שתף קטע נבחר

 

איך נהנים ממע"מ בשיעור אפס?

מכירת מוצרים או שירותים יכולה בתנאים מסוימים להיות חייבת במע"מ בשיעור אפס. החיוב במע"מ בשיעור אפס יוצר יתרון למוכר או נותן השירות. מתי זה רלוונטי ואיך זה עובד?

תושב ישראל המעניק שירות לתושב חוץ עשוי להיות חייב במס ערך מוסף (מע"מ) בשיעור אפס, בתנאים מסוימים. אם ייקבע כי החבות במע"מ היא בשיעור אפס, הרי שמעניק השירותים יוכל ליהנות מכל העולמות: העסקה לא תהיה חייבת במע"מ וניתן יהיה לנכות "מס תשומות" בגין העסקה, כפי שיוסבר להלן.

 

  • טסים הרבה לחו"ל? רשות המסים עוקבת אחריכם

 

מהו מס תשומות? "תשומה" היא למעשה הוצאה. במונח "מס תשומות" מתכוונים למע"מ אשר הוטל על נכסים שהעוסק רוכש ואשר שימשו אותו לצורכי העסק, כמו חומרי גלם. כאמור, מס התשומות ניתן לניכוי רק ביחס לרכישות לצורכי העסק, ולא ביחס לרכישות פרטיות. תשומות נוספות שאינן מותרות בניכוי על ידי העוסק הן תשומות שחל עליהן פטור ממע"מ, כמו ביטוחים שונים, ארנונה ורכישות בחו"ל.

 

בעיקרון, מס תשומות ניתן לניכוי רק אם התמלאו התנאים העיקריים הבאים: התקבל חשבונית מס כדין. חשבונית המס הוצאה על שם העוסק. ההוצאות הוצאו לצורכי העסק. החשבוניות היו לצורך עסקאות החייבות במע"מ לרבות מע"מ בשיעור אפס.

 

כיצד עובד חוק מע"מ?

החיוב במע"מ נעשה באמצעות הטלת מס בשיעור של 16% על כלל העסקאות, ובמקביל ניתנת אפשרות לעוסק לנכות את המע"מ על התשומות ששימשו אותו בתהליך הייצור. מע"מ בשיעור של 16% (או 17% אם הממשלה תאשר זאת בקרוב) יכול להשפיע דרמאטית על כדאיות עסקאות בין תושבי ישראל לתושבי חוץ. לפיכך, יש לבחון היטב את האפשרות ליהנות משיעור מס אפס.

 

מה היתרון של מע"מ בשיעור אפס?

חוק מס-ערך-מוסף מעניק שתי הקלות מיסוי עיקריות: פטור ממס, וחבות במס בשיעור אפס. בעסקה הפטורה ממס ערך מוסף, אמנם אין חבות במס, אך מנגד, מבצע העסקה אינו רשאי לנכות מס תשומות ששימשו לפעילותו. מאידך, בעסקה החייבת בשיעור אפס, העוסק נהנה מכל העולמות: העסקה אינה חייבת במע"מ, והוא יהיה זכאי לנכות מס תשומות, או למעשה לקבל החזרי מע"מ מהאוצר.

 

מהן העסקאות החייבות במע"מ בשיעור אפס?

ההוראה המרכזית בעניין מע"מ בשיעור אפס עוסקת בעסקאות יצוא של טובין. מטרתו של שיעור מס אפס הנה לעודד את הייצוא ולשפר את מאזן התשלומים של המדינה על ידי הזרמת מט"ח אליה. ההטבה של מע"מ בשיעור אפס מוענקת גם לעסקאות נוספות כמו עסקה של מכירת נכס בלתי מוחשי (לדוגמא, תוכנת מחשב) לתושב חוץ ומתן שירות לתושב חוץ.

 

כיצד נקבע מע"מ על שירות לתושב חוץ?

ישראלים רבים מעניקים שירותים לתושבי חוץ, וסוגיית המע"מ היא קריטית עבורם. מדובר בבעלי מקצוע חופשיים כמו אדריכלים, רופאים, מתווכים, משקיעים, רואי-חשבון, עורכי-דין ועוד. כך לדוגמא, אדריכל תושב ישראל אשר כותב תוכנית בנין עבור תושב בריטניה. השאלה היא האם התשלומים שיקבל האדריכל מתושב החוץ חייבים במס ערך מוסף מלא, בשיעור 16%, או שמא חבותו במס היא בשיעור אפס? התשובה לשאלה הזאת מורכבת ותלויה בנסיבות עובדתיות ותנאים משפטיים שונים.

 

מתי יחול מע"מ בשיעור אפס?

כדי ליהנות משיעור מע"מ, יש לעמוד במספר תנאים פרוצדוראליים ומהותיים. להלן התנאים העיקריים:

 

1. השירות ניתן לתושבי חוץ בלבד. אם השירות ניתן גם לתושב ישראל לא יהיה זכאי העוסק למע"מ בשיעור אפס.

 

2. ככלל, תושב החוץ מחוץ לישראל, ואין לו עסקים או פעילות בישראל.

 

3. השירות לא ניתן לגבי נכס המצוי בישראל.

 

יש לציין כי ההחלטה האם מדובר במתן שירות ביחס לנכס הנמצא בישראל אינה פשוטה ולעיתים דורשת בחינה מדוקדקת.

 

ד"ר אבי נוב הוא עורך דין מומחה לדיני מיסים ומיסוי בינלאומי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שתי הקלות מיסוי משמעותיות
צילום: shutterstock
אבי נוב
מומלצים