שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock

יוצאים לחופש: איך עוברים את הקיץ בשלום?

הארטיק בבריכה התחלף בבקבוק אלכוהול - והמשטרה, הרשויות וההורים נערכים לעוד חופש גדול עם פוטנציאל לאלימות ותוהים כיצד ישגיחו על הילדים. "גם בנות 12 רוצות לקנות אלכוהול"

כרטיס מוזל לסרט ימנע את הדקירה הבאה? הורים ושוטרים, בעלי חנויות ועובדים סוציאליים, נערכים כולם ליציאתם של מאות אלפי בני נוער לחופש הגדול מחר. 

 

מה שנתפס בעשורים הקודמים כסיבה מצוינת לשמחה והוביל לתכנון פעילות קייצית מחויכת, הפך לאחרונה, למרבה הצער, לכר פורה למקרי אלימות פוטנציאליים. השילוב של אלכוהול זמין, שעות פנויות רבות ושעמום אינסוף יצר חשש ממה שעתיד להתרחש בשעות הלילה בפארקים, בגנים ובמוקדי הבילוי.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

 

"מ-20 ביוני מתחילה כאן תנועה של בני 16-17 שמבקשים לקנות אלכוהול", סיפר ל-ynet דור, בעל פיצוצייה ברחוב דיזנגוף בתל-אביב, "ילדים אבודים שמסתובבים פה ונכנסים לבקש כסף". בהמשך הרחוב, מספר בעל עסק אחר על ניסיונות שכנוע של ילדים שמעוניינים באלכוהול. "כשהם לא מצליחים, הם בדרך כלל פונים לאדם מבוגר יותר שיקנה להם, ולמבוגר אני מוכר, כי אין לי ברירה".

 

ברחוב אלנבי בעיר, מתלוננים בעלי העסקים על האלימות המבעבעת של בני הנוער. "באות לכאן גם ילדות בנות 12 ורוצות לקנות אלכוהול", סיפר אחד מהם, בעוד עמיתו תיאר קטטה שהתרחשה בפתח חנותו ובה היו מעורבים שלושה נערים בני 15. "אחד מהם קיבל פיצוץ בראש ושכב ממול. האמת, לא היה אכפת לי".

 

בני נוער בבאר שבע (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
בני נוער בבאר שבע(צילום: הרצל יוסף)
 

ההורים, מצדם, מתכוננים אף הם ל"הארכת שעות הפעילות" ונמצאים בעיצומן של ההכנות לכוחות הסיור. שלי שמיר-קינן, אם ל-2, היא אחת מראשי שבט צופי ירקון ברמת גן ומעורבת בסיירת הורים של הצופים בתמיכת העירייה. "כשאתה מסתובב, אתה מראה נוכחות ורואה בעיניים את הנוער. אני מניחה שנסייר הרבה ליד בתי ספר, גינות ציבוריות ופארקים".

 

אוהד אוזן, יו"ר ועד ההורים העירוני בראשון לציון, הוא חלק ממערך גדול של כ-200 הורים מתנדבים, שפועלים בסיירות ייעודיות. "אנחנו עוברים הדרכה ומשתדלים, למשל, לא לשפוך אלכוהול לילדים, אלא לבקש מהם לשפוך בעצמם".

 

ברמת גן ציינו את הצלחת פעילות השיטור העירוני, שמנסה להתמודד עם שתיית בני הנוער באמצעות סיורים בגנים ומצלמות אבטחה שמוצבות במספר מוקדים בעיר.

 

בתל אביב קידמה העירייה מגוון אמצעים להתמודדות עם בני הנוער, בהם 17 מרכזי נוער, תוכנית "שיחה לילית", שנועדה למזער התנהגות בסיכון בקרב בני נוער בקיץ, וכן סיורים של נציגי עירייה וסטודנטים במוקדי הבילוי וההתקהלות. אלו יביאו עמם מחצלות, עוגיות, שתייה חמה ומשחקי חברה, ויפגשו שם את בני הנוער. במקביל, יתרמו למאמץ סיירת קש"ת (קיץ שקט בתל אביב-יפו), שתפעיל חמש ניידות סיור בשעות הלילה, וסיירת "הורים ערים", שכוללת מתנדבים שיסיירו בגנים ובגינות הציבוריות.

