איסוף פרטים על קטינים ברשת? רק באישור ההורים
בעקבות בירור שנערך ברשות למשפט מידע וטכנולוגיה הוחלט שקשת, מפעילת אתר מאקו, לא תוכל להמשיך לאסוף מידע נרחב על קטינים שרוצים להשתתף בתוכניות ריאליטי ללא רשות
הבירור של רמו"ט העלה כי אכן ישנן חריגות באופן שבו מאקו אסף מידע על קטינים שנרשמו למיונים, כולל שם מלא, מידע על עצמם, משפחתם ואפילו חברים, זאת ללא הסכמת ההורים. אם לא די בכך, התקנונים אותם התבקשו הקטינים לאשר הכילו סעיפים מורכבים שהביאו לוויתור גורף על זכויותיהם.
לאחר שממצאי הבדיקה הוצגו לקשת, נערך משא ומתן על האופן שבו קשת יכולה לגייס מועמדים לתוכניות הריאלטי, תוך הקטנת הסיכון לפגיעה בקטינים. במהלך הדיונים, הצצדים החליטו על מספר עקרונות לפיהם קשת תוכל לקבל את המידע הבסיסי ביותר, כמו שם הקטין ודרך ליצרת קשר עמו, אך כך מידע נוסף, המזהה את הקטין, יתקבל אך ורק לאחר הסכמת אפוטרופוס.
מה מותר ומה אסור: החלופות
- אפשרות א: איסוף פרטי קשר בלבד: הקטין יוכל למסור פרטי קשר אם התעניין בהשתתפות בתוכנית. איסוף מידע נוסף, יתקבל אך ורק לאחר הסכמה של ההורים.
- אפשרות ב: איסוף מידע מבלי פרטים מזהים: ניתן יהיה לאסוף מידע נרחב לצרכי תהליך המיון, אך ללא פרטים מזהים. הקישור לפרטים מזהים ייעשה רק בהסכמה של ההורים.
- אפשרות ג': איסוף מידע הכולל פרטי קשר ומידע נרחב יותר בשיטה סבירה המוודאת הסכמה של אפוטרופוס: ניתן לאסוף מידע רב יותר בתנאי שננקטו פעולות לוידוא שאכן ההורה מאשר, כגון קבלת טופס הסכמה חתום, קיום שיחה טלפונית מתועדת עם ההורה, שימוש במספר כרטיס אשראי ועוד.
היועץ המשפטי של רמו"ט, עו"ד עמית אשכנזי, התנסח במתינות ומסר בהודעה: "אנו סבורים שההתנהלות של קשת במקרה זה מלמדת על כך שאפשר ליישב בין אינטרסים עסקיים לגיטימיים הקשורים באיסוף מידע על קטינים, לבין הוראות החוק".
לא קראתי, אבל הסכמתי
היום, כל גולש המתבקש למסור מידע על עצמו ברשת במסגרת קמפיין פרסומי, רכישה מקוונת או הרשמה לאודישנים נדרש להביע את הסכמתו למסירת המידע. אך התקנונים הארוכים והמסורבלים, יחד עם תרבות ה"סמוך", מביאים גולשים רבים לוותר על זכות זו, כך שרוב הגולשים פשוט בוחרים לסמן את האפשרות "קראתי את התקנון והסכמתי" מבלי שבאמת יעברו על המסמך ולו פעם אחת.
התנהגות זו עלולה להוביל למצבים לא נעימים כאשר הגולש הוא בגיר, אך כאשר מדובר בילדים, תמימותם וחוסר הניסיון שלהם עלול ממש לסכן אותם. ילדים ובני נוער מוכנים למסור מידע רב יותר באינטרנט תמורת הבטחה לפרס, ולרוב אינם בודקים לאן המידע הזה מועבר. עם זאת, חשוב לציין כי הבירור עם קשת העלה כי קשת לא העבירה את המידע לשום גורם חיצוני ולא עשתה בו שום שימוש פרט להליך המיון.
גם פייסבוק רוצה מידע על הילדים שלכם
בתחילת החודש סיפרנו לכם שפייסבוק מפתחת טכנולוגיה שתאפשר לילדים מתחת לגיל 13 להירשם לאתר תחת השגחה הורית. המכניזם שנבדק כולל התחברות של חשבונות הילדים לחשבונות ההורים, ואלו יוכלו בין היתר לאשר או לדחות חברים של הילדים ואפליקציות אליהן הם נרשמים.
הבעיה בתוכנית החדשה של פייסבוק, וכפי הנראה גם בהחלטה של רמו"ט, היא שקשה מאוד לאכוף הגבלות גיל על האינטרנט והילדים עצמם מאוד מתוחכמים. מי מהם שירצה להצטרף לאתר מסוים או למסור פרטים לאתר אחר, ימצא את הדרך לעשות זאת על ידי יצירת משתמש בדוי עבור ההורה או זיוף הסכמתו. הבירור של רמו"ט עם קשת חיוני, אך לא מספיק. אתרי האינטרנט חייבים לפעול באחריות ולא לנצל את תמימותם של גולשים, צעירים כמבוגרים, ולא להמתין לבירורים משפטיים לאחר מעשה.
תגובת קשת
"קשת, בשיתוף פעולה עם משרד המשפטים, יצרה במהלך חצי השנה האחרונה מנגנון הרשמה חדש וראשון בישראל, שמהווה סטנדרט חדש בכל תחום ההרשמה לתכניות. אנו שותפים לתקוותו של משרד המשפטים, כי הפתרונות שעוצבו עם קשת יהוו מודל עבור גורמים נוספים בתעשיית הטלוויזיה. עו"ד עמית אשכנזי, היועץ המשפטי של רמו"ט, אף ציין את שידורי קשת לשבח על שיתוף הפעולה ועל הפתרונות שהושגו במסגרת כנס שארגנה המועצה לשלום הילד בעניין פרטיות בעידן האינטרנט".