ועידת כדוה"א: ארדן יגיע לריו, וגם אחמדינג'אד
כ-115 מנהיגים צפויים להגיע לאירוע המרכזי של ועידת האקלים, שצפויה להיות הגדולה ביותר מאז שנערכה לראשונה ב-1992. על רקע יריבויות בין הצדדים והמשבר הכלכלי, עולים חששות בנוגע לסיכויים להגיע להסכמות על עתיד כדור הארץ ומשאביו
20 שנה לאחר ועידת האקלים הראשונה - בשבוע הבא תיפתח ועידה נוספת בריו דה ז'נרו, Rio +20. במהלך הוועידה יבצעו מנהיגי מדינות העולם ניסיון נוסף לנסח קווים מנחים כלל-עולמיים בנושא איכות הסביבה, עתיד כדור הארץ ומשאביו, אך ברקע מעיבים ריבים בין הצדדים והמצב הכלכלי העגום בכל רחבי הגלובוס, כך על פי דיווח ב-AFP.
עוד בכלכלה ירוקה :
- הציעו רעיון למיחזור פלסטיק וטוסו לכנס בריו
- חשש ממחסור בקפה? גזי החממה יצילו אותו הרע עוד לפנינו: מצוקת המים תחריף בכל העולם
- תחזית לישראל: התחממות, בצורת, מדבור והצפות
בוועידה, שצפויה להיות הגדולה ביותר מאז שנערכה לראשונה ב-1992, עתידים להשתתף כ-50 אלף נציגים ממדינות שונות. לאירוע המרכזי שייערך בסוף השבוע הבא (22-20 ביוני), צפויים להגיע כ-115 מנהיגים, בהם שרת החוץ האמריקאית הילרי קלינטון, נשיא צרפת פרנסואה הולנד וראש ממשלת סין וון ג'יאבו.
גם ישראל שולחת משלחת לוועידה, בראשה צפוי לעמוד השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן. ברשימת המוזמנים כלול גם נשיא איראן מחמוד אחמדיניג'אד, שצפוי להגיע ואף להפגש עם נשיאת ברזיל, דילמה רוסף.
הגעתו הצפויה של אחמדיניג'אד כבר עוררה תגובות שליליות במדינה: ארגון יהודי ברזיל, CONIB, הצהיר על התנגדותו בפני שר החוץ הברזילאי אנטוניו פטריוטה, וגם חבר קונגרס ברזילאי בשם וולטר פלדמן הביע את התנגדותו לכניסת אחמדיניג'אד למדינה ואמר שהוא "סכנה לברזיל ולדרום אמריקה".
פאניקה מאחורי הקלעים
הוועידה תתקיים על רקע נתונים מדאיגים של האו"ם, לפיהם הביקוש העולמי למזון יוכפל עד שנת 2030 וצריכת האנרגיה תזנק ב-45%, מה שיפעיל לחץ משמעותי על המשאבים. נשיאת ברזיל, דילמה רוסף, שהשיקה את הוועידה השבוע, קראה "לכל מדינות העולם להתחייב" להגיע להסכם המתייחס לבעיות הסביבתיות והחברתיות הדחופות.
אך מאחורי הקלעים נרשמת פאניקה באשר לטיוטת תקציר של ההסכם הגלובלי, שלגבי 75% מסעיפיו אין עדיין הסכמה. הטיוטה אמורה לסכם את האתגרים ולפרט את ההתחייבות של המדינות השונות להתמודדות עם פגיעת שינויי האקלים, קידום צמיחה נקייה ואספקה ראויה של מים, סניטציה וחשמל.
הפערים העיקריים מתרכזים בפעולות באשר לשינויי אקלים, הגנה על האוקיינוסים, השגת ביטחון בתחום אספקת המזון וקביעת יעדים חדשים לפיתוח בר-קיימא. אך למרות שכל המדינות מסכימות כי השלכות הוועידה יהיו קריטיות במיוחד, על רקע המשבר הכלכלי עולים ספקות באפשרות להגיע להסכמה באשר טיפול בבעיות.
יאנש פוטוצ'ניק, נציב איכות הסביבה של האיחוד האירופי, אמר השבוע כי המשימה תהיה "קשה מאוד". הוא ציין כי משא ומתן מקדים לא הניב התקדמות מספיקה, ולכן צפויים "מספר ימים אינטנסיביים". נציגים אירופיים אמרו בשיחות פרטיות, כי "זה יהיה ממש, ממש קשה לנסח צעדים". נציג אחר ציין כי במהלך השיחות המקדימות "לא היה שום דבר קונקרטי, רק הרבה בלה-בלה-בלה והצהרת כוונות".