 

שחזור רצח הנער אורגיל מואטי ברחובות (צילום: אלי סניור) (צילום: אלי סניור)
שחזור רצח הנער אורגיל מואטי ברחובות(צילום: אלי סניור)
 

צפונה משם, במחוז חוף של המשטרה, נערכים גם כן ליציאתם לחופשה של מאות אלפי בני נוער. על פי התכנון, תתוגבר הפעילות במוקדי הבילוי, בפארקים ובחופים, שם יפקחו על כלי שיט סוררים ורכבי שטח. "גם הסיורים יתוגברו, בדגש על סופי השבוע בטיילת חיפה ובקרית חיים", הסביר דובר המחוז, רב-פקד ערן שקד.

 

בעיריית חיפה ינסו "להעסיק" את בני הנוער גם בשעות הלילה ולהפעיל בהצלחה מערכות מניעה ואכיפה. סיירת הביטחון העירונית, שבה שש ניידות וסיירים רגליים, תפעל במשך 24 שעות, בעוד מוקד השליטה המצולם - שמפקח על מאות מצלמות אבטחה ברחבי העיר - ישלים את התמונה. שורת פרויקטים בהשתתפות מתנדבים יפעלו אף הם ברחבי העיר, בהם סיירת הורים חרדית, מדריכי רחוב ועובדים סוציאליים.

 

במקביל, תסבסד העירייה אטרקציות לבני הנוער ותתמחר סרטים, מועדונים, באולינג ופעילות ספורט "אקסטרים" בעשרה שקלים. "ההחלטה נועדה לאפשר לבני הנוער פעילות פנאי איכותית בשעות הערב והלילה במהלך החופשה, על מנת למנוע שוטטות חסרת מעש ברחובות", אמר ראש העירייה, יונה יהב.

 

 

איתן גורני, סמנכ"ל הרשות הלאומית למלחמה בסמים ואלכוהול, אמר כי למרות ירידה יחסית בשימוש באלכוהול בשנים האחרונות, מקרי הקיצון של מעשי אונס או רצח בגלל שתייה הם בולטים במיוחד ויוצרים אוירה ציבורית קשה מאוד. "האירועים הקשים שאירעו באחרונה מלמדים אותנו שייתכן 'קיץ חם'. המשוואה בנושא זה היא די פשוטה: ככל שהנוער יעסוק בפעילות חיובית, כך הוא יתעסק פחות בפעילות שלילית".

 

בבית שאן הכינו גם כן שילוב של סיירת הורים, שתפעל בלילות חמישי, ו"לילות לבנים", שיתקיימו במהלך חודש יולי וינסו לענות על צרכי בני הנוער באמצעות פעיליות עד "השעות הקטנות של הלילה".

 

עיריית נצרת עלית תפעיל במהלך החופשה ארבעה מגרשי ספורט מוארים ותעסיק בהם מדריכי ספורט ומדריכים חברתיים עד השעה 23:00 בלילה. במקביל, יוגברו סיורי הפיקוח העירוני שיפעלו מסביב לשעון ותחוזק פעילות האכיפה וההסברה. גם שם ינסו לענות על צורכי הנערים ולסבסד פעילויות שונות, בהם בית קולנוע אלטרנטיבי.

 

"מרכז הכובד יועבר לסוף השבוע"

במחוז הדרומי במשטרה הקדימו את היערכותם לקראת הקיץ, בעקבות דקירתו למוות של תושב באר שבע, גדי ויכמן. שם ינסו לעמוד בהצהרות המוקדמות על "הצפת העיר בשוטרים", לצד פעילות העירייה. אירועים רבים יתקיימו במהלך החופשה וינסו להסיט את בני הנוער ולמנוע מהם להסתבך בצרות. מסע הסברה שנערך בימים אלה בתיכונים שבעיר ינסה להשלים את הטיפול ביעילות.

 

קצין אג"ם נגב, סגן-ניצב משה אבגי, סיפר כי "תחנות המשטרה מעבירות את מרכז הכובד שלהן לסוף השבוע", על

חשבון מערך הכוחות באמצע השבוע ובתוספת "האיזונים הדרושים".

 

לדבריו, המשטרה מיפתה את מוקדי הקמות הרעש בעיר, וסימנה 58 מוקדים, מתוכם 14 שנחשבים רציניים וקשים יותר. "יש רשויות שעורכות פעילויות לבני נוער באולמות ומועדוניות, כדי שלא יסתובבו בפארקים. זאת על מנת שלא נגיע למצב בו היינו באותה דקירה. זה ריכוז מאמץ קשה. אנחנו רוצים לעבור את הקיץ הזה בשלום".

 

בהכנת הידיעה השתתפו גלעד מורג, אחיה ראב"ד, אילנה קוריאל ותומר ולמר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"מוכרים כי אין ברירה"
צילום: גיל לרנר
גדי ויכמן
צילום: הרצל יוסף
מומלצים