אירופה עוצרת נשימה: היוונים שוב הולכים להצביע
הבחירות החוזרות לפרלמנט עשויות להשפיע על לכידות גוש האירו, והקרב בין המתנגדים לתוכנית החילוץ והצנע לתומכיה צפוי להיות צמוד. כך או כך צפוי משא ומתן כואב לגיבוש ממשלה
ידיעות נוספות מהעולם:
- גבר או אשה? אתלטית הודית חשודה באונס ההסלמה בסוריה: פקחי האו"ם השעו את פעילותם
- יורש העצר של סעודיה, הנסיך נאיף, מת בגיל 79
הבחירות יכריעו אם יוון תידרדר לתוהו ובוהו כלכלי ותיאלץ לשוב למטבע הישן שלה, הדרכמה, או שתימנע מכך. בכל אופן, אף אחת מהמפלגות אינה צפויה לגרוף מספיק קולות להרכבת קואליציה לבדה. המתמודדות הבולטות הן מפלגת הימין-מרכז "דמוקרטיה חדשה", המעוניינת לערוך שינויים בתוכנית החילוץ הכלכלית של האיחוד האירופי, ומפלגת השמאל הרדיקלי "סיריזה", שזוכה לפופולריות בזכות התנגדותה לתוכנית זו בשל הקיצוצים שהיא דורשת.
סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי לפי סקרים, שתי המפלגות צמודות ומי שתיבחר תצטרך כנראה לערוך משא ומתן עם מפלגות קטנות. העיתון המזוהה עם השמאל "טה נייי" כתב במאמר המערכת שלו: "אסור שהבחירות יתבססו על כעס אלא על תקווה, ועל יוון של אירו ולא יוון של דרכמה". לפי "הגרדיאן", אלכסיס ציפראס, מנהיג "סיריזה", אמר כי גוש האירו יפחד לגרש את יוון מחשש שהדבר ישליך על מדינות אחרות.
גם אם הימנים בהובלת אנטוניס סמאראס ינצחו, לא בטוח שהנושים, בהם קרן המטבע הבינלאומית, יסכימו לבוא לקראתם בתנאי החילוץ או שיוון תוכל להמשיך במדיניות צנע. מדינות חוששות כי אם "סיריזה" תנצח, עלולה להיגרם בהלה בשוק. סמאראס הזהיר ש"אם נבטל את תוכנית החילוץ, נהפוך להיות הכבשה השחורה של אירופה".
מנהיגי 20 המעצמות הכלכליות, אשר נפגשים בימים אלה במכסיקו, יעקבו אחר תוצאות הבחירות. ז'אן־קלוד יונקר, העומד בראש קבוצת שרי האוצר של גוש האירו, אמר לפי רויטרס כי אם השמאל הקיצוני ינצח "יהיו לכך השלכות משמעותיות על גוש האירו. אני מזהיר שלא כדאי לעזוב את הגוש כיוון שזה יפגע בלכידותו".
"הלב בשמאל, הראש בימין"
אלנה אתנסופולו, מרצה למדעי המדינה בקולג' האמריקני ביוון, צופה "משא ומתן כואב" לגיבוש ממשלה, ואמרה כי יציבות פוליטית חיונית כדי למנוע מיוון להמשיך ולהידרדר.
סטאטיס פסילוס, מרצה לפילוסופיה מאוניברסיטת אתונה, אמר: "אנשים כאן מתייסרים בשל מצב החסכונות שלהם, מקומות העבודה שלהם, הביטחון שלהם, העתיד שלהם ושל ילדיהם".
פסילוס הוסיף כי מנהיגי אירופה אינם מבינים את הבעיה האמתית במדינה, והיא שמפלגות ותיקות כבר אינן מסוגלות ליצור קונצנזוס. הוא ציין כי "סיריזה" מציעה רעיון שיש בו סתירה: "היא שואפת לאזן בין מסורת שמאל לבין הצורך למשוך מצביעים רבים חדשים ולא לאכזב אותם".
קוסטס מניצס, מורה בן 28, אמר: "הלב שלי אומר להצביע לשמאל בגלל הדברים שהמרכז עולל לנו, אך המוח שלי אומר להצביע לימין, כדי שיוון לא תצא מגוש האירו".
כיום יוונים רבים מאמינים כי החברה שלהם הגיעה למבוי סתום וכי אין להם כלים לשנות זאת. פסילוס מאמין כי "סיריזה" מציעה תקווה, אך עליה לעשות כברת דרך נוספת. הוא סיכם את המצב במדינה בציטוט אלכסנדר הרצן, אינטלקטואל רוסי מהמאה ה-19: "מה שמפחיד הוא שהמצב הקודם אינו מותיר יורש אלא אלמנה הרה - בין מות האחד להולדת האחר יזרמו מים רבים, יהיו כאוס ואומללות ארוכים".