מי אמר שחסרה קרקע? 70 מחנות צה"ל נטושים
נציג משרד הביטחון מסר בכנסת, כי מספר המחנות הנטושים ירד מ-200 לכ-70, והודיע כי 8 מיליון שקל יושקעו בהשבת שטחים למינהל מקרקעי ישראל. במקביל שוקדים במשרד על מיפוי כ-750 מחנות במסגרת התוכנית לפינוי. האדריכל ישראל גודוביץ הביע תהייה: המיפוי קיים מתקופת הבריטים
משרד הביטחון ישקיע 8 מיליון שקל בשנתיים הקרובות לפינוי מחנות נטושים והשבתם למינהל מקרקעי ישראל. סמנכ"ל המשרד, בצלאל טרייבר, מסר זאת הבוקר (ב') לוועדה לביקורת המדינה בדיון מעקב אחרי תיקון הליקויים שחשף דו"ח מבקר המדינה לפני פחות משנה בסוגית הקרקעות שהצבא מחזיק למרות שמזמן הפסיק להשתמש בהן.
- לכתבות נוספות בערוץ הנדל"ן
המבקר ציין, בין השאר, כי צה"ל לא משחרר למינהל מקרקעי ישראל את הקרקעות בהיקף של עשרות אלפי דונמים של המחנות שננטשו ויתכן לדבריו שמחנות נוספים נעזבו ובמטכ"ל לא יודעים על כך. טרייבר טען כי מספר המחנות הנטושים ירד בינתיים מ-200 לפחות מ-70. 18 מהם נמצאים בשלבי החזרה למינהל מקרקעי ישראל.
הדברים נאמרו בדיון מעקב שלישי, אבל ראשון ליו"ר הוועדה החדש, ח"כ אורי אריאל (האיחוד הלאומי). אריאל אמר כי למד מקודמו, ח"כ רוני בר-און (קדימה) ש"נוצרה תחושה כי צה"ל מתנהל בסוגיית הקרקעות כאילו הוא צבא שיש לו מדינה ולא להיפך". בר-און גם אמר בישיבה הקודמת כי "צה'ל הוא טייקון הקרקעות הגדול של המדינה".
אריאל הוסיף היום כי "התפיסה הממושכת של השטחים שהצבא מחזיק במרכזי הערים והארץ משפיעה על יוקר הדיור והמחיה, אבל המציאות הזאת לא יכולה להימשך כפי שהתנהלה 60 שנה. לא ייתכן שצה"ל ימשיך להחזיק כל-כך הרבה שטח ללא צורך".
טרייבר ציין, כי משרד הביטחון שוקד על מיפוי כ-750 מחנות במסגרת התכנית לפינוי ושיווק הקרקעות, והפרויקט יושלם עד סוף 2013. "אנו מקווים להגיע להסכמה עם המינהל על השבת הקרקע, אם היא תוחזר כמות-שהיא או לאחר טיהורה. חשוב לנו שניתן לשווק קרקעות מסוימים כמו שהן, ואנו בעד שהקבלן שיזכה במכרז, הוא זה שגם יטהר אותן לקראת בניה".
40% משטחי המדינה
ישראל סקופ, מנהל אגף הפיקוח במינהל סיפר כי הוקם צוות לקליטת שטחי המחנות, כיוון שרוב המפות שביד המינהל הן בנות עשרות שנים ומעולם לא נסרקו לקליטה במחשב. לדבריו, "גובשה תכנית לקליטת 1,300 הקצאות קרקע ממשרד הביטחון בהיקף של כ-40% משטחי המדינה, והמנהל נערך לוודא שהוא מקבל נתוני אמת". סקופ ציין כי יש עיכובים בקצב הטיפול בגלל מחסור בכוח אדם, כך שרק קליטת הנתונים תארך כשנתיים-שלוש.
שר המשפטים, יעקב נאמן, שהוא יו"ר ועדת השרים לביקורת המדינה , הזכיר כי הוועדה קצבה לוח זמנים לפינוי מחנות צה"ל בכל שטחי המדינה, והוא מקווה שמשרד הביטחון והמינהל יעמדו בתארכי היעד.
אבל ישראל גודוביץ, לשעבר אדריכל העיר תל אביב, שעוקב אחר הדיון בהמשכים שעדיין מתנהל בנפתולי הביורוקרטיה הממשלתית, לא נשמע אופטימי כמו הפקידים. הוא אמר על הדיון של היום כי גם הפעם "חלקו הזוי וחלקו לא מציאותי". הוא הזכיר כי על פינוי 5 המחנות במרכז הארץ כבר דובר בישיבות קודמות ועדיין "כל אחד מגמגם משהו".
עוד אמר גודוביץ, כי בישיבה קודמת הודיעו כי משרד ראש הממשלה שריין תקציב פינוי של חצי מיליארד שקל אבל לא קיבל תשובה לשאלותיו איפה נמצא הכסף ולמה הוא לא עובר למי שצריך אותו. גודוביץ סיכם: "היום אני שומע דברים חדשים שעובדים על מיפוי השטח. להזכירכם המיפוי קיים מתקופת הבריטים. הם לא היו כובשים שטח בלי למפות אותו אחר כך. בקצב הזה פינוי 5 המחנות יימשך לפחות 10 שנים, ואם ועדות התכנון של משרד הפנים יתערבו זה ייקח לפחות 15 שנה".
אבל היו"ר החדש, ח"כ אריאל, התרשם בכל זאת שיש התקדמות ובירך עליה. הוא ביקש לקבל בהקדם את תכניות הפינוי וקבע ישיבת מעקב נוספת בעוד חצי שנה.