המצעד: 6 פירות הקיץ הכי בריאים ופחות משמינים
מלבד סוכר והרבה מים, פירות הקיץ מעניקים לנו לא מעט ויטמינים ומינרלים, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים. מה היתרונות הבריאותיים של הפירות הפופולריים - וכמה מותר לאכול ביום?
הקיץ, החום הכבד והימים הארוכים גורמים לנו לחפש אחר מזונות מקררים, ורצוי בריאים. פירות הקיץ בהחלט עונים על ההגדרה, מכילים ברובם אחוז גבוה של מים, מספקים ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים ועשירים בנוגדי חמצון.
עם זאת, יש להביא בחשבון כי פירות הקיץ מכילים כמות סוכר לא מבוטלת, לכן יש להגביל את צריכתם בעיקר בקרב חולי סוכרת, במצבים של טריגליצרידים גבוהים ומי שסובל מכבד שומני .
בריא לאכול פירות:
- אגס נגד הזדקנות, ענבים למעשנים: פירות ובריאות
פרי יכול להוות תחליף לפינוק מתוק ולהשתלב היטב בתפריט הדיאטה, והוא בוודאי עדיף על פני ממתקים אחרים: הפרי טבעי, אינו מכיל צבעי מאכל וחומרים משמרים, הוא זמין ומוכן לאכילה, עשיר בוויטמינים ובמינרלים ומספק אנרגיה זמינה לגוף.
גם הקליפה עשירה בוויטמינים ובסיבים תזונתיים, לכן מומלץ לאכול את הפרי בשלמותו ולא מקולף.
מומלץ לצרוך פירות מכל הצבעים, החומרים האחראים על הצבע בפירות מכונים פלבנואידים, שהם נוגדי חמצון חזקים ביותר ובעלי חשיבות רבה במניעת מחלות מגוונות.
אז כמה כדאי לאכול? ההמלצה היא עד שלוש מנות פרי ליום עבור אנשים בריאים.
ומאילו פירות לאכול? הנה פירות הקיץ המובילים ויתרונותיהם הבריאותיים:
1. אבטיח
משפחה: דלועיים.
יתרונות: האבטיח מרווה ומרענן כיוון שהוא מכיל 93% מים. הוא עשיר בוויטמינים מסוג בטא קרוטן, ויטמין C וויטמיני B. הוא עשיר בליקופן, שנמצא מסייע בהפחתת הסיכון לחלות בסרטן ובמחלות לב ולהאטת תהליך ההזדקנות.
מלבד אכילת הפרי ניתן לקלות את גרעיניו לפיצוחים ולהפקת שמן.
מנת פרי: כוס קוביות אבטיח = 60 קלוריות.
2. מלון
משפחה: דלועיים.
יתרונות: מדובר בפרי עסיסי המכיל כ-90% מים. אין הבדל קלורי בין מלון כתום ובין מלון צהוב, אך יש הבדל בתכולת הוויטמינים.
המלון הכתום עשיר בקרטנואידים נוגדי חמצון, ויטמין C, קבוצת ויטמיני B וחומצה פולית ומינרלים כמו אשלגן ומגנזיום, ומפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם.
גם המלון הצהוב מקור עשיר למינרלים, אבל כמות הקרטנואידים בו דלה יחסית.
מנת פרי: כוס קוביות מלון = 60 קלוריות.
3. אפרסק
משפחה: ורדיים.
יתרונות: עשיר בוויטמינים מקבוצת A ו-C, ואפרסק אחד מכיל 10% מהתצרוכת היומית המומלצת.
האפרסק עשיר במינרלים, ברזל, סידן, אשלגן ודל בנתרן.
מנת פרי: אפרסק בינוני = 50 קלוריות.
4. ענבים
משפחה: גפניים.
יתרונות: מדובר באחד הפירות העשירים ביותר בנוגדי חמצון המגנים מפני טרשת עורקים, מחלות לב וסוגי סרטן שונים, ומאטים תהליכי ההזדקנות.
הענבים עשירים בוויטמין C ובמינרלים מגנזיום, אשלגן, אבץ, ברזל וזרחן.
מנת פרי: אחת הבעיות היא שקשה להגביל את כמות הענבים הנאכלת, אך חשוב לזכור כי 12 יחידות ענבים = 60 קלוריות.
5. משמש
משפחה: ורדיים.
יתרונות: המשמש מכיל כמות גדולה של נוגד החמצון בטא קרוטן, האחראי לצבעו הכתום. הוא עשיר במינרלים אשלגן ומגנזיום וסיבים תזונתיים.
מנת פרי: המשמש יחסית דל בקלוריות, ומשמש אחד = 15 קלוריות.
6. שזיף
משפחה: ורדיים.
יתרונות: פרי עסיסי העשיר בנוגדי חמצון, ויטמינים מסוג A, B ו-C, הוא עשיר במינרלים ובעיקר בסידן, אשלגן וברזל.
מאחר שהפרי מכיל כמות גדולה של סיבים תזונתיים הוא מסייע בבעיות עיכול ועצירות, בעיקר בצורתו היבשה.
לשזיף מגוון גדול של גדלים וצבעים, לחלקם מרקם פנימי נוקשה יותר מאחרים ובצבעים צהוב, לבן או אדום.
מנת פרי: שניים-שלושה שזיפים קטנים = 60 קלוריות.
הכותבת היא דיאטנית מלב"י, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת אסיא מדיקל