדם סוכרתי יכול לשלב אכילת פירות, כשההמלצה היא לצרוך עד שני פירות ביום לסוכרתיים שרמת הסוכר בדם שלהם מאוזנת.

 

מומלץ לאכול עם הפרי שבעה שקדים או שני אגוזי מלך, אשר יאטו את ספיגת הסוכר בגוף ובכך ישפיעו על המדד הגליקמי של הארוחה.

 

אבטיח עשיר בפחמימות יחסית לפירות אחרים (צילום: מור סגל) (צילום: מור סגל)
אבטיח עשיר בפחמימות יחסית לפירות אחרים(צילום: מור סגל)

 

4. שתיית מיץ טובה כמו אכילת הפרי

לא נכון. רבים אוהבים לשתות מיצי פירות אך אינם אוהבים לאכול את הפירות עצמם. חשוב לזכור כי מיץ הוא מקור לסוכר זמין שמעלה במהירות את רמת הסוכר בדם, לכן עדיף לאכול את הפרי בשלמותו.

 

קליפת הפרי עשירה בסיבים תזונתיים התורמים לעיכול, לתחושת שובע ולהאטת קצב פירוק הסוכר בגוף וספיגתו.

 

כוס מיץ סחוט (כ-200 מ"ל) שווה לאכילת שני פירות, כך שמבחינה קלורית משקה מיץ קנוי יכול להכיל חמישה פירות ויותר!

 

5. אין קשר בין פירות ורמת הכולסטרול

לא נכון. אנשים הסובלים מרמות גבוהות של טריגליצרידים בדם צריכים לאכול עד שני פירות ביום בתפריט מאוזן שהותאם על ידי דיאטנית. 

 

רמות גבוהות של טריגליצרידים בדם, העלולות להיגרם מאכילה עודפת של פחמימות וסוכרים (דוגמת דבש, סוכר, לחם לבן, פירות ומיצים), מהוות סיכון לפתח טרשת עורקים ומחלות לב.

 

6. פירות חמוצים מכילים פחות סוכר

לא נכון. רבים מעדיפים לאכול תפוח ירוק מתוך הנחה שיש בו פחות סוכר מאשר בתפוח אדום, אך מדובר במיתוס של ממש. תפוח אדום ומתוק זהה במספר הקלוריות ובערכיו התזונתיים לתפוח ירוק חמצמץ, וההבדל הוא רק בטעם.

 

חשוב לשים לב לגודל התפוח, כיוון שגודל מנת הפרי קובע כמובן את מספר הקלוריות שהיא מכילה.

 

סובלים מכולסטרול גבוה? אכלו עד שני פירות ביום (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
סובלים מכולסטרול גבוה? אכלו עד שני פירות ביום(צילום: shutterstock)

 

7. ענבים מכילים הכי הרבה סוכר

לא נכון. קשה להשוות בין כמויות הסוכר בפירות השונים, משום שהכל תלוי בכמות ובמדד הנקרא אינדקס גליקמי, המתייחס לקצב הספיגה בדם. אלו שנספגים מהר בדם מעלים במהירות את רמת הסוכר ומשפיעים על איזון הסוכר.

 

להלן דירוג של פירות הקיץ המובילים, מבעלי האינדקס הגליקמי הגבוה ביותר (נספגים הכי מהר) עד הנמוך: תמרים, אבטיח, צימוקים, אננס, דבלים, אוכמניות, קיווי, ענבים, פפאיה, בננה, מנגו, תות שדה, משמש, אגס, תפוז, אפרסק, תפוח, שזיף ודובדבנים.

 

כלומר, אם נאכל תמרים רמת הסוכר בגופנו תעלה במהירות, אך אין זה אומר כי תמרים מכילים הכי הרבה סוכר.

 

בהתייחס למיתוס הענבים נראה כי הם נמצאים באמצע הרשימה יחסית, לכן ספיגת הסוכר בדם לאחר אכילתם היא בינונית, ללא קשר לכמות הסוכר שהם מכילים.

 

צריכת מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך שומרת על רמת אנרגיה יציבה לאורך כל היום, ללא עליות חדות ברמות הסוכר המובילות לנפילת אנרגיה ועייפות. מזונות אלה מסייעים גם במניעת תנודות קיצוניות במצב הרוח, שבדרך כלל באות לאחר אכילות פחמימות בעלות אינדקס גליקמי גבוה.

 

חשוב לזכור כי הדגש הוא לא רק על בחירת המזון עצמו, אלא בהגבלת הכמויות לשם מניעת עומס גליקמי גבוה בגוף.

 

אין ספק שהקיץ מעורר חשק לאכול פירות רבים, לכן מומלץ לזכור כי לצד יתרונותיהם הבריאותיים הרבים יש גם חסרונות הכרוכים בעיקר במספר הקלוריות ובערך הגליקמי של המנות.  

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית מומחית לסוכרת במרכז DMC לטיפול בסוכרת ומנהלת פורום תמיכה לסוכרתיים של ynet.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פירות מכילים סוכרים פשוטים ומספר נכבד של קלוריות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים