שתף קטע נבחר

 
צילום: רויטרס,  EPA

מועמד האחים המוסלמים: ניצחתי, מצרים תתאחד

שעות אחרי סגירת הקלפיות הכריזו האיסלאמיסטים שמורסי זכה ביותר מ-52 אחוז מהקולות, והוא הבטיח: "לא אחפש נקמה". אנשי יריבו שפיק סירבו לקבל את התבוסה והאשימו אותם ב"גניבת הבחירות". בינתיים נמשך הכאוס השלטוני: המועצה הצבאית ניכסה את סמכויות הפרלמנט שפוזר

מצרים מתעוררת לשחר חדש, עם איש האחים המוסלמים שמכריז על עצמו כיורש החוקי של הנשיא חוסני מובארק. שעות ספורות נדרשו לתנועת האחים המוסלמים במצרים כדי להכריז על ניצחונם בבחירות לנשיאות. מועמד התנועה, מוחמד מורסי, כינס הבוקר (יום ב') מסיבת עיתונאים והבטיח לאחד את האומה: "אהיה נשיא של כל המצרים, לא אחפש נקמה". עם זאת, במטהו של המועמד השני, אחמד שפיק - שבעיני רבים מייצג את המשטר הישן - סירבו לקבל את התבוסה.

 

מצרים בוחרת - הכתבות האחרונות:

יום שני להצבעה: "מצרים עלולה להתפוצץ שוב"

בוחרים ראיס: "לא כל אנשי מובארק מושחתים"

מצרים בוחרת, הכיכר ריקה: "המהפכה התעייפה"

 

בתום ספירת 98% מהקולות, הודיעו האחים המוסלמים הלילה כי מורסי נבחר לנשיא לאחר שגרף 52.5% מהקולות. לפי ההודעה, שפיק זכה ב-47.5 אחוזי תמיכה - פער של כמיליון קולות. מנהל הקמפיין של ראש הממשלה לשעבר טען שמדובר ב"גניבת הבחירות" ואמר שהוא "נדהם" מהודעת יריביו: "זו הפרה של חוקי ועדת הבחירות".

 

כיכר א-תחריר לאחר ההכרזה על ניצחונו של מורסי

 

אתר האינטרנט של העיתון הממסדי אל-אהראם דיווח כי מספירת הקולות ב-26 מחוזות עד כה עולה כי מורסי מוביל ביותר מ-970 אלף קולות, אך זאת מבלי לחשב את הקולות של מחוז קהיר שעלול להטות את הכף. לפי הדיווח עד כה נספרו 21,560,639 קולות, מתוכם 52.25 אחוזים תמכו במורסי לעומת 47.75 אחוזים בשפיק. עם זאת, באחת מרשתות הטלוויזיה במצרים דווח דווקא על הובלת שפיק.

 

כך נראתה פתיחת הקלפיות בשבת

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"תודה לאל, שהוביל את העם המצרי בנתיב החופש והדמוקרטיה, ואיחד את המצרים לעתיד טוב יותר", אמר מורסי בנאום הניצחון הלא-רשמי. הוא הבטיח לשרת את מי שהצביע לו וגם את אלו שלא, וכן "לבקש צדק" עבור הרוגי המהומות בימי ההפיכה אשתקד, אז הודח הנשיא מובארק. לפני כשבועיים נגזר עליו מאסר עולם, אך נאשמים אחרים, בהם בניו, זוכו.

 

כלי תקשורת במצרים דיווחו כבר על התכנסות אזרחים בכיכר א-תחריר. על פי הדיווחים הם קוראים: "העם הפיל את המשטר", "מהפכנים בני חורין נשלים את הדרך", "הנשיא מהכיכר". אתר האינטרנט של העיתון המצרי א-שורוק דיווח כי מורסי עשה אף הוא את דרכו לכיכר וכי ממטהו נמסר שקיבל את נתוני ספירת הקולות הרשמיים, שעל פיהם זכה ב-13 מיליון ו-237 אלף קולות, השווים ל-52 אחוזים, ואילו שפיק קיבל 12 מיליון ו-338,973 קולות, שהם 48 אחוז.

 

עוד דווח לפנות בוקר כי עשרות אזרחים הגיעו למטה של מורסי ברחוב אל-מנסור הקרוב לבניין מועצת העם (הבית התחתון של הפרלמנט), שבשבת פוזר בהוראת בית המשפט לחוקה, כדי לחגוג את הניצחון של מורסי, בהתאם להכרזה של מטהו.

 

אנשי המהפכה מברכים

ואאל גוניים, שהיה נציג גוגל בקהיר ונחשב לאחד מסמלי מהפכת 25 בינואר, כבר הגיב בדף הפייסבוק שלו על התוצאות הלא סופיות ואמר כי אינו מאושר מהניצחון של מורסי: "אהיה מהראשונים שיצטרפו לשורות מתנגדי מורסי לאחר שיקבל את סמכויותיו". עם זאת הוא הוסיף: "איני יכול להסתיר את האושר שלי מהתבוסה של מי שחשב כי ההתקפה שלו על המהפכה (שפיק), המהפכנים וכיכרות החירות והאיחוד שלו עם סמלי מהפכת הנגד, יגרמו לעם לתת בו את אמונו".

 

גם תנועת 6 באפריל, אחת מהתנועות שהובילו את המהפכה, הגיבה על ההכרזה של מטהו של מורסי בשמחה. לדברי התנועה, מדובר ב"תבוסה למובארק ועידנו ובמכה לגנבים". הפסדו של שפיק הוגדר כ"תבוסה של העינויים, התבוסה של הרעב והתבוסה של העוני והמחלות".

 

לפי החוק המצרי, נציגים מטעם כל אחד מהמועמדים מורשים לפקח על ספירת הקולות. הקלפיות במצרים נסגרו אמש ב-22:00 (23:00 שעון ישראל), לאחר דחיית מועד הסגירה עקב החום הכבד. מזכ"ל ועדת הבחירות לנשיאות במצרים, חאתם בגאתו, אמר כי אחוז ההצבעה בסיבוב השני נמוך מזה שנרשם בראשון, אז הגיעו לעמדות ההצבעה 46% מ-50 מיליון האזרחים בעלי זכות הבחירה.

 

בגאתו ציין גם כי ביום השני להצבעה, שהחלה בשבת, הבחינו משקיפי הוועדה בהפרת חוקי בחירות בכמה קלפיות, ונציגים רבים של שני המועמדים נעצרו בגין תעמולה בניגוד לחוק. לפיכך, לדבריו, התוצאות הסופיות יוכרזו רק לאחר הדיונים בערעורים של שני המועמדים על הליך הבחירה.

 

עוד סמכויות לטנטאווי

במקביל לספירת הקולות, הודיעה המועצה הצבאית העליונה השולטת במצרים על תיקון לחוקה הזמנית שמעניק לצבא סמכויות נוספות בתחום החקיקה והתקציב. סמכויות אלו הועברו במרס אשתקד לבית התחתון של הפרלמנט המצרי, אולם הוא פוזר בסוף השבוע לאחר שנקבע כי שליש מחבריו נבחרו באופן לא חוקי.

 

מצביעות מחפשות את שמן ברשימות לפני הכניסה לקלפי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מצביעות מחפשות את שמן ברשימות לפני הכניסה לקלפי(צילום: רויטרס)

 

תור מחוץ לעמדת הצבעה בקהיר. הפעם הגיעו פחות בוחרים    (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תור מחוץ לעמדת הצבעה בקהיר. הפעם הגיעו פחות בוחרים (צילום: רויטרס)

 

המסמך החדש קובע כי המועצה הצבאית תמלא את הסמכויות שהוענקו לבית התחתון, עד שיתקיימו בחירות חדשות אליו. עם זאת, בחירות אלו לא ייערכו בטרם תנוסח חוקה חדשה "אד הוק" על ידי ועדה מיוחדת ולפני שהמלצותיה יאושרו במשאל עם.

 

לפי החוקה המתוקנת, הוועדה שתופקד על ניסוח המסמך הקבוע תכלול נציגים מכל פלגי החברה ויהיו לה שלושה חודשים להשלים את משימתה. לצד זאת, המועצה הצבאית תוכל להטיל וטו על סעיפים במסמך שלטעמה יהיו "מנוגדים לאינטרסים של מצרים". גורמי הצבא יוכלו גם לכנס ועדה חדשה אם הנוכחית לא תמלא את תפקידה כראוי.

 

בנוסף, חל שינוי בחלק המגדיר את סמכויות הנשיא ותחומי האחריות של ראש המועצה הצבאית, הגנרל מוחמד חוסיין טנטאווי. "תהיה לו הסמכות להחליט בכל העניינים הנוגעים לכוחות המזוינים, למינוי מפקדים ולהארכת משך השירות שלהם", אמר גורם רשמי לסוכנות הידיעות הצרפתית. "עד אימוץ החוקה החדשה, טנטאווי ייהנה מכל הסמכויות שמעניק החוק לראש המועצה הצבאית ולשר ההגנה".

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 18/06/2012 02:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מורסי. "פער של מיליון קולות"
צילום: AFP
שפיק. גם תומכיו פיקחו על הספירה
צילום: AP
פתקי ההצבעה בקלפי
צילום: AFP
מומלצים